BACK TO
TOP
Business

Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί γάλακτος επεκτείνονται στην Αφρική

Η Δανέζικη εταιρία γαλακτοκομικών Arla κατέθεσε επίσημα πρόταση για την εξαγορά της Αιγυπτιακής Arab Dairy.

Πιο τυχεροί οι Βρετανοί γαλακτοπαραγωγοί της Arla

2
0

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων κοιτάζει προς την Αφρική για επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια ήπειρο με τεράστιο δυναμικό παραγωγής γαλακτοκομικών.

Η Δανέζικη εταιρία Arla κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της Αιγυπτιακής Arab Dairy, όπως ήδη έχουν κάνει η FrieslandCampina (FC) και η Danone.

Αυτές οι κινήσεις έρχονται μετά την πρόσφατη εξαγορά του τομέα γαλακτοκομικών της Olam International Limited στην Ακτή Ελεφαντοστού από την FC και ακόμη δυο επενδύσεις της Danone.

H επιδρομή της Danone στην Αφρική, της έχει αποφέρει το 49% των μετοχών της Γκανέζικης εταιρίας Fan Milk International και το 40% της Κενυάτικης Brookside, μιας εταιρίας με ισχυρό δίκτυο διανομής στην Ουγκάντα και την Τανζανία.

Επικαλούμενη την «ισχυρή θέση» της στους τομείς της λιανικής και τροφίμων, η Arla είπε πως το προφίλ του επεξεργαστή 43.000 τόνων (Arab Dairy) ταιριάζει στους στόχους της ως εταιρία.

Νωρίτερα, η Arla ανέπτυξε συνεργασία με τη Mata Holdings, προκειμένου να διευκολύνει τις διανομές της εντός της Αφρικής.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, η κατά κεφαλή κατανάλωση γαλακτοκομικών στην Αφρική είναι η χαμηλότερη του κόσμου. Αυτό σύμφωνα με τη θυγατρική του ομίλου Fitch, εταιρία παγκοσμίων αναλύσεων Business Monitor International, η οποία συμπληρώνει: «Πιστεύουμε πως οι εταιρίες γαλακτοκομικών θα συνεχίσουν να κυνηγούν εξαγορές στην Αφρική, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».

Και ενώ οι εξελίξεις στον κλάδο μεταποίησης και εμπορίας συνεχίζονται, οι προσπάθειες  για αύξηση της τοπικής παραγωγής αρχίζουν να αποδίδουν.

Υπό το σύνθημα ‘μια αγελάδα μπορεί να αλλάξει τα πάντα’, το πρόγραμμα Ανάπτυξης Γαλακτοκομίας της Ανατολικής Αφρικής ανεβάζει τη γαλακτοπαραγωγή και το εισόδημα των μικρών αγελαδοτρόφων, βγάζοντας κοινωνίες από τη φτώχεια.

Η διευθυντής Elizabeth Bintliff επιβεβαιώνει την ανάγκη για γάλα: «Το γάλα έχει υψηλή ζήτηση στην Ανατολική Αφρική και εκτιμήσεις για την Ουγκάντα βλέπουν τη ζήτηση να υπερκερνά την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Μέσα από τη γενετική βελτίωση των κοπαδιών και την αύξηση των εκροών για τις φάρμες, το πρόγραμμα στοχεύει να φέρει σε επαφή παραγωγούς και μεταποιητές ή να αναπτυχθούν καλύτερες εγκαταστάσεις ψύξης.»  είπε η κ. Bintliff, συμπληρώνοντας πως «στόχος μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στον τομέα και η δημιουργία ενός πιο συνεκτικού δικτύου διανομής».

Αυτή η προσέγγιση από τα κάτω έχει φτάσει σε 200.000 αγρότες στην Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Κένυα, με τα συνακόλουθα οικονομικά οφέλη να οδηγούνται σε αναβάθμιση της υγείας και παιδείας στις περιοχές. Αυτό έρχεται επιπλέον στα αυξημένα εισοδήματα και τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής.

Παρόλα αυτά, για κάποιους κτηνοτρόφους στη Μπουρκίνα Φάσο, η ιδέα της φάρμας είναι νέα, όπως έμαθαν Γερμανοί αγελαδοτρόφοι οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη νομαδική κτηνοτροφία από Αφρικανούς.

Οι Αφρικανοί έμαθαν πως με την κατάλληλη διατροφή, οι αποδώσεις σε γάλα μπορούν από 1,5 λίτρο ανά ημέρα να φτάσουν στα 6, ακόμα και τα 10 λίτρα. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν μπορούν να παραχθούν ζωοτροφές, κάτι που είναι δύσκολο για τη νομαδική φυλή Peul, η οποία αποτελεί το 10% του πληθυσμού.

Κώστας Μπάκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία