BACK TO
TOP
Business

Με θέμα τις ΚοινΣΕπ οργανώνεται εκδήλωση στον Πολύγυρο

Συνάντηση-συζήτηση με θέμα: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ οργανώνεται από την Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και τον Σύλλογο Συσπείρωσης & Ψυχαγωγίας Γυναικών Πολυγύρου στις 6 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00, στον Πολύγυρο (γραφεία Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου, στις Εργατικές Κατοικίες).

Με θέμα τις ΚοινΣΕπ οργανώνεται εκδήλωση στον Πολύγυρο

0
0

Οι ΚΟινΣΕπ είναι συνεταιρισμοί, δηλαδή κομμάτι της Κοινωνικής Οικονομίας, που αυτή πάλι είναι η σύγχρονη μετεξέλιξη της οικογενειακής οικονομίας, της ποιο φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Σήμερα αναγνωρίζουμε τρείς μορφές οικονομικής διαχείρισης: Την Δημόσια Οικονομική, την Ιδιωτική Οικονομική και την Κοινωνική Οικονομία. Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν όλοι πεισθεί ότι οι συνεταιρισμοί διαθέτουν ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας το οποίο είναι καλύτερο από αυτό που σήμερα αποτυγχάνει. Παρά τα φαινόμενα στην Ελληνική πραγματικότητα.

Οι συνεταιρισμοί είναι καλύτεροι , επειδή προσφέρουν στα άτομα τη δυνατότητα συμμετοχής στην ιδιοκτησία, η οποία κάνει τους συνεταιρισμούς πιο ελκυστικούς, πιο παραγωγικούς, πιο ωφέλιμους και πιο άμεσα σχετιζόμενους με τον σύγχρονο κόσμο. Οι συνεταιρισμοί είναι καλύτεροι επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο δημιουργεί μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Ειδικότερα το μοντέλο των ΚοινΣΕπ που καθιερώθηκε με τον νόμο 4019/2011 ήδη δοκιμάστηκε στην Φιλανδία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οπότε η ανεργία έφθασε στο 22% και αντιμετωπίσθηκε με την δημιουργία μέσα σε ένα χρόνο 1600 δομών σαν τις ΚοινΣΕπ, με αποτέλεσμα σήμερα η Φιλανδία να ευημερεί. Επίσης εφαρμόσθηκε αμέσως μετά την ένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, οπότε έμειναν άνεργοι μέσα σε μια νύχτα όλοι οι εργαζόμενοι στην Ανατολικογερμανική βιομηχανία. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με την δημιουργία 400 περίπου εργασιακών συνεταιρισμών, όπως οι ΚοινΣΕπ, που μέσα σε ένα χρόνο αφού «αγόρασαν» τις κρατικές βιομηχανίες με αντίτιμο ένα μάρκο επανέφεραν την ευημερία των εργαζομένων.

Όπως βρίσκουμε στα κείμενα του Δικτύου Κ.Α.Π.Α. (www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotitaGR.pdf) σήμερα όπως και σε παλιότερες οικονομικές κρίσεις, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ευημερούν και αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, επιφέροντας διπλά οφέλη σύμφωνα με τον ρόλο που διαδραματίζουν, κοινωνικό και επιχειρηματικό, ενώ στην Ελλάδα μόνο είχαμε 275.000 επιχειρήσεις «θύματα» της κρίσης και οι 765.00 περίπου που επιβιώνουν προσφέροντας περίπου 2.750.000 θέσεις εργασίας, συνεχώς συρρικνώνονται. Οι Συνεταιρισμοί διαχρονικά και παγκοσμίως, αναχαίτισαν κοινωνικοοικονομικές κρίσεις, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους συνανθρώπους μας. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις των 1.000.000.000 μελών, παρέχουν πάνω από 200.000.000 θέσεις εργασίας σήμερα παγκοσμίως, 120% περισσότερες από αυτές που προσφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (http://ica.coop/en/whats-co-op/co-operative-facts-figures).

Στην έκθεση Βελγικής Προεδρίας ΕΕ «Μια νέα ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική», διακρίνουμε τρείς προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών και την επίλυση προβλημάτων που αναπτύχτηκαν στη Ευρωπαϊκή Ήπειρο: τον Ατομικισμό (Αγγλοσαξονικό μοντέλο), το Κοινωνικό Κράτος (Σκανδιναβία) και την Αυτοβοήθεια (Νότιο μοντέλο), όπου οι πολίτες αποδέχονται ότι αυτοί ξέρουν τα προβλήματα τους καλύτερα από τους άλλους.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ είναι ίσως το καταλληλότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των 2.000.000 περίπου πραγματικά ανέργων συμπολιτών μας, εκτιμώντας ότι δεν φαίνονται στον ορίζοντα επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ικανοποιητική απασχόληση «από έξω», και αυτά θα συζητηθούν την Τρίτη, 6 Οκτ 2015, στις 20.00, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου, στις Εργατικές κατοικίες. Πληρ: Παύλος Γιαλαγκολίδης-6946688616 & Ρούλα Αμανατίδου-6938941270.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία