BACK TO
TOP
Εργασιακά

Ενισχύεται το δυναμικό της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας

Δύο νέα μέλη προστέθηκαν στους κόλπους της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας ο Ανδρέας Καραμανος, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επίσημη παρουσίασή τους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενισχύεται το δυναμικό της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας

3
0
Ως είθισται, στην εν λόγω εκδήλωση τα νέα μέλη της Ε.Γ.Α. παρουσίασαν εργασίες σχετικές με το γνωστικό τους αντικείμενο. Έτσι, ξεκινώντας ο κ.  Καραμάνος μίλησε για τις προκλήσεις που δημιουργούν στην παραγωγικότητα οι συνθήκες λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η διαθεσιμότητα του νερού θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της αναμενόμενης πληθυσμιακής έκρηξης και της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της κλιματικής αλλαγής σε πολλές περιοχές της γης.

Στους τρόπους εξοικονόμησης  νερού στη γεωργία, η οποία απορροφά το 85-86% του χρησιμοποιούμενου νερού,  ο κ. Καραμάνος πρότεινε τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης (μείωση των απωλειών κατά τη μεταφορά και εφαρμογή, μείωση της  υπεράρδευσης με ακριβή προσδιορισμό των αναγκών των φυτών βάσει των μετεωρολογικών δεδομένων και της εφαρμογής ελλειμματικής άρδευσης.

Στη δική του ομιλία ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός ανάλυσε τα οφέλη και τις επιπτώσεις από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων.     Ο κ. Ελευθεροχωρινός ανέπτυξε τους λόγους μειωμένης ανάπτυξης χημικώς συντιθέμενων γεωργικών φαρμάκων μετά το 1995  και σε αυτούς συμπεριέλαβε τον κορεσμό της  χημείας για τη σύνθεση νέων γεωργικών φαρμάκων, την αύξηση των μελετών και τα αυστηρότερα κριτήρια για την έγκρισή τους,   και την αύξηση του κόστους και της διάρκειας σε έτη της ανάπτυξής τους.

Στα οφέλη από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων συμπεριέλαβε την προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής με την αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης της ανθρωπότητας και τη μείωση του  κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 σε 84.341 δείγματα προϊόντων συμβατικής γεωργίας  της ΕΕ που αναλύθηκαν για υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, περίπου το 50,3%  εξ αυτών ήταν χωρίς υπολείμματα,  το 46,8% με υπολείμματα εντός των επιτρεπόμενων ορίων MRL και το 2,9% με υπολείμματα άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Στις επιπτώσεις της χρήσης γεωργικών φαρμάκων ο κ. Ελευθεροχωρινός ενέταξε τις επιδράσεις στους ψεκαστές από την άμεση έκθεση, τη ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιράς, την έμμεση έκθεση των καταναλωτών, την τοξικότητας σε οργανισμούς μη στόχους και τις καλλιέργειες.

Ελληνική Γεωργική Ακαδημί

Η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποστολή της είναι να υποστηρίξει την πρόοδο της γεωργίας και της αγροτικής κοινωνίας, με έμφαση στην επιστημονική, τεχνική, οικονομική, νομική, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές. Οι δραστηριότητές της συνίστανται στα εξής: σεμινάρια και συνέδρια, περιοδικές εκδόσεις και δημοσιεύσεις, ετήσια απονομή βραβείων και υποτροφιών, προώθηση της Ιστορίας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία