BACK TO
TOP
Business

Έκαναν το αβοκάντο dip και επιχειρηµατική ευκαιρία

Μια φρέσκια ιδέα για τη δηµιουργία νέων υπεραξιών γύρω από την καλλιέργεια του αβοκάντο στην Κρήτη έχει θέσει σε εφαρµογή εδώ και µερικούς µήνες η τοπική εταιρεία Avoel που προέκυψε από τη µετεξέλιξη µιας µικρής οικογενειακής εκµετάλλευσης σε ένα καθετοποιηµένο σχήµα.

Έκαναν το αβοκάντο dip και επιχειρηµατική ευκαιρία

2
0

Έχοντας ως οικογενειακή παρακαταθήκη µια από τις πρώτες φυτείες του φρούτου που στήθηκαν στο νησί το µακρινό 1971, ο επικεφαλής της εταιρείας, Μανώλης Λεράκης, αποφάσισε να προχωρήσει στη δηµιουργία µιας καινοτόµας σειράς αλειµµάτων (dips) από φρέσκο πολτό αβοκάντο και τα οποία προορίζονται για µαγειρική χρήση ή ως συνοδευτικά γευµάτων. Το προϊόν έκανε ντεµπούτο το Νοέµβριο του 2014 στη SIAL από την οποία έφυγε µε µια Παγκόσµια ∆ιάκριση Καινοτοµίας ενώ τον ίδιο µήνα κλείστηκαν και οι πρώτες εµπορικές συµφωνίες.

Κατά κύριο λόγο διατίθεται στο εξωτερικό (Γερµανία, ΗΠΑ, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα) ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η διάθεση σε επιλεγµένα καταστήµατα delicatessen στην Κρήτη, το νοµό Αττικής και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια   του αβοκάντο όχι µόνο στη χώρα µας αλλά και σε παγκόσµια κλίµακα. Όπως λέει στην Agrenda, o κ. Λεράκης, για τις ανάγκες της επιχείρησης δηµιουργήθηκε µε χρηµατοδότηση του ΕΣΠΑ µια σύγχρονη µονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης στα Χανιά η οποία κόστισε περί τα 240.000 ευρώ. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τα περίπου 8 στρέµµατα που καλλιεργεί η οικογένεια αλλά, δεδοµένου ότι αυτά δεν επαρκούν, και από παραγωγούς του νησιού. Στους λίγους µήνες δραστηριοποίησής της η Avoel έχει απορροφήσει 5 τόνους αβοκάντο ενώ ο κ. Λεράκης αντιµετωπίζει περίπου ως φυσική εξέλιξη τη µετάβαση µέσα σε δυο χρόνια από τώρα στη συµβολαιακή γεωργία. «Χρειαζόµαστε καρπούς µε συγκεκριµένες προδιαγραφές όσον αφορά π.χ. τη λιπαρότητα ή το επίπεδο ωρίµανσης. Εποµένως εκτιµώ ότι µόλις «µεγαλώσουµε» λιγάκι ως εταιρεία µόνο µε αυτή τη συνεργατική σχέση θα µπορούµε να εξασφαλίσουµε την πρώτη ύλη που επιθυµούµε στις απαιτούµενες ποσότητες. Οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί θα  γνωρίζουν, βεβαίως, εκ των προτέρων την τιµή διάθεσης του προϊόντος τους», τονίζει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία