BACK TO
TOP
Business

Έχασαν κέρδη αλλά κράτησαν τζίρους οι αγροτικές επιχειρήσεις το 2012

Ελαφρώς μειωμένο τζίρο και πτώση της κερδοφορίας κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του αγροτικού και αλιευτικού κλάδου το 2012 ακολουθώντας την υφεσιακή πορεία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Η παραπάνω παρατήρηση προκύπτει από την πρόσφατη έκδοση της ΙCAP Group «Η Ελλάδα σε αριθμούς» η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2012) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ.

Παράταση στον Αναπτυξιακό μέχρι τέλος του χρόνου

0
0

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στα πεδία της γεωργίας και της αλιείας, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,8% στα 1,511 δισ. ευρώ από 1,523 δισ. ευρώ το 2011. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην κερδοφορία με τις ζημιές προ φόρων να διαμορφώνονται στα 67 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ το 2011 (πτώση 11,2%).

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από τις επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση. Ειδικότερα για τον τομέα της Μεταποίησης, σημειώθηκε (έστω και μικρή) αύξηση του κύκλου εργασιών το 2012, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη σημαντική επιδείνωση στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Η αύξηση του κόστους με ρυθμό αρκετά εντονότερο από εκείνο των πωλήσεων, οδήγησε σε κάμψη των μεικτών κερδών (κατά 9%), γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος για άλλη μία φορά. Τελικά οι ζημιές του κλάδου υπερδιπλασιάστηκαν, ανερχόμενες σε €982 εκ. περίπου το 2012, παράλληλα δε το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ήταν ζημιογόνες αυξήθηκε πολύ έντονα την τελευταία διετία, με συνέπεια να καλύπτει σχεδόν το 50% του συνόλου το 2012.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η υψηλή κατάταξη που παρουσιάζουν ορισμένοι μεταποιητικοί κλάδοι του ευρύτερου διατροφικού τομέα σε κάποιες κατηγοριοποιήσεις με βάση συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, με κριτήριο

-Την κερδοφορία: H κορυφαία πεντάδα της κατάταξης με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σχεδόν σταθερή, όσον αφορά τους κλάδους που τη συγκροτούν, σε σχέση με πέρυσι. Οι κλάδοι-υποκλάδοι με τους υψηλότερους δείκτες για το 2012 είναι οι εξής: Τηλεφωνία-Σταθερή (71,66%), Ζυθοποιία (63,35%), Καλλυντικά (59,04%), Εστιατόρια (54,95), Καφές-Επεξεργασία (53,46%).

- Tην αποδοτικότητα: Τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (48,02%), Αγροτικά εφόδια –Λιπάσματα (40,17%), Καφές-Εισαγωγή (35,30%), Καφές-Επεξεργασία (34,37%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (24,32%).

-Tη χρηματοοικονομική διάρθρωση: Με κριτήριο τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) είχαν οι κλάδοι: Ζυμαρικά (0,61), Εμφιαλωμένα νερά (0,86), Ζυθοποιία (0,93) Υπηρεσίες Logistics(1,03), Ξενοδοχεία πολυτελείας (1,04).

Δηλώσεις του Διευθύνοντα

O Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά:«Η ελληνική οικονομία  εξακολουθεί να βρίσκεται σε έντονα καθοδική τροχιά για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ αναμένεται η ενδεχόμενη ανάκαμψη να αποτυπωθεί με μικρή αύξηση του ΑΕΠ το 2014. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν, ιδιαίτερα την προηγούμενη διετία, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις όλων των επιχειρήσεων. Τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η μείωση του κύκλου εργασιών και την καταγραφή ζημιογόνων αποτελεσμάτων για τρίτο συνεχές έτος, ωστόσο αξίζει να επισημανθεί η ο σημαντικός περιορισμός των συνολικών ζημιών, γεγονός όμως που δεν ανέτρεψε τη συνολική εικόνα.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στο μέτωπο της «πραγματικής» οικονομίας, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να επιχειρεί προσδοκώντας την ανάκαμψη. Στην παρούσα φάση προβάλλει πλέον επιτακτικά η αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει σε ομαλές συνθήκες η αγορά και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ακόμα πάντως και σε αυτά τα πλαίσια, οι επί μέρους επιχειρηματικοί κλάδοι επηρεάσθηκαν σε διαφορετικό βαθμό. Αξίζει, λοιπόν, να αναδειχτούν ορισμένοι κλάδοι που επέδειξαν σημαντικές αντοχές και πέτυχαν σημαντικές επιδόσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της πέμπτης έκδοσης της ICAP Group, 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας – 2014, η οποία περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλος μας.»

Aναλυτικά το κείμενο της μελέτης της ICAP Group έχει ως εξής:

«Η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια δεδομένου ότι λειτούργησε σε συνθήκες συνεχούς ύφεσης, η ένταση και η διάρκεια της οποίας θεωρούνται γεγονός πρωτόγνωρο σε όλη την μεταπολεμική περίοδο, για οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΟΟΣΑ.

Μόνο στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 20,4%, τα διαθέσιμα εισοδήματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών επηρέασε άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής.

 Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις, προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των μεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονομίας (βάσει κατάταξης NACE), αρχικά παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2012) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη έκδοση της ICAP Group  «Η Ελλάδα σε Αριθμούς».

Από τα σχετικά δεδομένα φαίνεται ότι οι εξέλιξη ήταν και πάλι αρνητική σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του συνόλου των εταιρειών, δεδομένου ότι οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν νέα πτώση, το δε καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τρίτο κατά σειράν έτος ζημιογόνο, ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι οι ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική εικόνα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ζημιογόνα ήταν τα αποτελέσματα στους 10 από τους 12 ευρείς κλάδους, ενώ παραμένουν μεγάλες οι απώλειες για τον τραπεζικό τομέα.

Όσον αφορά τους επί μέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, εξετάζοντας κατ΄ αρχήν το Μη  Χρηματοπιστωτικό Τομέα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων, μειώθηκε το 2012 κατά 3,4% και περιορίστηκε σε €155,3 δισ. Συγκεκριμένα, μειωμένες  πωλήσεις κατέγραψαν οι επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού), ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση. Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά (-34,3%) και διαμορφώθηκαν σε €2,7 δισ. το 2012. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι (για δεύτερο κατά σειράν έτος) όλοι οι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, εκτός της ενέργειας/ύδρευσης, ήταν ζημιογόνοι. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κάμψη των μεικτών κερδών, η οποία επέφερε και πάλι την καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.

Όσον αφορά στον Χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κλάδος των τραπεζών υπέστη βαριές απώλειες από τις συνέπειες της κρίσης και τις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί ακόμη οι συνέπειες. Στη διάρκεια του 2012 τα συνολικά έσοδα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 17%, σε €13,4 δισ. Ωστόσο, οι ζημίες του κλάδου περιορίστηκαν κατά 71,6% και διαμορφώθηκαν σε €9,9 δισ. το 2012.

Στον κλάδο των ασφαλειών, μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε το 2011, σημειώθηκε εντυπωσιακή βελτίωση το 2012. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 19%, ενώ τα συνολικά τους μεικτά κέρδη επανέκτησαν θετικό πρόσημο. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστροφή του καθαρού αποτελέσματος, από ζημίες ύψους €1,72 δισ. το 2011, σε κέρδη προ φόρου ύψους €426 εκ. το 2012. Τέλος, παραμένουν αρνητικά τα αποτελέσματα το 2012 και στον πολυσχιδή κλάδο των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση της τάξης του 40%, όμως   η άνοδος των λοιπών λειτουργικών εσόδων οδήγησε σε δραστική περικοπή των ζημιών.

Ειδικότερα για τον τομέα της Μεταποίησης, επισημαίνεται ότι ήταν ο ένας εκ των δύο κλάδων στους οποίους σημειώθηκε (έστω και μικρή) αύξηση του κύκλου εργασιών το 2012, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη σημαντική επιδείνωση στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Πράγματι, η αύξηση του κόστους με ρυθμό αρκετά εντονότερο από εκείνο των πωλήσεων, οδήγησε σε κάμψη των μεικτών κερδών (κατά 9%), γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος για άλλη μία φορά. Τελικά οι ζημιές του κλάδου υπερδιπλασιάστηκαν, ανερχόμενες σε €982 εκ. περίπου το 2012, παράλληλα δε το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ήταν ζημιογόνες αυξήθηκε πολύ έντονα την τελευταία διετία, με συνέπεια να καλύπτει σχεδόν το 50% του συνόλου το 2012.

Περαιτέρω, όσον αφορά την κλαδική τους κατανομή, οι μεταποιητικές εταιρείες στην προαναφερόμενη έκδοση κατανεμήθηκαν σε 22 κλάδους, βάσει της διψήφιας κατάταξης NACE (2).Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες των επί μέρους μεταποιητικών κλάδων περιλαμβάνονται στους πίνακες 1Α΄ & 1Β΄ που παρατίθενται στη συνέχεια.

Επιδόσεις Επιλεγμένων Κλάδων/Υποκλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας

Πέραν όμως των στοιχείων που αφορούν συνολικά τον εταιρικό τομέα (ευρύτεροι κλάδοι κατά NACE), στη συνέχεια αξιολογούνται και συγκρίνονται τα στοιχεία –δείκτες–που αφορούν μία  στοχευμένη επιλογή κλάδων και υποκλάδων οικονομικής δραστηριότητας (τα δεδομένα των οποίων αναλύονται στις κλαδικές μελέτες της ICAP Group). Ειδικότερα, οι συγκρίσεις -κατατάξεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια, αφορούν τους 40 επιλεγμένους κλάδους που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση1. Από την επεξεργασία ορισμένων βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών (δείκτες έτους 2012 -βλέπε Πίνακα 2) των επί μέρους κλάδων-υποκλάδων, επισημαίνονται τα παρακάτω:

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Η κορυφαία πεντάδα της κατάταξης με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμεινε σχεδόν σταθερή, όσον αφορά τους κλάδους που τη συγκροτούν, σε σχέση με πέρυσι. Οι κλάδοι-υποκλάδοι με τους υψηλότερους δείκτες για το 2012 είναι οι εξής: Τηλεφωνία-Σταθερή (71,66%), Ζυθοποιία (63,35%), Καλλυντικά (59,04%), Εστιατόρια (54,95), Καφές-Επεξεργασία (53,46%).

Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι :

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (20,10%), Κινητή τηλεφωνία (8,49%), Καφές-Εισαγωγή(7,99%), Οπτικά είδη -Καταστήματα (7,08%), Ελεγκτικές εταιρείες (7,02%)

Τέλος, με κριτήριο το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, οι υψηλότεροι δείκτες αντιστοιχούν στους κλάδους-υποκλάδους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (53,68%), Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων (43,86%), Κινητή Τηλεφωνία (36,03%), Ξενοδοχειακές Επιχ. Α΄ Κατηγορίας (24,00%), Σταθερή Τηλεφωνία (20,62%).

Επισημαίνεται ότι αρκετοί από τους δείκτες κερδοφορίας των κλάδων σημείωσαν πτώση σε σχέση με τηνπερυσινή έκδοση. Όσον αφορά στο δείκτη περιθωρίου καθαρού κέρδους, παρατηρείται ότι 24 κλάδοι/υποκλάδοι εμφανίζουν αρνητικό δείκτη το 2012, (έναντι 22 στην περυσινή έκδοση).

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (48,02%), Αγροτικά εφόδια –Λιπάσματα (40,17%), Καφές-Εισαγωγή (35,30%), Καφές-Επεξεργασία (34,37%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (24,32%).

Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίωντις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ελεγκτικές εταιρείες (10,56%), Καφές-εισαγωγή (8,93%), Ζυθοποιία (7,40%), Φαρμακευτικές Εταιρείες (6,78%), Οπτικά Είδη –Καταστήματα (5,28).

Σχετικά με τους δείκτες αποδοτικότητας, παρατηρείται και πάλι ότι το ήμισυ  των  εμφανιζόμενων κλάδων/υποκλάδων εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο στους δείκτες, το 2012.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Με κριτήριο τη σχέση ξένων προςίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) είχαν οι κλάδοι: Ζυμαρικά (0,61), Εμφιαλωμένα νερά (0,86), Ζυθοποιία (0,93) Υπηρεσίες Logistics(1,03), Ξενοδοχεία πολυτελείας (1,04).

Συνοψίζοντας, το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκαστικά λειτούργησαν για ένα ακόμη έτος υπό συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, είχε σαν συνέπεια να σημειωθεί για μία ακόμη φορά επιδείνωση των συνολικών οικονομικών αποτελεσμάτων τους, το 2012. Οι συνέπειες της κρίσης  επηρέασαν με διαφορετική ένταση τους επί μέρους κλάδους, ορισμένοι εκ των οποίων επέδειξαν σημαντικές αντοχές και αξιόλογες επιδόσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες και παρά τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στο μέτωπο της «πραγματικής» οικονομίας, ο δοκιμαζόμενος ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να επιχειρεί προσδοκώντας την ανάκαμψη. Σε αυτή τη φάση προβάλλει επιτακτικά η αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες που θα συμβάλλουν, ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Διαβάστε αναλυτικά την Μελέτη ICAP, Oι 40 Κορυφαίοι Κλάδοι για το 2012.pdf με τους ενδιαφέροντες πίνακες που περιέχει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία