BACK TO
TOP
Business

«Όχι» στο κλείσιμο των μονάδων της ΕΒΖ λέει η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Γεωπόνων

Ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τευτλοκαλλιέργεια, την εγχώρια αγροτική παραγωγή και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της συνιστά η αναστολή λειτουργίας των δύο ζαχαρουργείων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Αντικατάσταση μέλους στο Δ.Σ. της ΕΒΖ

3
0
Με ανακοίνωσή της ΠΕΠΤΕΓ τονίζει ότι η απόφαση θα έχει ως συνέπεια τη μη κάλυψη της εγχώριας ζήτησης σε ζάχαρη, την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της καλλιέργειας τεύτλων ενώ σημειώνει επίσης ότι στην πράξη ακυρώνονται και τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια μέσω του καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προγραμμάτιζε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του, ενόψει της κατάθεσης του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ.

Καταλήγοντας η ΠΕΠΤΕΓ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και των τευτλοπαραγωγών και, παράλληλα, ζητάει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΒΖ να αναστείλουν την απόφασή τους προκρίνοντας μια άλλη βιώσιμη λύση για τη βιομηχανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος, Αντώνης Ρούτσας και ο γεν. γραμματέας της ΠΕΠΤΕΓ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της όπου και αν βρίσκεται διατρανώνει την άποψη της  ότι ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ο πρωτογενής  τομέας.

Την 14η Ιουλίου 2014 απέδειξε για ακόμα μια φορά πως θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να επιφέρει αυτήν την ανάπτυξη, συναποφασίζοντας με το ΔΣ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε – όπου το δεύτερο ανακοίνωσε την 15η Ιουλίου, το κλείσιμο των δύο από τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας ζαχαρότευτλων και παραγωγής ζάχαρης ( Σερρών και Ορεστιάδας).

Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Γεωπόνων διερωτάται πως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ελληνική ύπαιθρος χωρίς την ύπαρξη μονάδων επεξεργασίας α’ ύλης? Πως θα μπορέσει με τέτοιου είδους ενέργειες να καταπολεμηθεί η ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας? Πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να πείσει και να κρατήσει τους νέους στην ύπαιθρο ή ακόμα να πείσει τους νέους να επιστρέψουν πίσω σε αυτήν?

Τόσο το εργοστάσιο στις Σέρρες όσο και το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα προσέφερε θέσεις εργασίας στις δύο αυτές ακριτικές περιοχές  και διατηρούσε και ενίσχυε ως ένα βαθμό την πολύπαθη τοπική οικονομία.

Ως Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Γεωπόνων θεωρούμε ότι το κλείσιμο των δύο εργοστασίων θα επιφέρει στο άμεσο μέλλον πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από αυτές τις επιπτώσεις θα είναι η μη κάλυψη των εγχώριων απαιτήσεων σε ζάχαρη και η αναγκαστική εισαγωγή της. 

Επιπλέον η απόφαση αυτή θα προκαλέσει την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της καλλιέργειας τεύτλων,  αφού ο παραγωγός δε θα έχει που να διαθέσει την παραγωγή του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι ακόμα περισσότερα στρέμματα ακαλλιέργητα, τα χρήματα που επενδύθηκαν σε εξοπλισμό από τους παραγωγούς ακυρώνονται στην πράξη και τα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια μέσω του καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προγραμμάτιζε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του, ενόψει της κατάθεσης του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ θα χαθούν.

Επομένως η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Γεωπόνων στηρίζει το δίκαιο αγώνα πρωτίστως των εργαζομένων στις μονάδες της ΕΒΖ Α.Ε και των τευτλοπαραγωγών και εν συνέχεια όλων των τοπικών φορέων και θεσμών των περιοχών αυτών. Ταυτόχρονα ζητάμε τόσο από το ΔΣ της ΕΒΖ Α.Ε όσο και της κυβερνήσεως να άρουν την απόφαση τους για το κλείσιμο των μονάδων αυτών και να καθίσουν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να βρουν μια άλλη βιώσιμη λύση για την ΕΒΖ Α.Ε.»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία