BACK TO
TOP
Εργασιακά

Στη Βουλή η ρύθμιση για σύνταξη ΟΓΑ στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης

Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και καταβολή εισφορών σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα (διαδοχική ασφάλιση) προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα καταθέσει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης στη Βουλή.

Στη Βουλή η ρύθμιση για σύνταξη ΟΓΑ στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης

2
1

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, υπενθυμίζεται, αποτελούσε κυβερνητική δέσμευση η οποία υλοποιείται περίπου με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Πρινα πό την κατάθεση του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους διοικητές των Ταμείων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκτός αυτού, το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης,  μεταξύ άλλων τα εξής:

- Από την 1η Νοεμβρίου διασταυρώσεις σε μηνιαία βάση μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους  και των πληρωμών ώστε να  εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ,ζημιώνοντας το ΙΚΑ. Στόχος η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι  πρόστιμο 10.550 ευρώ, ισόποσο με το πρόστιμο που επιβάλλεται για τους αδήλωτους εργαζόμενους, θα ισχύσει και για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο  Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

- Από 1ης Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από  αυτό το «νοικοκύρεμα» -που αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι στο ταμείο εμπορουπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών - θα εξοικονομηθούν ετησίως 70 εκατ. ευρώ.

- Θα επαλειφθεί  η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων  με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος  «ΗΛΙΟΣ» ( ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι )  αλλά και με την αποστολή  προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν  80 εκατ. ευρώ.

- Ενεργοποίηση  του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  με στόχο να προχωρήσει  σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Ηδη στάλθηκαν  τα πρώτα ειδοποιητήρια  σε  64.331 οφειλέτες  του ΙΚΑ «ενεργούς» επιχειρηματικά  προκειμένου να προβούν στην ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή  καθώς και τηλεφωνικές οχλήσεις  που θα ειδοποιούν για την επιβολή προστίμου και θα καλούν τους οφειλέτες  εντός 20 ημερών να συμμορφωθούν.  Αλλιώς  ο εκτελεστός τίτλος  θα διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση, δηλαδή  θα δίνεται  παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και εις χείρας τρίτων.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2013 11:01σακης

κανενας αγροτης δεν γυνεται να εχει 40 χρονια ασφαλισης αφου απο το 1992 ξεκινησε ο ΟΓΑ τις εισφορες!! μια μπαρουφα και μιση.....! παλι αυτοι που εχουν μαγαζια στα χωρια και ηταν στο ΤΕΒΕ η στο ΙΚΑ θα ωφεληθουν! τελος οι αγροτες οσοι ζησουν μεχρι τα 67 θα παρουν ενα βοηθημα!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία