Ήδη από το περασµένο φθινόπωρο η εταιρεία ξεκίνησε και ολοκληρώνει στις αρχές Μαρτίου ένα πιλοτικό πρότζεκτ µε πέντε ελαιοτριβεία στην Πελοπόννησο και τρία στην Κρήτη, µαζί µε τους συνεργαζόµενους µε αυτά παραγωγούς. Το εγχείρηµα προέβλεπε την πλήρη καταχώριση σε µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων όλων των «κινήσεων» του ελαιολάδου από το στάδιο της καλλιέργειας µέχρι την παράδοσή του στη βιοµηχανία. Για το σκοπό αυτό σε κάθε παραγωγό που συµµετείχε είχε δοθεί µια ειδική κάρτα όπου καταγράφονταν ακόµα και οι ποσότητες των εισροών που χρησιµοποιούνταν.
Σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, το πρότζεκτ αυτό θα αποτελέσει τη βάση για το πέρασµα στο επόµενο στάδιο που θα είναι η συµβολαιακή γεωργία. «H Unilever ως µητρική εταιρεία έχει θέσει ως στόχο µέχρι το 2020 όλες οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιεί να προέρχονται από αειφόρες πηγές. Σε ό,τι αφορά τη γεωργία, έχουµε καταλήξει ότι µόνο µέσω της συµβολαιακής µπορεί ο στόχος αυτός να διασφαλιστεί», υπογραµµίζει.
«Η µέριµνά µας είναι να µην επαναληφθούν τα λάθη του 1997 όταν ως Eλαΐδα επιχειρήσαµε να εφαρµόσουµε για πρώτη φορά το µοντέλο στη Μεσσηνία δεσµευόµενοι για την απορρόφηση 1.000 τόνων ΠΟΠ Καλαµάτας. Τελικά το εγχείρηµα δεν περπάτησε όµως νοµίζουµε ότι σήµερα οι συνθήκες είναι πιο ώριµες και υπάρχει µεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας από τους συνεταιρισµούς και τους παραγωγούς», τονίζει.