BACK TO
TOP
Εργασιακά

Μείωση εργασίας και εισοδημάτων ως το 2030 στη γεωργία

Το ευρωπαϊκό γεωργικό εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί κατά 28% μεταξύ 2017 και 2030, ενώ παράλληλα θα μειώσει το γεωργικό εισόδημα της ΕΕ. Ωστόσο, το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά 1,1%, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2015-2017.

Μείωση εργασίας και εισοδημάτων ως το 2030 στη γεωργία

2
0

Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ 2017-2030, που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, το γεωργικό εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά 3,2% κατά μέσο όρο ετησίως, φθάνοντας τα 6,6 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Αυτή η αναμενόμενη μείωση θα οφείλεται στις διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, αλλά και επειδή αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης να είναι καλύτερα σε άλλους τομείς.

Οι αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες δημιουργίας ελκυστικών θέσεων εργασίας γενικά, προωθώντας τη συνεχιζόμενη μετάβαση προς τα αστικά κέντρα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή γεωργία αναμένεται να συνεχιστούν με υψηλότερες επενδύσεις στην τεχνολογία. Για παράδειγμα, η επένδυση σε γεωργία ακριβείας και ψηφιακή γεωργία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Εντούτοις, οι επενδύσεις αυτές είναι δαπανηρές και θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην αγορά εργασίας με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία ή να μειώσουν τελικά την ανάγκη για γεωργική εργασία.

Μεταξύ των άλλων πιθανών επιπτώσεων στο γεωργικό εισόδημα κατά την περίοδο έως το 2030 που επισημάνθηκαν στην έκθεση είναι η αύξηση των επενδύσεων σε βασικούς τομείς όπως τα περιβαλλοντικά μέτρα ή η χρήση αποτελεσματικότερων συστημάτων άρδευσης.

Ωστόσο, μια περίοδο σχετικά χαμηλών τιμών πετρελαίου και η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν τις γεωργικές επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Εκτός από τις επενδύσεις, το κόστος αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 2,5% ετησίως μεταξύ του 2017 και του 2030, με αύξηση έως και 30% κατά την περίοδο.

Τα έξοδα όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα θα αυξηθούν κατά 3% έως το 2030, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2015-2017, ενώ το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο είναι σήμερα χαμηλό λόγω των χαμηλών τιμών των δημητριακών, αναμένεται επίσης να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι γεωργικές υπηρεσίες καθώς και η υποτίμηση θα πρέπει να αυξηθούν έως το 2030, με τη γεωργία να γίνεται ολοένα και περισσότερο εντατική σε κεφάλαια και υπηρεσίες.

Η έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ για το 2017-2030 παρέχει περαιτέρω λεπτομερείς πληροφορίες για το θέμα αυτό, καθώς και προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, όπως οι αροτραίες καλλιέργειες, ο τομέας του κρέατος και του γαλακτοκομικού τομέα και ο τομέας των οπωροκηπευτικών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία