BACK TO
TOP
Business

Γεννά ελπίδες το γάλα ηµέρας

Φρέσκο ενδιαφέρον προσδίδει στην αγορά γάλακτος η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες µέρες γύρω από το «γάλα ηµέρας».

Γεννά ελπίδες το γάλα ηµέρας

0
0
Ένα προϊόν που θεσµοθετήθηκε µεν ως «αντίδωρο» στην επιµήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου», ωστόσο στην πράξη µοιάζει µε ασπιρίνη για τις -νέες- πληγές που αυτή άνοιξε στην αγελαδοτροφία.
  Υπό την απειλή πειρατέρω «απελευθέρωσης» του καθεστώτος (εξέλιξη που θα ανοίξει ακόµα περισσότερο το δρόµο στους ξένους ανταγωνιστές) και σε µια προσπάθεια να τονώσουν την κατανάλωση η οποία εµφανίζει σηµάδια κόπωσης  (σ.σ. µείωση 3% στο εξάµηνο, σύµφωνα µε στοιχεία της Tetra Pak), η µία µετά την άλλη µικρές και µεγάλες γαλακτοβιοµηχανίες µπαίνουν στο χορό αξιοποιώντας τις διατάξεις του «νόµου Χατζηδάκη».
 
Τιµή γνωριµίας 99 λεπτάΗ συνεταιριστική Τρίκκη ήταν η πρώτη που, προχώρησε στις αρχές Οκττωβρίου στο λανσάρισµα του προϊόντος σε συσκευασία των 750 ml και µε «τιµή γνωριµίας» τα 99 λεπτά. Το παράδειγµά της ακολούθησε η ∆έλτα η οποία ξεκίνησε από την προηγούµενη ∆ευτέρα τη διάθεση αντίστοιχου προϊόντος  σε συσκευασία του 1 λίτρου και τιµή 1,40 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, η διανοµή γίνεται σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στην αγορά των Τρικάλων και της Αττικής αντίστοιχα, και µόνο σε µικρά σηµεία πώλησης (φούρνοι και µικρά καταστήµατα) µε τις εταιρείες να «παίζουν»έντονα µε την ιδέα της αναβίωσης του θεσµού του «γαλατά της γειτονιάς».
Βεβαίως, λόγω της µικρής διάρκειας ζωής (3 µέρες) και του αυξηµένου ρίσκου επιστροφών, τα σούπερ-µάρκετ δεν επιθυµούν να «δουλέψουν» το συγκεκριµένο προϊόν.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο παιχνίδι σκοπεύουν να µπουν µέσα στο αµέσως επόµενο διάστηµα τουλάχιστον δύο ακόµα µεγάλες βιοµηχανίες: Ο λόγος για τη ∆ωδώνη και την Κρι-Κρι. Ειδικά στην περίπτωση της σερραϊκής επιχείρησης, το προανήγγειλε µε δηλώσεις του στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου εργοστασίου και ο επικεφαλής της, Μ. Τσινάβος.  Εξάλλου, πολύ δύσκολα θα µείνει µε σταυρωµένα χέρια να παρακολουθεί τον ανταγωνισµό ο όµιλος Σαράντη ο οποίος ελέγχει τον Όλυµπο και τη Ροδόπη.  

Τι είναι το προϊόνΤο γάλα ηµέρας είναι ουσιαστικά ένα «κανονικό» παστεριωµένο γάλα το οποίο, σύµφωνα µε τις οδηγίες του παρασκευαστή, θα πρέπει να καταναλωθεί έως και 3 ηµέρες µετά την ηµεροµηνία παστερίωσής του- γι’ αυτό και διατίθεται κυρίως µέσω των µικρότερων σηµείων πώλησης. Συλλέγεται, παστεριώνεται και συσκευάζεται εντός 24ώρου ενώ φέρει και διακριτή τη σχετική ένδειξη.

Περπατάει στην αγοράΑπό τα πρώτα στοιχεία, πάντως, φαίνεται ότι το νέο προίόν «περπατάει» στην αγορά τουλάχιστον ικανοποιητικά. Μιλώντας στην Agrenda ο γεν. διευθυντής της Τρίκκη, Γιώργος Μέρτζιος, αναφέρει ότι «η ανταπόκριση του κοινού είναι µεγαλύτερη από αυτή που αναµέναµε». Ο ίδιος σηµειώνει ότι στα σχέδια της συνεταιριστικής εταιρείας ήταν να λανσαριστεί το συγκεκριµένο προϊόν από το καλοκαίρι, ωστόσο κρίθηκε σκόπιµο να καθυστερήσει προκειµένου να συµπέσει µε την έναρξη της σχολικής περιόδου. Προαναγγέλλει, δε, ότι στα σχέδια της Τρίκκη είναι να επεκταθεί σταδιακά η διάθεσή του και στην περιοχή της Καρδίτσας όπου η βιοµηχανία έχει επίσης ισχυρή παρουσία.
Iκανοποιηµένες δηλώνουν, επίσης, από τις πρώτες πωλήσεις πηγές κοντά στη διοίκηση της ∆έλτα, αν και προσθέτουν µε νόηµα ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα από την απήχηση

Σχέδια για επιμήκυνση από τις 7 στις 15 μέρες  με το μπαμπούλα του ΟΟΣΑΕνθαρρυντική χαρακτηρίζουν την κινητικότητα γύρω από το γάλα ηµέρας οι αγελαδοτρόφοι καθώς, εκ του τρόπου παρασκευής του, πρόκειται για ένα προϊόν που προϋποθέτει τη χρήση εγχώριας πρώτης ύλης.
Ωστόσο δεν τρέφουν αυταπάτες όσον αφορά το κατά πόσο µποτρί να λειτουργήσει ως ανάχωµα για τη µείωση των εισαγωγών που, ειδικά το τελευταίο εξάµηνο έχουν αυξάνονται διαρκώς, και τη στήριξη των παραγωγών.  

Πάνω από 50% οι εισαγωγές«Η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι ελπιδοφόρα και φαίνεται να δίνει ψήφο εµπιστοσύνης στο ελληνικό γάλα», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσµου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς. Ο ίδιος συµπληρώνει ότι πολλά θα κριθούν από την τιµή η οποία για την ώρα συγκρατείται σε επίπεδα κοντά σε εκείνα του γάλακτος επτά ηµερών
Αντίθετα, αυτές που έχουν πάρει την κατιούσα, όπως τεκµαίρεται από τους πίνακες του ΕΛΟΓΑΚ, είναι οι τιµές παραγωγού. Σύµφωνα µε τον κ. Κεφαλά, αυτή τη στιγµή η µέση τιµή του αγελαδινού κυµαίνεται στα 42-42,5 λεπτά το κιλό από 46-47 λεπτά που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Παράλληλα, σύµφωνα µε τις εκτιήσεις του ΕΛΟΓΑΚ, η φετινή παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 600.000 τόνους όταν για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς απαιτούν 1,3 εκατ. τόνοι.
Το κενό φυσικά, θα καλύψουν οι εισαγωγές..
Κι ενώ συµβαίνουν όλα αυτά, οι πληροφορίες της Agrenda θέλουν το υπουργείο Ανάπτυξης -επικαλούµενο την αποτυχία του νόµου Χατζηδάκη να «ρίξει τις τιµές» και το µπαµπούλα του ΟΟΣΑ- να ετοιµάζει πρόταση για επιµήκυνση της διάρκειας ζωής του παστεριωµένου» γάλακτος από τις 7 στις… 15 ηµέρες








Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία