BACK TO
TOP
Business

Μεγαλύτερες ζημιές και μικρότερος τζίρος για τη Βιομηχανία Ζάχαρης στο τρίμηνο

Πορεία στον κατήφορο με τα φρένα σπασμένα, θυμίζουν τα οικονομικά μεγέθη της ΕΒΖ ΑΕ, αφού η πικρή γεύση που άφησαν οι ζημίες ρεκόρ της βιομηχανίας στην παρελθούσα χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, παραμένει και στο πρώτο τρίμηνο της οικονομικής περιόδου Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015.

Έως 29 Αυγούστου αιτήσεις για 211 εποχικούς στην ΕΒΖ

0
0

Πιο συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014, η ΕΒΖ καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών της σε σχέση με πέρυσι, η οποία μάλιστα, συνδυάζεται με αύξηση των ζημιών της, τόσο για τη μητρική στα 6,245 εκατ. ευρώ, όσο και για τον όμιλο, στα 7,630 εκατ. ευρώ, έναντι του πρώτου τριμήνου πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της ζαχαροβιομηχανίας, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 23,052 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 31,41% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αντιστοίχως, ο τζίρος του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) ανήλθε σε 45,042 εκατ. ευρώ και είναι επίσης μειωμένος κατά 8,66% σε σχέση με πέρυσι.

Η αιτία για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την εξήγηση που δίνεται, έχει να κάνει με τη μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού και της κατάρρευσης της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά. Επιπρόσθετα, ανάλογη επίπτωση από τη μείωση των τιμών επήλθε και στην αποτίμηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πρόσκαιρα αρνητικά μικτά αποτελέσματα για την εταιρεία.
Ως εκ τούτου, το μικτό περιθώριο κέρδους της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθε σε -10,52% έναντι -2,69% της περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε -1,81% έναντι 6,96% της περσινής περιόδου.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθαν σε ζημιές 2,577 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,440 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε ζημιές 2,692 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 290,34 χιλ. ευρώ της περσινής περιόδου.
Τα αποτελέσματα προ φόρων της ΕΒΖ Α.Ε. παρουσίασαν ζημιές 6,377 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,203 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε ζημιές 7,381 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,603 εκατ. ευρώ της περσινής περιόδου.

Όσον αφορά στα καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας μετά φόρων, παρουσίασαν ζημιές 6,245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,079 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 7,630 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,091 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη των μεγεθών στο εξεταζόμενο τρίμηνο, η εταιρεία σημειώνει ότι η επίτευξη των στόχων των συγκεκριμένων δράσεων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας της εταιρίας όπως παρουσιάζονται στις Σημειώσεις των Οικονομικών Καταστάσεων της τρέχουσας περιόδου, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση και βελτίωση των τιμών της ζάχαρης που βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλότερα σημεία της αγοράς, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της εταιρίας στο μέλλον.

Λεωνίδας Λιάμης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία