BACK TO
TOP
Business

Ανοδική πορεία για τον κλάδο της ένδυσης στην Ελλάδα

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει να κινείται ο εγχώριος κλάδος της ένδυσης, αφού τα σημάδια σταθεροποίησης και ελαφριάς ανάκαμψης των επιχειρήσεων του τομέα, συνεχίστηκαν και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2014, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία που φαίνεται να αρχίζει από το 2013.

Ανέκαμψε η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία το 2014

2
0

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), αυτό οφείλεται στην μικρή αλλά σταδιακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα στην ένδυση οι λιανικές πωλήσεις κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2014 κατέγραψαν αύξηση κατά 4,1%. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά οι λιανικές πωλήσεις παρουσιάζουν συνεχώς μικρή αλλά σταθερή αύξηση. 

Το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ενδυμάτων ανακάμπτει επιβεβαιώνεται τόσο από την αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και η οποία κινήθηκε στο πρώτο δεκάμηνο σε ποσοστό 2,3%, όσο επίσης από την αύξηση των εισαγωγών κατά 4,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από 5 συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας. Την περίοδο 2008 - 2013 οι εισαγωγές ενδυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 42%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ενδυμάτων την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2014 κατέγραψαν αύξηση 3,2% έναντι του 2013 και ανήλθαν σε 449 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός αφού η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 που ήταν το πρώτο θετικό δεκάμηνο των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων μετά το 2003.

Έτσι μετά από δέκα χρόνια συνεχούς πτώσης των εξαγωγών ενδυμάτων παρατηρείται από τις αρχές του 2013 και μετά για δύο συνεχή χρόνια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων.

Εκτιμάται ότι το 2014 θα κλείσει θετικά τόσο για τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές. Ωστόσο η θετική πορεία των μεγεθών θα είναι περιορισμένη λόγω των πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις το τελευταίο δίμηνο.

Τέλος ίσως το πιο σημαντικό γεγονός ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στην απασχόληση σε ποσοστό 6%. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αύξηση στην απασχόληση  της ένδυσης στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία