BACK TO
TOP
Εργασιακά

Καλυμμένοι για περίθαλψη οι αγρότες ακόμα κι αν οφείλουν

«Ακόμη και όταν οι αγρότες δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους, είναι καλυμμένη η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με το Ν. 4368/2016», επαναβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Ως 30 ευρώ η εισφορά υγείας αγροτών, λέει ο Πετρόπουλος

1
0

Αφορμή για την τοποθέτηση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν η ερώτηση βουλευτή για τους 58.205 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οφειλές των οποίων υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ (οι 56.881, δηλαδή ποσοστό 97,7%, οφείλουν ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην εκδίδει αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Όπως ειπώθηκε στη Βουλή, «σύμφωνα με το Ν. 4144/2013 η σύνταξη για τους δικαιούχους του ΟΓΑ χορηγείται με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Αυτό το ποσό, το οφειλόμενο, συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του.

Εάν οι οφειλές υπερβαίνουν τις 4.000 ευρώ, ο δικαιούχος έχει την υποχρέωση να καταβάλει το σύνολο της οφειλής που υπερβαίνει τις 4.000, προκειμένου ο ΟΓΑ να εκδώσει απόφαση συνταξιοδότησης.

Εάν ο δικαιούχος δεν ανταποκριθεί σ’ αυτή την υποχρέωση, η απόφαση δεν εκδίδεται, το ποσό των οφειλών αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε τιμές ασφαλιστικών κατηγοριών. Αντίθετα, τα όρια που αφορούν την αντίστοιχη περίπτωση για το ΙΚΑ είναι 15.000 και για τον ΟΑΕΕ είναι 20.000 ευρώ».

Ρύθμιση οφειλών

«Η διαφοροποίηση να έχουν μέχρι 4.000 ευρώ όριο οι αγρότες, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν 20.000 ευρώ, οφείλεται στον υπολογισμό της δυνατότητας να εξοφλήσουν αυτή την οφειλή μέσα σε διάρκεια τριών ετών», αντέτεινε ο κ. Τάσος Πετρόπουλος και εξήγησε:

«Η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών στην πέμπτη υποχρεωτική ανώτατη κατηγορία για τη σύνταξη είναι περίπου 104 ευρώ. Για τον ΟΑΕΕ είναι η πενταπλάσια., 500 και κάτι ευρώ, μηνιαίως. Συνεπώς, με έναν απλό πολλαπλασιασμό του πενταπλάσιου, το 4.000 ανώτατο όριο για τους αγρότες, γίνεται 20.000 ανώτατο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι μέσα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο είναι δυνατόν να εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό που προέβλεψε ο νόμος ότι επιτρέπει την καταβολή σύνταξης, υπό τον όρο όμως ότι μέσα σε εκείνη την περίοδο, την εύλογη που αντιστοιχεί σε εισφορές, μπορεί να εξοφληθεί το οφειλόμενο.

Γι’ αυτό είναι. Όμως εξετάζουμε, παρά ταύτα, τη δυνατότητα οι αγρότες να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα ρύθμισης οφειλών και εξόφλησης οφειλών μέσα στο όλο σύστημα που αντιμετωπίζουμε ως προς όλες τις ασφαλιστικές οφειλές.

Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο το προσεγγίζουμε με έναν επιστημονικό τρόπο, με έναν τρόπο που και τους ασφαλισμένους θα διευκολύνει και την κοινωνική ασφάλιση θα ωφελεί. Κι αυτό θα το κάνουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας και τις ιδιαιτερότητες που ισχύουν και πρέπει να ισχύουν για τους αγρότες, όπως κάναμε και με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τους εισφορών, που είναι υπολογιζόμενα στα 410 ευρώ και όχι στα 586, ως τιμή βάσης που είναι για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους».

Πηγή: Ελευθερία

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία