BACK TO
TOP
Εργασιακά

Μειωμένα ασφάλιστρα για όλους τους γεωτεχνικούς ζητά ο Θεοχαρόπουλος

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, σχετικά με τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους γεωτεχνικούς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων.

Εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης ζητά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

0
0

Αναλυτικά η ερώτηση:

Γεωτεχνικούς επιστήμονες δύο ταχυτήτων ενδέχεται να δημιουργήσουν οι διατάξεις του άρθρου 98 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85/Α'/12.05.2016), σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται σε αυτοαπασχολούμενους η δυνατότητα καταβολής μειωμένων, βάσει ειδικής κλίμακας προσαρμογής, ασφαλιστικών εισφορών, για το διάστημα από την 1η.01.2017 έως την 31η.12.2020. Και αυτό διότι η εν λόγω μεταβατική ρύθμιση ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προέρχονται από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α) και αποκλείονται από την εφαρμογή της όλοι οι γεωτεχνικοί-ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε).

Επισημαίνεται όμως ότι οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες, αναλόγως του κλάδου ή της ειδικότερης δραστηριότητάς τους, ασφαλίζονται είτε στον Ο.Α.Ε.Ε. (π.χ. γεωτεχνικοί αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, γεωτεχνικοί μελετητές δημοσίων έργων), είτε στο Ε.Τ.Α.Α. (π.χ. γεωτεχνικοί εργολήπτες δημοσίων έργων, κτηνίατροι).

Δεδομένου, λοιπόν, ότι:

·         Είναι άδικος και αδικαιολόγητος ο αποκλεισμός των ασφαλισμένων στον Ο.Α.Ε.Ε γεωτεχνικών από τις προαναφερόμενες διατάξεις που προβλέπουν προσωρινή ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους.

·         Η εφαρμογή των ως άνω διατάξεων ενδέχεται να προκαλέσει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και στρεβλώσεις στην ελεύθερη αγορά, καθώς αντιβαίνει στους κανόνες ισότητας και ισονομίας.

·         Η επιχειρηματική δραστηριότητα των γεωτεχνικών, αυτοαπασχολουμένων- ελευθέρων επαγγελματιών, έχει πληγεί καίρια, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της διαρκώς αυξανόμενης φορολογίας.

·         Οι γεωτεχνικοί επιστήμονες (γεωπόνοι, γεωλόγοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι), αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού, το οποίο, αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων — ελεύθερων επαγγελματιών γεωτεχνικών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στη μεταβατική ρύθμιση του άρθρου 98 του ν.4387/2016, διασφαλίζοντας έτσι την ίση μεταχείριση όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία