BACK TO
TOP
Εργασιακά

Πρόταση για συνταξιοδότηση αγροτών στα 62 με 35 χρόνια ασφάλισης

Το ενδεχόμενο βελτιωτικών αλλαγών στην πρόσφατη τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης εξετάζει το υπουργείο Εργασίας μετά την κριτική βουλευτών ακόμα και μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι το μέτρο, με τη μορφή τουλάχιστον που προωθείται αυτή τη στιγμή, δεν αφορά παρά λίγους μόνο αγρότες- και αυτούς στο μακρινό μέλλον... Για το λόγο αυτό ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις και εφόσον έχουν πληρώσει οι αγρότες από το 1988 τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να μπορούν να «βγουν» στην σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης.

Πρόταση για συνταξιοδότηση αγροτών στα 62 με 35 χρόνια ασφάλισης

1
0

Η κριτική εντοπίζεται σε δυο βασικά σημεία:

-Πρώτον στο γεγονός ότι η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ άρχισε το 1988, άρα η συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης που απαιτούνται θα γίνει το 2028. Επομένως όσοι το 1988 ήταν από 27 χρονών και πάνω θα βγουν στη σύνταξη κανονικά στα 67, όπως συμβαίνει τώρα.

-Δεύτερον στο ότι ο ΟΓΑ δεν ήταν ταμείο κύριας ασφάλισης μέχρι το 1997.

Ήδη αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ αποτελούμενη από τους Παύλο Βογιατζή, Ιορδάνη Τζαμτζή και Τιμολέοντα Κοψαχείλη είχε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στον οποίο τόνισαν ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί επαρκώς η δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών με διαδοχική ασφάλιση συνολικά 40 ετών, με τελευταίο φορέα τον ΟΓΑ και τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Ταυτόχρονα επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις και εφόσον έχουν πληρώσει οι αγρότες από το 1988 τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να μπορούν να «βγουν» στην σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης.

Ακόμη, πρότειναν να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών, στρατού και σπουδών για τους αγρότες.

Εξάλλου την κατάθεση βελτιωμένης τροπολογίας για το θέμα προανήγγειλε και ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

«Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής» στο οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει κατατεθεί η τροπολογία.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο ΟΓΑ δεν ήταν Ταμείο κύριας ασφάλισης μέχρι το 1997. Άρα, εγώ δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί οι αγρότες, οι οποίοι έχουν τα σαράντα χρόνια σήμερα και πράγματι στο 62ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Πιστεύω ότι το ποσοστό είναι ελάχιστο. Αυτό μας λέει και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτης.

Εξάλλου, «ουσιαστικά ανεφάρμοστο» χαρακτήρισε το μέτρο για τα επόμενα χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του υπεύθυνου για τα αγροτικά θέματα Βαγγέλη Αποστόλου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία