BACK TO
TOP
Business

Σε περισσότερη ελαιοκανθάλη οδήγησε η φροντίδα για τα ελαιόδεντρα

Υψηλότερη σε σχέση µε τον µέσο όρο των ελληνικών ελαιολάδων είναι η περιεκτικότητα του προϊόντος των «Ελαιώνων Μερκούρη» σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, πολυφαινόλες, στις οποίες κυρίως οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Σε περισσότερη ελαιοκανθάλη οδήγησε η φροντίδα για τα ελαιόδεντρα

0
0

Αυτό προέκυψε από την ανάλυση δειγµάτων στο εργαστήριο Φαρµακογνωσίας και Χηµείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το εν λόγω ελαιόλαδο είναι προϊόν ενός τµήµατος του κτήµατος Μερκούρη, µε παράδοση 150 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ξηρής µαύρης σταφίδας και εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Η ιδιοκτησία αυτή βρίσκεται σε µια καταπράσινη χερσόνησο πάνω στη θάλασσα του Ιονίου στη ∆υτική Πελοπόννησο, 25 χλµ. από την Ολυµπία, κοντά στο χωριό Κορακοχώρι του Νοµού Ηλείας.

Από το 1983 η Χριστίνα Μερκούρη, δισέγγονη του ιδρυτή του κτήµατος, Θεόδωρου Μερκούρη, δηµιουργεί την ατοµική επιχείρηση «Ελαιώνες Μερκούρη» και ξεκινά να παράγει συµβατικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο µέρος του κτήµατος, που κληρονόµησε από τον πατέρα της ενώ από το 1995 η καλλιέργεια µετατράπηκε σε βιολογική.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2004 εφαρµόζονται οµοιοδυναµικές µέθοδοι καλλιέργειας στα ελαιόδεντρα.

Αναλυτικότερα, όπως υπογραµµίζει η κυρία Χριστίνα Μερκούρη, χρησιµοποιούνται οµοιοδυναµικά παρασκευάσµατα, σε ελάχιστες ποσότητες, τα οποία προέρχονται από φυσικές ουσίες, όπως βότανα, πετρώµατα κ. ά. και συµβάλλουν στη διέγερση των δυνατοτήτων των δέντρων: 1)  του σχηµατισµού χούµους στο έδαφος, 2) των κύριων λειτουργιών των φυτών (άνθιση, καρποφορία, ωρίµανση), 3) της αντίστασης στα παράσιτα, στα έντοµα και στους µύκητες, 4) της ενεργοποίησης των διαδικασιών κάθαρσης από τοξικά υπολείµµατα στο έδαφος, στα φυτά και στο νερό.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μερκούρη, «µε αυτή τη µέθοδο βοηθάς το δέντρο να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του και να έχει καλύτερη και ποιοτικότερη απόδοση σε σχέση µε τη συµβατική καλλιέργεια». Συγκεκριµένα, «τώρα παράγονται 20 – 22 κιλά ελαιόλαδο από 100 κιλά ελιές, ενώ στη συµβατική καλλιέργεια από τα 100 κιλά ελιές παράγονταν 12 – 13 κιλά ελαιόλαδο», επισηµαίνει η κυρία Μερκούρη.

Βέβαια, παράλληλα µε την οµοιοδυναµική µέθοδο καλλιέργειας, αναφέρει ότι πλέον δεν ποτίζει τα δέντρα, «καθώς το πότισµα ευνοεί τον δάκο, ιδιαίτερα στη συγκεκριµένη περιοχή λόγω της υγρασίας της». Επίσης, πλάι στις ελιές η κυρία Μερκούρη έχει φυτέψει αµυγδαλιές, οι οποίες προσελκύουν τα ωφέλιµα έντοµα που καταπολεµούν τον δάκο, ενώ σε κάθε ελιά έχει δώσει έναν αριθµό προκειµένου να τις ξεχωρίζει και να θυµάται τι φροντίδες χρειάζεται η κάθε µία. Επιπλέον, οι ελιές, οι οποίες κατά 95% είναι της ποικιλίας  Κορωνέικη, µαζεύονται σχεδόν πράσινες και µεταφέρονται ην ίδια ηµέρα στο ελαιοτριβείο.

Ψυχρή έκθλιψη

Το ελαιόλαδο των «Ελαιώνων Μερκούρη», που διατίθενται σε βιολογικά καταστήµατα και ντελικατέσεν σε Αθήνα, Πειραιά, Ηλεία, Νάξο, Τήνο, Γερµανία, Ελβετία, Ιταλία και Καναδά,  είναι προϊόν εξαγωγής εν ψυχρώ (σε 20οC - 22οC). Κι αυτό καθώς µε την ψυχρή έκθλιψη διατηρούνται οι πολυφαινόλες του, τονίζει η Χριστίνα Μερκούρη, η οποία, όπως επισηµαίνει, πάει η ίδια στο ελαιοτριβείο για να προσέξει «τη θερµοκρασία κατά την έκθλιψη, να µην γίνεται πολλή ώρα η µάλαξη κτλ». Επίσης, διαθέτει ψυκτική εγκατάσταση, όπου διατηρεί το ελαιόλαδο, καθώς, όπως υπογραµµίζει, «αν το αφήσω στην αποθήκη µου, σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, µπορεί και να ξεφύγει από το έξτρα παρθένο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία