BACK TO
TOP
Εργασιακά

Πρώτα γνώση στο θρανίο μετά πράξη στο χωράφι

Tην υλοποίηση του οράµατος δεκαετιών για αναβάθµιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας, που είναι συνυφασµένη µε την επιχειρηµατική στρατηγική και την κουλτούρα της «Μέλισσα Κίκιζας» ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της 1ης τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών της «Ακαδηµίας Σίτου» οι ιδιοκτήτες της, ο πρόεδρος Γιώργος Κίκιζας και ο διευθύνων σύµβουλος και υιός Αλέξανδρος Κίκιζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Πρώτα γνώση στο θρανίο μετά πράξη στο χωράφι

3
0
Με τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράµµατος, που άρχισε τον Νοέµβρη του 2015, στις εντυπωσιακές, σύγχρονες εγκαταστάσεις της βιοµηχανίας στη Λάρισα, επιβράβευσαν τους σπουδαστές τους, ενώ παράλληλα ανέδειξαν στους προσκεκληµένους τους, τη θετική συµβολή τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. Πιστοί στο όραµα του ίδρυτή τους Αλέξανδρου Κίκιζα, όταν το 1947 δηµιούργησε µία βιοµηχανία τροφίµων που αναδείκνυε τις πρώτες ύλες του τόπου, µετατρέποντας τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, συνεχίζουν δυναµικά µε τουλάχιστον το 2% των ετήσιων κερδών να επιστρέφονται στην κοινωνία υπό την µορφή υποτροφιών, χορηγιών και δωρεών.

Η δηµιουργία της «Ακαδηµίας Σίτου», του νεότερου παιδιού αυτής της φιλοσοφίας, σκοπεύει στην παροχή θεωρητικών αλλά και πρακτικών γνώσεων, µε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της παραγωγής και τη µείωση των κοστολογίων στην παραγωγή σκληρού σίτου

Οι αγρότες που συµµετέχουν στο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας της Μέλισσα Κίκιζας λαµβάνουν καθηµερινά συµβουλευτικές υπηρεσίες από τους γεωπόνους της εταιρείας, καθώς και από τους καθηγητές της Αµερικάνικης Γεωργικής Σχολής µέσα στο χωράφι.

Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο 25 νέοι αγρότες κάθονται στα θρανία για να εµπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την καλλιέργεια του σκληρού σίτου. Πιο συγκεκριµένα, µαθαίνουν για τις ορθές γεωργικές πρακτικές, για τη σωστή χρήση λιπασµάτων και µηχανηµάτων, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για την εξοικονόµηση φυσικών πόρων και τη σωστή κοστολόγηση.

Υποτροφία για την Αµερικανική Γεωργική ΣχολήΜετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράµµατος, ένας από τους συµµετέχοντες παραγωγούς επιβραβεύθηκε µε πλήρη υποτροφία αξίας 8.000 ευρώ στο ετήσιο πρόγραµµα “Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές” στο Perrotis College της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που περιλαµβάνει το σύνολο των διδάκτρων, στέγαση, διατροφή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Φέτος κέρδισε ο Φώτης Καλτσάς
Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο ∆ήµαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο ∆ήµαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος και άλλοι τοπικοί άρχοντες, πλήθος επιχειρηµατιών, συνεργατών και εκπροσώπων τοπικών ΜΜΕ
Στο ποιοτικό σκληρό σιτάρι βρίσκεται η καρδιά της επιτυχίας του προϊόντος μας«Είµαστε στην Λάρισα από το 1974, όπου ιδρύσαµε τον Μύλο και µεταφέραµε τη βιοµηχανία µας από την Αθήνα εδώ το 1980.
Έχουµε δηλαδή πάνω από 40 χρόνια ιστορίας στον θεσσαλικό κάµπο. Το εργοστάσιο εξωτερικά µοιάζει ίδιο, εσωτερικά όµως έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις και συνεχίζουν να γίνονται» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο πρόεδρος της Μέλισσα Κίκιζας, Γιώργος Κίκιζας, γιος του ιδρυτή Αλέξανδρου Κίκιζα.
Αν θέλουµε να γίνουµε µακαρονάδεςΚαι συνεχίζει: «Έχω ζήσει όλες αυτές τις δεκαετίες των αλλαγών στην τεχνολογία και στην εξέλιξη της παραγωγής, η οποία ξεκίνησε µε 8.000 τόνους και σήµερα είναι 10 πλάσια. Η αυτοµατοποίηση που επιλέξαµε να κάνουµε, υπήρξε η µόνη λύση επιβίωσης στον ελληνικό ανταγωνισµό, αλλά και στο εξωτερικό, αφού το 25% της παραγωγής µας, πάει έξω. Για να είµαστε λοιπόν ανταγωνιστικοί µε τους Ιταλούς, που έχουν και το όνοµα «µακαρονάδες», πρέπει να είµαστε καλύτεροι -που είµαστε–και στο κοστολόγιο ανταγωνιστικοί. Έτσι ακολουθούµε τον µονόδροµο σε µία βιοµηχανία που θέλει να εξελίσσεται, δηλαδή έχουµε συνεχώς επενδυτικά σχέδια»

Πιο συγκεκριµένα η ιστορική Μέλισσα Κίκιζας, σύµφωνα µε τον πρόεδρό της, κάθε 3-4 χρόνια «τρέχουµε»» και µία σηµαντική επένδυση ενώ τώρα υπάρχει µία µεγάλη επέκταση στο Μύλο, στη δυναµικότητα του σιµιγδαλόµυλου και στο σκληρό.

«∆ρούµε στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, µε διαχείριση των αποβλήτων, ανακύκλωση, βιολογικό καθαρισµό και οικονοµία των φυσικών πόρων.

Είµαστε ευαισθητοποιηµένοι και βοηθούµε Κοινωνικά Παντοπωλεία, ευπαθείς οικογένειες κ.α. Ιδιαίτερα όµως περήφανους µας κάνει η καλή σχέση- παράδοση που έχουµε µε το προσωπικό µας. Για το λόγο αυτό είµαστε ανάµεσα στις 20 εταιρείες µε το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και βραβευόµαστε,  διακρίσεις που πιστοποιούν τη µέριµνα της εταιρείας µας για το ανθρώπινό της δυναµικό και ανταµείβουν τις ενέργειες και πρακτικές που εφαρµόζονται χρόνια τώρα» σηµείωνει ο Γιώργος Κίκιζας.   
Τρεις γενιέςΥπενθυµίζεται ότι η Μέλισσα Κίκιζας ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Κίκιζα το 1947 στην Αθήνα και ανήκει µέχρι και σήµερα εξ ολοκλήρου στην οικογένεια, 3 γενιές µετά. Η βασική δραστηριότητά της είναι η παραγωγή σιµιγδαλιού και ζυµαρικών. Τα προϊόντα της  βρίσκονται σε περισσότερες από 35 χώρες µε τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 25% του ετήσιου τζίρου (στόχος της είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 40% µέσα στην επόµενη τριετία
Παράλληλα διατηρεί ισχυρή επώνυµη παρουσία µε µερίδια που αγγίζουν και το 25% στην Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, ενώ φέτος επιχειρείται η είσοδός της στη Ρουµανία και τη Σερβία

Δε σώσαμε τη γεωργία επειδή εκπαιδεύσαμε 25 Έλληνες αγρότες

Τρίτη γενιά στην οικογένεια, ο εγγονός και συνονόµατος του ιδρυτή, Αλέξανδρος Κίκιζας, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης στα µελλοντικά σχέδια της Μέλισσα σε ό,τι αφορά την Ακαδηµία και στο project της αγοράς κτιρίου, η οποία σύµφωνα µε τον ίδιο, «προσδίδει τις βλέψεις που έχουµε, να αποκτήσει δηλαδή µόνιµο χαρακτήρα το όλο εγχείρηµα. ∆εν µένουµε στο ότι εκπαιδεύσαµε 25 αγρότες και «σώθηκε» η ελληνική αγροτική παραγωγή. Ευελπιστούµε να το αναγνωρίσουν και να το εκλάβουν θετικά οι αγρότες, ώστε µαζί να το συνεχίσουµε», ανέφερε χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά τους λόγους δηµιουργίας της Ακαδηµίας σηµείωσε: «Tις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούσαµε µία υποβάθµιση της τελικής αγροτικής παραγωγής και συγκεκριµένα του σκληρού σίτου, που µας ενδιαφέρει άµεσα. Είχε υποβαθµιστεί η ποιότητα, οι στρεµµατικές αποδόσεις και φυσικά το εισόδηµα των αγροτών. Με βάση αυτή την ανάγκη, δηµιουργήθηκε αυτό το όραµα και υλοποιήθηκε η Ακαδηµία Σίτου. Σκοπός της η εκπαίδευση νέων αγροτών, µε δεύτερο πυλώνα την συµβουλευτική στο χωράφι. Μαζί τους ξεπερνάµε στην πράξη τις κακοτοπιές».

Γραπτές και προφορικές εξετάσεις«Ήταν συγκεκριµένες γραπτές εξετάσεις, καθώς και προφορικές συνεντεύξεις, µε µικρότερη βαρύτητα όµως ,ώστε να είναι τα κριτήρια σαφή. Έτσι προέκυψε ο πρώτος νικητής της Ακαδηµίας» σύµφωνα µε τον κ. Κίκιζα, ο οποίος επεσήµανε ότι ήδη το ενδιαφέρον για την επόµενη χρονιά είναι µεγάλο ενώ υπενθύµισε ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται για τους αγρότες για το οποίο η Μέλισσα δεν αµείβεται. «Είναι δωρεάν παροχή µας από την οποία ωφελούνται πολλαπλά οι καλλιεργητές» τόνισε.  

Τέλος ο κ. Κίκιζας σηµείωσε: «Αυτό που κάνουµε, είναι να φέρουµε σε επαφή και πάλι καλλιεργητή και τράπεζα, ώστε να µπορούν να συνεργάζονται. Εµείς εγγυόµαστε στην τράπεζα ότι προτιθέµεθα να απορροφήσουµε την παραγωγή του συγκεκριµένου αγρότη. Αυτό είναι αρκετό για να δώσει τη δυνατότητα χρηµατοδότησης των σπόρων, εφοδίων, λιπασµάτων κ.α.»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ- ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία