BACK TO
TOP
Business

Τέλη του μήνα η απόφαση για την τύχη της ΑΓΝΟ

Οι αγελαδοτρόφοι έκαναν παρέμβαση στο δικαστήριο να ακυρώσουν τα σχέδια του Ν. Κολιού.

Θέτουν προ των ευθυνών του τον Κολιό οι αγελαδοτρόφοι της ΑΓΝΟ

1
0

Λίγο πριν την εκπνοή του Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το εάν θα κηρυχθεί σε πτώχευση κι εκκαθάριση ή όχι η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, βάζοντας τέλος και τυπικά, σε μια μακρόχρονη επιχειρηματική ιστορία, σχεδόν 65 χρόνων, που βοήθησε τον κλάδο να αναπτυχθεί και στήριξε την αγελαδοτροφία στην Κεντρική Μακεδονία.

Το αίτημα έχει υποβληθεί από τον νυν ιδιοκτήτη της επιχείρησης Νίκο Κολιό και επρόκειτο να εκδικαστεί ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το πρωί της Δευτέρας 1η Σεπτεμβρίου, αλλά με απόφαση του προεδρείου της Έδρας, τελικώς, δόθηκε αναβολή στη διαδικασία, η οποία πρόκειται να επαναληφθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου για τη μικρή χρονική αναβολή της δίκης, όπως πληροφορείται το Agronews, βασίστηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα και κάποιες άλλες αιτήσεις πτώχευσης της ΑΓΝΟ είτε από εργαζόμενους, είτε από τρίτους προμηθευτές και κρίθηκε σκόπιμο όλες αυτές να συγχωνευθούν και να εκδικαστούν ταυτόχρονα.

Την υπόθεση της απόπειρας πτώχευσης της επιχείρησης πάντως την παρακολουθούν πολύ στενά και οι αγελαδοτρόφοι, πρώην συνεργάτες της ΑΓΝΟ, οι οποίοι επ’ ουδενί θέλουν να ευοδωθεί αυτό το σενάριο και έκαναν παρέμβαση στο δικαστήριο, για να ακυρώσουν τα σχέδια του κ. Ν. Κολιού, τα οποία θεωρούν πως είναι καιροσκοπικά και καταχρηστικά κι ως το τελευταίο κομμάτι σε ένα σύνθετο πάζλ που ξεκίνησε με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, από τον επιχειρηματία, το Δεκέμβριο του 2012. Οι δύο πλευρές, μάλιστα, διαφωνούν και ως προς το πότε ορίζεται ο χρόνος παύσης πληρωμών της ΑΓΝΟ, με τον κ. Κολιό να υποστηρίζει πως είναι η 30η Ιουνίου του 2014 και τους παραγωγούς να επιμένουν ότι είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012. Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο για την υπόθεση, αφού, όπως μας λέει η νομικός των αγελαδοτρόφων κ. Δ. Κωττή, αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο η θέση των παραγωγών, θα πρέπει να ακυρωθούν μια σειρά από μεταγενέστερες συμφωνίες, όπως η μεταβίβαση οχημάτων, του σήματος, και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που άφησαν την ΑΓΝΟ, απλό κουφάρι.

Γιατί αντιδρούν στη πτώχευση οι κτηνοτρόφοι

Η αντίδραση των αγελαδοτρόφων στην προοπτική πτώχευσης της γαλακτοβιομηχανίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι:

* ο νυν ιδιοκτήτης της θα επιτύχει να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος του,

* η Κολιός ΑΕ που έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης πιστωτής της ΑΓΝΟ, διεκδικώντας απαιτήσεις 14 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να ρυθμίσει τη διάρκεια και τις ρευστοποιήσεις, κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, έχοντας τον πρώτο λόγο, σε σχέση με τους μικρότερους πιστωτές, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αισθάνονται ότι δεν θα ικανοποιηθούν και ίσως αποχωρήσουν από τη διαδικασία, αποθαρρυμένοι,

* όλες οι κατασχέσεις επί εν ενεργεία ανεκκαθάριστων οφειλών από νοσοκομεία, δήμους κλπ, προς την ΑΓΝΟ, θα ανασταλούν, στερώντας το δικαίωμα από τους αγελαδοτρόφους κι άλλους πιστωτές να κάνουν κατασχέσεις εις χείρα τρίτων, προκειμένου να απομειώσουν τις απαιτήσεις που έχουν από τη γαλακτοβιομηχανία.

Να σημειωθεί εδώ, πως οι περίπου 50 παραγωγοί –πρώην συνεργάτες της ΑΓΝΟ, για την τροφοδοσία της τελευταίας με πρώτη ύλη- διεκδικούν από τη γαλακτοβιομηχανία περί τα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, αλλά και τα δικαστικά έξοδα, που έχουν καταβάλλει τους τελευταίους περίπου 18 μήνες, από την έναρξη της περιπέτειας της ΑΓΝΟ προς το λουκέτο. Με τη διαδικασία των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, πάντως, οι παραγωγοί κατάφεραν κι έχουν πάρει ένα μέρος των οφειλομένων.

Κατατέθηκε και αγωγή

Το επόμενο βήμα, στη νομική σκακιέρα, από την πλευρά των αγελαδοτρόφων, έγινε την περασμένη Πέμπτη 28 Αυγούστου και κοινοποιήθηκε μια ημέρα μετά, με την κατάθεση αγωγής για άρση νομικής προσωπικότητας, με σκοπό να αποδειχθεί ότι η ΑΓΝΟ δούλευε για λογαριασμό της Κολιός ΑΕ, ενίοτε και επί ζημία, ώστε να διεκδικηθεί η αποπληρωμή των οφειλομένων από την τελευταία. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 12 Μαρτίου του 2015.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα χρέη της Αγνό  ανέρχονται σε 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. σε τράπεζες, 14 εκατ. ευρώ στην «Κολιός» και τα υπόλοιπα σε γαλακτοπαραγωγούς, εργαζόμενους κ.ά. Από το Φεβρουάριο του 2013 το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη ρημάζει, χωρίς καμία δραστηριότητα.

Λεωνίδας Λιάμης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία