BACK TO
TOP
Business

Σε fund κινεζικών συμφερόντων η Compo Expert

Στον έλεγχο του κινεζικών συμφερόντων επενδυτικού fund Χio Group περνάει η Compo Expert, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο της γερμανικής εταιρείας που περιλαμβάνει και τα σύνθετα εξειδικευμένα λιπάσματα (specialties) για επαγγελματική και δη αγροτική χρήση, με έμφαση στην αμπελουργία και την ελαιοκομία.

Σε fund κινεζικών συμφερόντων η Compo Expert

2
0
Η συμφωνία μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη και της Triton, δηλαδή της επενδυτικής εταιρείας η οποία το 2011 είχε αγοράσει την Compo από την K+S, ανακοινώθηκε επισήμως χωρίς να αποκαλυφθεί το τίμημα. Ωστόσο, πηγές  με γνώση, δήλωναν στο Bloomberg ότι η αξία της Compo Expert αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.   

Τη διαδικασία «έτρεξε» η εταιρεία συμβούλων Jefferies και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί το πρώτο βήμα για την πώληση ολόκληρης της Compo. Συγκεκριμένα, η Τriton φέρεται να έχει αποφασίσει να πουλήσει το γερμανικό γκρουπ σε δύο κομμάτια (σ.σ. το άλλο που έχει μείνει στην κατοχή της αφορά κυρίως τα προϊόντα θρέψης για οικιακή χρήση όπως π.χ. κήπους) σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει το συνολικό τίμημα και να κεφαλαιοποιήσει την επένδυση που έκανε πριν από τέσσερα χρόνια.  Αν λάβουμε υπόψη ότι το 2011 είχε πληρώσει στην K+S 205 εκατ. ευρώ για την αγοράσει και ότι μόνο από την Compo Εxpert εξασφάλισε περί τα 300 εκατ. ευρώ (όσα δηλαδή υπολογίζεται ότι είναι η αξία της), η επιλογή κρίνεται  μάλλον επιτυχημένη

Όσον αφορά στο νέο ιδιοκτήτη, η Xio Group είναι ένα fund κινέζικων , όπως προαναφέρθηκε συμφερόντων, με γραφεία στο Λονδίνο, τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ και, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, επικεντρώνεται σε «εναλλακτικές επενδύσεις». Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής θυγατρικής Compo Hellas η οποία πιθανότατα θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια.

Όπως τονίζουν αναλυτές στο Bloomberg, η πώληση της Compo Expert έρχεται σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται ενδιαφέρον παγκοσμίως για τα αγροχημικά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία