BACK TO
TOP
Εργασιακά

Μετέωρη η σύνταξη ενεργών αγροτών, λέει η Αραμπατζή

Την αδυναμία αίτησης σύνταξης αγροτών και κτηνοτρόφων γεννημένων το 1950, λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας και της έλλειψης συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας με τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ καταγγέλλει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή. Όπως τονίζει η Σερραία βουλευτής, η αίτηση συνταξιοδότησης κολλάει στο αν είναι ενεργοί ή όχι αγρότες. Την ίδια ώρα, όπως τονίζει η ίδια με σχετική επιστολή της, που απέστειλε στις 6 Μαρτίου προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο και το νέο Διοικητή του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση τα σχετικά ειδοποιητήρια που τους αποστέλλονται.

Λιμνάζουν κοινοτικά κονδύλια 4,7 δις ευρώ για αγρότες

0
1
«Αν δηλώσουν “ενεργοί αγρότες”, θα τους περικοπεί το 60% της σύνταξής τους. Αν πάλι θέλουν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην τους περικοπεί η σύνταξη, αδυνατούν, γιατί η σχετική διαδικασία ξεκινάει στις 15-3-2017. Επομένως, χωρίς υπαιτιότητά τους, αν και δικαιούχοι σύνταξης, όχι μόνο τη στερούνται αλλά υποχρεούνται και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών», υπογραμμίζει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αραμπατζή ήδη από τις 8 Ιουνίου 2016 είχε με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της ζητήσει την εξαίρεση των αγροτών από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ασφαλιστικού Νόμου «Κατρούγκαλου», που περικόπτει κατά 60% τις συντάξεις όσων συνταξιούχων αγροτών συνεχίζουν να εργάζονται. Τόνιζε τότε ότι η διάταξη αυτή «καταστρατηγεί   τόσο   τον   συμβολικό   και   προνοιακό   χαρακτήρα   της αγροτικής σύνταξης, όσο και την ίδια την πραγματικότητα, που επιβάλλει την   παράλληλη   δραστηριοποίηση   του   συνταξιούχου   αγρότη   για   την επιβίωσή του, αφού στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη της τάξης των 340 Ευρώ μηνιαίως!»Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:
 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙ

06-03-201

ΕΠΙΣΤΟΛ
Προ
Τον Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλ

Τον Διοικητή του ΕΦΚ
Κύριο Αθανάσιο Μπακαλέξ

Κοιν
Διοικητή του ΟΓ
Κ. Στυλιανό Πλιάκ
Θέμα: «Μετέωρη η συνταξιοδότηση των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950»
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Διοικητά

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών συνταξιοδότησής τους, μετά την ένταξή τους στο νέο καθεστώς (από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ)

Ειδικότερα, «στον αέρα»  βρίσκεται η διαδικασία συνταξιοδότησης των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950, οι οποίοι από τις 1/1/2017, έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έπρεπε να καταθέσουν το σχετικό αίτημα για τη συνταξιοδότησή τους
Η μεταφορά όμως των συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, δημιούργησε σημαντικά εμπόδια, αφού οι ανταποκριτές του ΟΓΑ δεν υποχρεούνται πλέον να παραλάβουν και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, μιας και αυτή υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μέσα από το TAXISNET
 
Έτσι, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης τους, καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα για μία διαδικασία, που μέχρι πρότινος τους παρεχόταν ατελώς. Σημειώνω ότι για να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα, στα τέλη Ιανουαρίου 2017 ο ΟΓΑ «παρότρυνε» τους ανταποκριτές να βοηθούν εθελοντικά τους ενδιαφερόμενους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση, που απευθύνονται σε ιδιώτες λογιστές για τη διεκπεραίωση της αιτήσεώς τους, αυτή «κολλάει» και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί παραμένει εκκρεμής η συμπλήρωση του σχετικού ερωτήματος, αν είναι ακόμη «ενεργοί αγρότες» ή όχι.

Υπογραμμίζω ότι πολλοί εξ αυτών είναι «ενεργοί αγρότες» καθώς είναι κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Και εκεί βρίσκεται η «παγίδα». Αν δηλώσουν «ενεργοί αγρότες», θα τους περικοπεί σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 ως νέοι συνταξιούχοι, το 60% της σύνταξής τους

Αν πάλι θέλουν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην τους περικοπεί η σύνταξη, αδυνατούν γιατί η σχετική διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καθώς η έναρξή της τοποθετείται στις 15-3-2017.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφού χωρίς υπαιτιότητά τους βρίσκονται σε καθεστώς αίρεσης, αδυνατώντας να αιτηθούν τη σύνταξή τους, υποχρεώνονται κιόλας να καταβάλουν εισφορές για τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2017 αφού λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Κατόπιν τούτων και επειδή

Οι προαναφερόμενοι δικαιούχοι δεν μπορούν να επιβαρύνονται οικονομικά τη διαχειριστική ανεπάρκεια της έλλειψης συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας με τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ, σας ζητώ όπως προβείτε τάχιστα στην έκδοση της απαραίτητης διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Φωτεινή Αραμπατζ


Βουλευτής Σερρών Ν
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2017 21:12Σταυροπουλος

Εγκρηθηκαν τα χρηματα μου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία