BACK TO
TOP
Business

Γενική συνέλευση για τη Σελόντα στις 22 Αυγούστου

Η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της, το θέμα της γενικής συνέλευσης της Σελόντα την Παρασκευή.

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τη Σελόντα

0
0

Το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της αναμένει η Σελόντα προκειμένου να ξεκινήσει η εν πολλοίς αναμενόμενη αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Έπειτα από διαρκείς αναβολές, η νέα έκτακτη Γ.Σ. είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22 Αυγούστου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο και νέας μετάθεσης της ημερομηνίας σύγκλισής της, καθώς απομένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα και εκκρεμότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και υπό την αίρεση να υπάρξουν μεταβολές πριν την έγκριση από τη γενική συνέλευση, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και η καταβολή μέχρι 20 εκατ. ευρώ από έναν ή περισσότερους νέους επενδυτές), τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων ύψους έως 105 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία της Σελόντα που βαρύνεται από τραπεζικές υποχρεώσεις 193,5 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Αττικής και Γενική) για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης απαιτείται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων, της οικογένειας Στεφανή και της Linneaus Capital, συμφερόντων του επιχειρηματία Kahka Bernukize, που κατέχει το 19,02% της εισηγμένης. Η διοίκηση του ομίλου έχει εκτιμήσει πως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014 ή τους πρώτους μήνες του 2015.

Η αναβολή

Το αίτημα αναβολής υπεβλήθη αρχικά από τον μέτοχο κ. Γ. Γρυππιώτη, με ποσοστό 13,3% του μετοχικού κεφαλαίου (πρώην μέτοχος της Interfish) και ακολούθησε επόμενο αίτημα αναβολής από την Alpha Bank. Η προηγούμενη συνέλευση είχε απαρτία 27,73% του μετοχικού κεφαλαίου, με απούσα τη μέτοχο Linneaus, ενώ απαρτία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει ούτε στην επόμενη γενική συνέλευση της 22ας Αυγούστου με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τελικά τον Σεπτέμβριο.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο νομικός εκπρόσωπος της Eurobank, σημείωσε ότι «κάποια αιτήματα υποβάλλονται παρελκυστικά προκειμένου να επιβραδυνθεί η λήψη αποφάσεων. Είναι παρελκυστική η αίτηση αναβολής και μάλιστα για τόσο μακρύ διάστημα», ζητώντας η γενική συνέλευση να επαναληφθεί στις 31 Ιουλίου.

Μιλώντας προς τους μετόχους της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλός της Γιάννης Στεφανής υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 έκλεισε με αύξηση κατά 11% όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, ενώ τόνισε τον κίνδυνο από την Τουρκία: «Στην Ελλάδα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, η αύξηση των εξαγωγών για εφέτος είναι στο 4%- 5%, ο αντίπαλος όμως δεν είναι εσωτερικός, είναι η Τουρκία και η διείσδυσή της στις αγορές. Όλη η ιχθυοκαλλιεργητική Ευρώπη από τη Νορβηγία έως τα Κανάρια Νησιά παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον την κρίση στην Ελλάδα».

Επίσης ο κ. Στεφανής χαρακτήρισε «προϊόν εσωγενών και εξωγενών πιέσεων, εκβιασμών και συμβιβασμών», τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Δίας, η οποία δεν τελεσφόρησε και πρόσθεσε ότι «απαιτούνται ταχύτερες αποφάσεις από όλους τους φορείς, καθώς όπως υπογράμμισε «έχουμε αφήσει όλο το γήπεδο στους Τούρκους και παίζουν μπάλα μόνοι τους. Το ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυτού του κλάδου βρίσκονται σε μικρή αλλά ανοδική πορεία, αποτελεί επιβεβαίωση του δυναμισμού του».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία