BACK TO
TOP
Business

Νέα όνειρα µε παλιά ποικιλία

Μια «ξεχασµένη» ελληνική ποικιλία κριθαριού, την «Κως», η οποία, όµως, λόγω των αποδόσεων και των καλλιεργητικών της χαρακτηριστικών, δεν αποκλείεται να γίνει ξανά επίκαιρη για τους αγρότες και τη βιοµηχανία επαναφέρει στο προσκήνιο η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης.

Νέα όνειρα µε παλιά ποικιλία

2
0
Πρόκειται για µια εκ των παλαιότερων ποικιλιών δίστοιχου κριθαριού που καλλιεργούνταν ευρέως  παλαιότερα στη χώρα µας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις της είχαν περιοριστεί και προορίζονταν κυρίως για κτηνοτροφική χρήση.

Ωστόσο η βορειοελλαδίτικη ζυθοποιία από τη φετινή σεζόν (2014-2015) ξεκίνησε την πειραµατική καλλιέργεια σε ένα εύρος 200 στρεµµάτων στη ∆ράµα και την Κοµοτηνή και, µάλιστα, συµβολαιακά.

Ήδη έχουν παραχθεί 100 τόνοι βύνης οι οποίοι «τεστάρονται» στο τελικό στάδιο ζυθοποίησης. «Είναι η πρώτη χρονιά γι’ αυτό και είµαστε επιφυλακτικοί», λέει στην Agrenda o µηχανικός ζυθοποίησης της εταιρείας, Χρήστος ∆ηµτσούδης. «Το κίνητρο είναι ότι πρόκειται για ποικιλία προσαρµοσµένη στο ελληνικό µικροκλίµα και µε αντοχή στις ασθένειες, στο ψύχος και στο πλάγιασµα. Θεωρητικά έχει και σταθερά υψηλές αποδόσεις. Αυτό βέβαια θα µπορούµε να το επιβεβαιώσουµε σε λίγους µήνες», συµπληρώνει.

Αυτή τη στιγµή η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης χρησιµοποιεί κατά κύριο λόγο τρεις ποικιλίες δίστοιχου κριθαριού: Οlympic, Grace και Prestige. Έχοντας υπογράψει συµβολαιακές συµφωνίες µε παραγωγούς που καλλιεργούν 20.000 στρµ. η εταιρεία είναι αυτάρκης σε πρώτη ύλη από το 2013. Οι ανάγκες της, όµως, θα αυξηθούν µετά την επέκταση στην πώληση βύνης που παράγεται στο ιδιόκτητο βυνοποιείο.

Ήδη έχουν υπογραφεί συµφωνίες µε την Κερκυραϊκή και τη Νήσος ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από επιχειρήσεις της Βουλγαρίας. Η εταιρεία παράγει ετησίως 5.000 τόνους βύνης και, όπως λέει ο κ. ∆ηµτσούδης, «µπορούµε πολύ εύκολα αυτές τις ποσότητες να τις διπλασιάσουµε».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία