BACK TO
TOP
Εργασιακά

Ένοχα μυστικά στα ορεινά συμπύρηνα ροδάκινα

Με λεφτά τυλιγµένα σε εφηµερίδες πληρώνουν οι βιοµήχανοι τις όψιµες ποικιλίες στα ορεινά της Μακεδονίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί τo Σάββατο 27 Αυγούστου. Σκηνές απείρου κάλους γνωρίζει φέτος το βιοµηχανικό ροδάκινο µε την αξία των όψιµων ποικιλιών στα ορεινά της Μακεδονίας να µην γνωρίζει ταβάνι και µε τους εκπροσώπους της µεταποιητικής βιοµηχανίας να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε και τα ροδάκινα να παραλάβουν και για την τιµή που δίνουν στους παραγωγούς να µην «καρφωθούν».

Ένοχα μυστικά στα ορεινά συμπύρηνα ροδάκινα

1
0

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 563ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί τo Σάββατο 27 Αυγούστου στα περίπτερα όλης της χώρας.

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

• Φόρος υπεραξίας 15% στο κέρδος από πώληση αγροτεµαχίων σελ. 9


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Κερδίζουν έδαφος στη γεωργία οι εφαρµογές νανοτεχνολογίας  σελ. 33



ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Ψυχολογικά παιχνίδια κρατούν χαµηλά στην αγορά το ξερό κρεµµύδι σελ. 38



EDITORIAL

Τα πράγµατα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι οι έχοντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης αλλά και οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να αντιλαµβάνονται.

Το περασµένο φθινόπωρο και µέχρι τα βάθη του χειµώνα, µετά από µια παταγώδη αποτυχία της περιβόητης διαπραγµάτευσης, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην υιοθέτηση επώδυνων φορολογικών και άλλων µέτρων, το βάρος των οποίων δεν έχει γίνει ακόµα αισθητό στο σύνολό του από τους δραστηριοποιούµενους στον αγροτικό χώρο.

Αυτό που συµβαίνει αυτό τον καιρό, είναι κάτι διαφορετικό. Υπό το βάρος των γεγονότων και µε βάση τα όσα έχουν συµφωνηθεί σε γενικές γραµµές µε τους δανειστές, οι τράπεζες υποχρεώνονται σε τµηµατική πώληση των λεγόµενων «κόκκινων δανείων». Σηµαντικό µέρος αυτών των δανείων αφορούν σε επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα περιέλθουν υπό των έλεγχο ισχυρών διεθνών σχηµάτων (funds), τα οποία µε τη σειρά τους θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν µε βάση διεθνείς κανόνες και αρχές, συχνά αδιαφορώντας για το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας και  των συντελεστών της παραγωγής.

Με άλλα λόγια, αυτό σηµαίνει ότι ο γενικότερος τρόπος λειτουργίας των εν λόγω επιχειρηµατικών σχηµάτων θα επιδράσει πιθανότατα πιεστικά στις τιµές των πρώτων υλών, εν προκειµένω των τιµών των αγροτικών προϊόντων, επιφέροντας στους αγρότες ένα επιπλέον πλήγµα, πέραν αυτού που επιφέρουν ήδη τα βαριά εισπρακτικά µέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση από τα τέλη της περασµένης χρονιάς.

Το ξαναλέµε, πως ο αγροτικός τοµέας στη χώρα µας δεν είναι έτοιµος για να ανταποκριθεί µε αξιώσεις σ’ αυτή τη βίαιη εν πολλοίς διεθνοποίηση. Τον τελευταίο καιρό, πολλοί εκ των εδώ κρατούντων αποδέχονται µε ευκολία το πείραµα. Το ρίσκο όµως είναι µεγάλο!

       
Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία