BACK TO
TOP
Εργασιακά

Ιδρύεται Κέντρο θρέψης φυτών και ποιότητας εδάφους στο ΓΠΑ

Το ΚΘΒΠΕ θα λειτουργεί με ιδίους πόρους από χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες.

4
0

Ιδρύεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους (ΚΕΘΦΥΠΕ, Centre for Plant Nutrition and Soil Quality, συντομογραφία: PlanTerra Centre), σύμφωνα με σχετική απόφαση που υπογράφει ο πρύτανης Γιώργος Παπαδούλης.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση για την Ίδρυση Κέντρου Θρέψης και ποιότητας εδάφους στο ΓΠΑ.pdf

 

Αποστολή - Σκοπός

Αποστολή του ΚΕΘΦΥΠΕ θα είναι η επιστημονική διασύνδεση, η παροχή τεχνογνωσίας και η ανάληψη δράσεων ως εξής:

Διασύνδεση και ανάδειξη των δραστηριοτήτων των μελών ΔΕΠ/ΕΔΙΠ του ΓΠΑ που δραστηριοποιούνται κεντρικά ή περιφερειακά με θέματα θρέψης φυτών και ποιότητας εδάφους σε όλα τα επίπεδα.

Διασύνδεση του ΓΠΑ με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τα Ελληνικά Ινστιτούτα, ώστε να χαρτογραφηθεί και να αναδειχθεί το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό που δραστηριοποιείται στα σχετικά πεδία.

Διασύνδεση του σχετικού επιστημονικού χώρου με τον εργασιακό χώρο που σχετίζεται με την ποιότητα του εδάφους, τη λίπανση και τη θρέψη των καλλιεργούμενων φυτών.

Συμβολή στην καταγραφή της δυναμικής του εργασιακού χώρου που σχετίζεται με θέματα θρέψης καλλιεργούμενων φυτών και ποιότητας εδάφους, ώστε να ενημερώνονται οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι πάνω στις εξελίξεις αυτού του χώρου.

Διασύνδεση του σχετικού ελληνικού δυναμικού με το αντίστοιχο διεθνές. Το διεθνές περιβάλλον εκτείνεται από θέματα βασικής έρευνας μέχρι και εφαρμοσμένης αγρονομικής έρευνας σε καλλιέργειες.

Ανάδειξη των καινοτομιών του συγκεκριμένου χώρου, οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της αειφορίας και υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Συμβολή στη μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να είναι εφαρμόσιμη στις ιδιαιτερότητες των τοπικών αγροσυστημάτων και μικροσυνθηκών, αλλά και αντίστροφα η καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων τοπικών αγροσυστημάτων και τα ανοικτά θέματα/ ερωτήματα εργασίας που ανακύπτουν από αυτά και τα οποία χρήζουν βασικής έρευνας για βαθύτερη κατανόηση των δυναμικών συμπεριφορών και των εν δυνάμει ενδεδειγμένων προσεγγίσεων.

Τα πεδία εργασίας στα οποία το Κέντρο θα συμβάλλει περιλαμβάνουν:

- Προβολή και κατανόηση της σημασίας του υγιούς εδάφους και της αποδοτικότητας της χρήσης των θρεπτικών από τον αγροτικό κόσμο.

- Καταγραφή των αναγκών του νέου γενετικού υλικού της κάθε καλλιέργειας σε θρεπτικά κατά την διάρκεια του βιολογικού κύκλου.

- Κάλυψη αυτών των αναγκών με την ενδεδειγμένη λίπανση.

- Διαγνωστική, μεθοδολογίες και μοντέλα θρέψης/λίπανσης.

- Φυσικοχημεία και βιολογία του εδάφους, του ριζοχώματος και της ριζόσφαιρας.

- Φυσιολογία και μοριακή βιολογία της θρέψης των οργανισμών του εδάφους.

- Φυσιολογία και μοριακή βιολογία της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών.

- Αλληλεπιδράσεις φυτών και οργανισμών στη ριζόσφαιρα σε επίπεδο θρέψης.

- Ποιότητα και ασφάλεια της εδώδιμης φυτικής βιομάζας από αγροτικά ζώα και άνθρωπο.

- Ασφάλεια και οικοτοξικολογικές παράμετροι πλευρές του οικοσυστήματος που σχετίζονται με τις διεργασίες και τους βιογεωχημικούς κύκλους των θρεπτικών στα αγροοικοσυστήματα.

- Ιδιαιτερότητες της φυσιολογίας της θρέψης των αυτοφυών φυτών σε φυσικά οικοσυστήματα σε αγροοικοσυστήματα οριακής ποιότητας, περιοχές Natura κ.ά.

- Ποιότητα εδάφους, θρέψη οργανισμών εδάφους, θρέψη φυτών και βιοποικιλότητα.

- Ετερογένεια της ποιότητας των γεωργικών οικοσυστημάτων και τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας.

- Θρέψη και λίπανση των φυτών στις καλλιέργειες εκτός εδάφους, στις βιολογικές καλλιέργειες και στις καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζονται συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.

- Εισροές οργανικών λιπασμάτων, εδαφοβελτιωτικών και (βιο)διεγερτικών ουσιών των φυτών.

- Επίδραση διαχείρισης εδάφους στην ποιότητα των εδαφών.

- Αποκατάσταση, βελτίωση γονιμότητας εδαφών

- Καινοφανείς τεχνολογίες στα συγκεκριμένα πεδία.

Με βάση τα προηγούμενα, το ΚΕΘΦΥΠΕ θα συμβάλλει στην καλλιέργεια και την δημιουργία τεχνογνωσίας και παιδείας στη μεθοδολογία για την έρευνα και την εφαρμογή στα παραπάνω επιστημονικά πεδία, μέσω:

Συνεδρίων Διαλέξεων - Επιστημονικών και εκλαϊκευμένων εκδόσεων Συμβουλευτικών δράσεων Δράσεων πεδίου Προγραμμάτων - κ.ά. δράσεων Το ΚΕΘΦΥΠΕ δεν θα λειτουργεί ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.

Αποδέκτες - Ωφελούμενοι

Το ΚΕΘΦΥΠΕ θα απευθύνεται και θα προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το εύρος των ενδυνάμει αποδεκτών που απορρέουν από την αποστολή και τον σκοπό του και συγκεκριμένα στη διοίκηση του ΓΠΑ, τα Εργαστήρια, τα μέλη ΔΕΠ, τις ερευνητικές ομάδες, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΓΠΑ, άλλων ΑΕΙ και TEI της χώρας, σε ερευνητές και συνεργάτες ερευνητικών ινστιτούτων και ιδρυμάτων, σε δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, ιδρύματα, ινστιτούτα, κέντρα μελετών, εταιρείες, συνδέσμους κ.ά. της ημεδαπής και της αλλοδαπής που δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα δράσης του ΚΕΘΦΥΠΕ.

Το ΚΕΘΦΥΠΕ δεν υποκαθιστά τον θεσμικό ρόλο των Εργαστηρίων του Ιδρύματος ή των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων και Φορέων.

Πόροι λειτουργίας

Το ΚΘΒΠΕ δεν θα επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό ή την κρατική επιχορήγηση του ΓΠΑ. Θα λειτουργεί με ιδίους πόρους από χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες, όπως ερευνητικά και λοιπά προγράμματα, συνεργασίες, συμβουλευτικές δραστηριότητες κ.ά. Η διαχείριση των πόρων του ΚΘΒΠΕ θα γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΚΕΘΦΥΠΕ, θα φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις και υποδομές του Γ.Π.Α. (γραφεία, αίθουσες, δίκτυο, κτλ). Συνεργασίες

Στα πλαίσια των παραπάνω στόχων και δράσεων το ΚΕΘΦΥΠΕ θα συνεργάζεται μέσω μνημονίων συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Φορείς, Συνδέσμους, Εταιρείες κ.ά. της ημεδαπής και της αλλοδαπής, που δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα δράσης του ΚΕΘΦΥΠΕ.

Οργάνωση και Λειτουργία

Το ΚΕΘΦΥΠΕ υπάγεται στη Σύγκλητο του ΓΠΑ και εποπτεύεται από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΓΠΑ.

Το έργο του ΚΕΘΦΥΠΕ συντονίζει ο Διευθυντής του Κέντρου και εξαμελές Συντονιστικό Συμβούλιο.

Ο Διευθυντής του ΚΕΘΦΥΠΕ ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.

Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου μετά από σχετική εισήγηση του Διευθυντή του Κέντρου.

Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Κέντρου ορίζονται εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ με γνωστικό αντικείμενο και αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο σχετικό με το αντικείμενο του ΚΕΘΦΥΠΕ.

Η θητεία του Διευθυντή και των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του Κέντρου είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται για μια επιπλέον θητεία.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Διευθυντή, ο οποίος και προεδρεύει των συνεδριάσεων.

Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΚΕΘΦΥΠΕ, ο Πρόεδρος και τα μέλη του δεν δικαιούνται αμοιβής ή άλλης αποζημίωσης.

Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΦΥΠΕ ρυθμίζονται με τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΘΦΥΠΕ.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας καταρτίζεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του ΓΠΑ.

Όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΦΥΠΕ που προκύπτουν και δεν προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας, ρυθμίζονται με αποφάσεις της Συγκλήτου μετά από εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου.

Μέχρι την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας, όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΦΥΠΕ ρυθμίζονται με αποφάσεις της Συγκλήτου μετά από εισήγηση του Συντονιστικού Συμβουλίου.

Το ΚΕΘΦΥΠΕ δεν υποκαθιστά ή ανταγωνίζεται οποιεσδήποτε από τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες των υπαρχουσών δομών του ΓΠΑ (Εργαστήρια, Τομείς, Τμήματα κ.λπ.)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία