BACK TO
TOP
Εργασιακά

Ως 28 Απρίλη οι προτάσεις για τα προγράμματα απασχόλησης του ΕΣΠΑ

Κονδύλια ύψους 3,4 δις. ευρώ θα διατεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο με το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) από το καινούργιο τομεακό πρόγραμμα για την εκπαίδευση και την απασχόληση και από τα περιφερειακά προγράμματα για δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για το νέο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Ξεκινά η κατάρτιση των προγραμμάτων για το ΕΣΠΑ 2014-2020

1
0

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, το Κοινωνικό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, διότι, όπως είπε, η κρίση είναι παρούσα τώρα. «Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, όχι μόνο να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα κοινωνικά Προγράμματα του παρόντος ΕΣΠΑ, αλλά χωρίς καθυστέρηση, να ξεκινήσουν αμέσως δράσεις του επόμενου ΕΣΠΑ για τα θέματα της Κοινωνικής Συνοχής, με έμφαση το 2014, το 2015 και το 2016», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ακόμη ότι:

-Για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν Κοινοτικά πλαίσια στήριξης στη χώρα, δεν θα έχουν τη μερίδα του λέοντος τα έργα υποδομών αλλά θα κυριαρχούν δύο άλλες κατευθύνσεις: Η μία κατεύθυνση θα έχει να κάνει με την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία που θα στηρίξουμε με το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία που συμβολικά το αποκαλούμε πρόγραμμα “Επανεκκίνηση». Από την άλλη πλευρά μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής όσο πληρέστερα γίνεται μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε το μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από 25% που ήταν μέχρι σήμερα στο συνολικό προϋπολογισμό, εξαιρουμένου του Ταμείου Συνοχής, να ανέβει στο 31%, ως ένα δείγμα της έμφασης, που δίνουμε ως κυβέρνηση στις συγκεκριμένες δράσεις.

-Οι δομές του νέου ΕΣΠΑ θα είναι συνολικά διαφορετικές για όλα τα Προγράμματα. Οι Περιφέρειες θα έχουν η κάθε μία το δικό της Πρόγραμμα και σε κεντρικό επίπεδο θα έχουμε μόνο τέσσερα τομεακά Προγράμματα. Τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας εξακολουθούν να έχουν κομβικό ρόλο τόσο στην εκπόνηση, στις ιδέες, στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία των Προγραμμάτων, όσο και στη συνέχεια, στην εφαρμογή τους, καίτοι τυπικά η διαχειριστική αρχή θα είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος, κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε θέματα καθημερινής διαχείρισης. Η πολιτική, όμως, θα χαράσσεται και θα εφαρμόζεται από τα αρμόδια Υπουργεία.

- Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η χώρα μας είναι πια τρίτη στις απορροφήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώτη στις απορροφήσεις του μεγαλύτερου ταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κάτι που μερικούς μήνες πριν ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε.

-Το ΕΣΠΑ από μόνο του δεν αρκεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης για να αποτρέψει την κρίση. Λειτουργεί όμως ως ένα ανάχωμα στην κρίση.

 - Αυτή την εβδομάδα υποβάλλουμε την τελική μας πρόταση σε σχέση με το Πρόγραμμα Ομπρέλα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για τα τομεακά Προγράμματα, έτσι ώστε η Ελλάδα μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πάρει το πράσινο φως από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να περάσει από τη φάση του σχεδιασμού, στη φάση της εφαρμογής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία