BACK TO
TOP
Business

Αξία στο φραγκόσυκο από την Κρήσσα Γη

Ο συνεταιρισμός της Ιεράπετρας που τόλμησε την εναλλακτική καλλιέργεια φραγκόσυκου και πρωτέα.

Αξία στο φραγκόσυκο από την Κρήσσα Γη

6
1

Στροφή στα φραγκόσυκα, το άνθος πρωτέας και τις κολεκτίβες, με τις σύγχρονες μορφές της, έκανε μια παρέα νέων ανθρώπων από την Ιεράπετρα. Ίδρυσαν συνεταιρισμό, την «Κρήσσα Γη» που τώρα αριθμεί 100 μέλη. Όλοι όσοι παράγουν πρωτέα και φραγκόσυκα είναι στα νότια του Λασιθίου, εκεί όπου το κλίμα είναι διαφορετικό και πάντα παραπέμπει σε καλοκαίρι ή τουλάχιστον άνοιξη.

Η ιδέα για την ίδρυση του συνεταιρισμού «Κρήσσα Γη» δημιουργήθηκε το 2009  από μία παρέα τριών νέων ανθρώπων, με μεγάλη εμπειρία στα θερμοκήπια, που θέλησαν όμως να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές καλλιέργειες.

Οι τρεις προσέλκυσαν και άλλους και σήμερα η παραγωγή των μελών του συνεταιρισμού παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία: Από 8 στρέμματα το 2009 σε 50 στρέμματα το 2010, 120 στρέμματα το 2011 και 200 στρέμματα το 2012. Έχει ανοιχτεί στην αγορά με πρωτέα και φραγκόσυκα. Ο συνεταιρισμός άρχισε να δημιουργεί γλυκά από φραγκόσυκα με τη βοήθεια εξειδικευμένου ζαχαροπλάστη.

Στον τομέα της καλλιέργειας των φραγκόσυκων, τριμελής αντιπροσωπεία του συνεταιρισμού αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΑΣΟ Στ. Κορνάρο, τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής Γ. Χριστάκη και το μέλος Νικ Σαμπροβαλάκη επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Fruit Logistica, με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Η δυναμική της αγοράς και οι δυνατότητες εξαγωγής έπεισαν τους νέους συνεταιριστές για την ανάγκη παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων από τις ήδη διαθέσιμες.

Για το λόγο αυτό ο συνεταιρισμός  έχει ήδη προχωρήσει στην ενοικίαση έκτασης 500 στρεμμάτων με σκοπό την εγκατάσταση ενιαίας καλλιέργειας (collectiva).

«Αρκετές από τις εκτάσεις, που καλλιεργούμε τώρα, έχουν ήδη ενταχθεί στην διαδικασία λήψης πιστοποιητικού βιολογικής καλλιέργειας από την εταιρία BIO HELLAS. Ευελπιστούμε ως το τέλος του 2013 όλες οι εκτάσεις να έχουν ενταχθεί στη βιολογική πιστοποίηση» επισημαίνει ο κ. Κορνάρος.

Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν οκτώ διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών Πρωτέα, τις οποίες εισάγουν από την Πορτογαλία. Ο μικρός κλήρος που διαθέτουν οι παραγωγοί τους ανάγκασε να ενοικιάσουν έκταση  10 στρεμμάτων, όπου έχουν εγκαταστήσει τα πρωτέα τους για να υλοποιήσουν ένα τριετές πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας.

Η ομάδα παραγωγών είναι αυτή την περίοδο η μοναδική οργανωμένη επιχείρηση διάθεσης λουλουδιών πρωτέα και φραγκόσυκων στην εθνική αγορά. Αυτό είναι δυνατό όχι μόνο χάρη στον αριθμό των παραγωγών – μελών  ή του όγκου παραγωγής, αλλά και της καλής ποιότητας του προϊόντος. Μια τέτοια καλή ποιότητα οφείλεται  στο κλίμα του Λασιθίου καθώς επίσης και στην εμπειρία και τις δεξιότητες των αγροτών  και των επιστημονικών συμβούλων του συνεταιρισμού.

Το εκπληκτικό  λουλούδι πρωτέας
Τα Protea  ανήκουν στα είδη θάμνων της οικογένειας Proteacea. Το όνομα «Πρωτέας» είναι μια αρχαία ελληνική λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Μπορούμε να διακρίνουμε τρία γένη σε αυτήν την οικογένεια:  Leucospermum, Protea, Leucadendron.

Αυτή την εποχή στην Ιεράπετρα, έχουν εγκατασταθεί ποικιλίες και από τα τρία γένη. Τα βασικό γνώρισμα των φυτών είναι η περίοδος άνθισης τους (άνοιξη – καλοκαίρι). Το φυτό εκείνη την εποχή ανθεί μόνο σε κείνη την περιοχή!

Σημαντικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειάς τους αποτελούν, οι λίγες ανάγκες σε νερό, το χαμηλό κόστος πρώτης εγκατάστασης, οι υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα και οι καλές τιμές στην αγορά.

Για την αποτοξίνωση αλλά και αγχολυτικά
Τα αποτελέσµατα των µελετών σχετικά µε το κρητικό διατροφικό πρότυπο της των βοσκών της Κρήτης τη δεκαετία του ΄60 (µε βασική την περίφηµη µελέτη των επτά χωρών) δείχνουν ότι τα άτοµα που το υιοθετούν παρουσιάζουν µειωµένο κίνδυνο εµφάνισης διάφορων χρόνιων νοσηµάτων (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου).

Μεγάλο µέρος της κρητικής διατροφής καλύπτεται από την κατανάλωση ωµών φρούτων, λαχανικών και άγριων χόρτων. Τα φραγκόσυκα ως φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό διατροφής των παλιών Κρητικών. Καταναλώνονται τόσο ωµά την περίοδο του καλοκαιριού, όσο και σε µορφή µαρµελάδας  τις άλλες εποχές.

Οι καρποί «καθαρίζουν» το πεπτικό  και το ουροποιητικό σύστηµα. Εξουδετερώνουν µέρος των τοξινών που εισάγουµε στο σώµα µας µε την κατανάλωση αλκοόλ και µε το κάπνισµα.

Είναι ένα θαυµάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο ιδίως κατά τις ζεστές ηµέρες του καλοκαιριού.

Τα φραγκόσυκα έχουν µεγάλη περιεκτικότητα σε βιταµίνη C. Επίσης περιέχουν βιταµίνη A σε µικρότερη ποσότητα, αµινοξέα, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, µαγγάνιο, νάτριο κλπ. Βοηθούν στην πέψη και είναι αγχολυτικά.



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2014 18:57Γκιούλης Μπάμπης

Γεια σας. Ενδιαφερωμαι πολυ σοβαρα για την καλλιεργεια φραγκοσυκου, μιας και εφοσον η προς καλλιεργεια εκταση βρισκεται στο Λασιθι ενδιαφερωμαι και για αμεση επαφη με μελη του εκει συνετερισμου. Αναμενω email απο σας για περισσοτερα. Ευχαριστω.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία