BACK TO
TOP
Business

Οι µέντορες της λεβάντας έπιασαν δουλειά στα αγροκτήµατα

Η µοναδική ελληνική εταιρεία µε πλήρως ολοκληρωµένο κύκλο παραγωγής αιθέριων ελαίων είναι η Alpha Lavender, που παράγει φυσικά αιθέρια έλαια λεβάντας από ιδιόκτητες καλλιέργειες, αλλά και από καλλιέργειες συνεργατών της, στους οποίους παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη (πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτώρια και µηχανήµατα συγκοµιδής) για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος.

Οι µέντορες της λεβάντας έπιασαν δουλειά στα αγροκτήµατα

2
5
Όπως είπε στην Agrenda o διευθυντής της εταιρείας Χάρης Παυλίδης, «το 2006 ξεκινήσαµε πιλοτικά για να εντοπίσουµε αν ενδείκνυται το κλίµα της περιοχής για την καλλιέργεια αυτών των φυτών».

Οι καλλιέργειες επεκτάθηκαν ταχύτατα και το 2013 η επιχείρηση καλλιεργεί 500 στρέµµατα ιδιόκτητα και 1.500 στρέµµατα των περίπου 50 συνεργατών της, το 80 % δηλαδή των φυτειών λεβάντας στην Ελλάδα, ενώ κατέχει το 90 % της παραγωγής αιθέριου ελαίου λεβάντας στη χώρα.

Το 2009 ξεκίνησαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των πρώτων υλών στην Κοζάνη, οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικής ικανότητας, καθώς επεξεργάζονται λεβάντα, που συγκοµίζεται από 2.000 στρέµµατα ανά 10 µέρες. Επίσης, πρόσφατα θα ξεκινήσει η λειτουργία δεύτερης µονάδας στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία διαθέτει το µοναδικό µέχρι στιγµής στην Ελλάδα πλήρως αυτοµατοποιηµένο σύγχρονο αποστακτήριο για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, ενώ το φυτώριό της είναι το µεγαλύτερο στη χώρα

Η Alpha Lavender είναι ο επίσηµος αντιπρόσωπος της Bizon, εταιρεία παραγωγής µηχανηµάτων συγκοµιδής λεβάντας, και πωλεί η ίδια τα προϊόντα της σε γνωστές εταιρείες από τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., κ. α., που παράγουν αρωµατικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώµατα,φάρµακα και πρόσθετα τρόφιµα, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια τα προϊόντα της διοχετεύονται και στην εγχώρια αγορά. Όπως επισηµαίνει ο κ. Παυλίδης, «ευτυχώς το γενικότερο κλίµα της αγοράς δεν έχει επηρεάσει την απορρόφηση του προϊόντος».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, «στα σχέδιά µας είναι να καταστεί η Ελλάδα γνωστή για τα αιθέρια έλαια που παράγει». Όπως υπογραµµίζει, «δεδοµένου ότι η περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και η ποιότητα εξαρτάται από τον ήλιο, η χώρα ενδείκνυται για αυτά τα φυτά λόγω της ηλιοφάνειας και των καιρικών συνθηκών που µας επιτρέπουν να έχουµε µεγάλες ποσότητες».

Παρόλα αυτά, σύµφωνα µε τον κ. Παυλίδη, «η χώρα είναι πίσω στον τοµέα των αρωµατικών. ∆εν υπήρχε, για παράδειγµα, «αποστακτήριο αξιόλογης δυναµικότητας, που να διοχετεύει το προϊόν στις διεθνείς αγορές». Ενδεικτικό είναι ότι «Γάλλοι και Αµερικανοί συνεργάτες µας δεν πιστεύανε ότι αυτό το προϊόν προέρχεται από την Ελλάδα και ήρθαν να δουν τις εγκαταστάσεις µας».

Στροφή στα αρωµατικάΗ επιχείρηση διοργανώνει σεµινάρια σε όλη τη χώρα, όπου παρέχονται συµβουλές από την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού µέχρι την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Σύµφωνα µε τον κ. Παυλίδη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη στροφή στην καλλιέργεια αρωµατικών αλλά και πλήρης άγνοια. Για παράδειγµα, «υπάρχουν περιπτώσεις που κάνουν αποστακτήριο χωρίς να ξέρουν ότι πρέπει να αδειοδοτηθούν». Λόγω της άγνοιας και στους δηµόσιους φορείς, είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία αδειοδότησης αποστακτηρίου ελαίου, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις. Όπως τονίζει ο κ. Παυλίδης, «στην περίπτωσή µας η διαδικασία για τη µονάδα στην Κοζάνη διήρκησε 2 χρόνια, ενώ στην Αυστρία η αντίστοιχη διαδικασία διαρκεί 4 ώρες»
 
Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

15-12-2015 13:44Μαρία

Αυτό είναι το λινκ με τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας: http://www.alphalavender.com/

Απάντηση

03-07-2015 10:27christos/loukidis

pios tha mboresei na mou dosi kai emena to tilefono h to email? eyxaristo

Απάντηση

24-06-2015 23:32ΚΥΠΑΡΙΣΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

παρακαλω αν ειναι δυνατον να με φερεται σε επαφη με την εταιρεια για περισσοτερες διευκρινισεις . Υπαρχει ενδιαφερον συνεργασιας για την καλλιεργεια της Λεβαντας

Απάντηση

01-04-2015 15:29Κόκκαλη Αγορίτσα

Σας παρακαλώ ,αν σας είναι εύκολο, να μου στείλετε τα τηλέφωνα της εταιρείας ή να με φέρεται εσείς σε επαφή με αυτήν, ώστε να μπορέσω να πάρω περισσότερες πληροφορίες για μια μελλοντική συνεργασία μαζί τους. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

13-03-2014 09:52Παπαγεωργιου Δημητρης

παρακαλω αν ειναι δυνατον να με φερεται σε επαφη με την εταιρεια για περισσοτερες διευκρινισεις . Υπαρχει ενδιαφερον συνεργασιας για την καλλιεργεια της Λεβαντας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία