BACK TO
TOP
Business

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος

Τρέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη για να μη σκάσουν «κανόνια» στην αγορά από μία κατάρρευση της αλυσίδας, η οποία βρίσκεται σε κλοιό 2.500-3.000 πιστωτών – προμηθευτών της, καθώς οι οφειλές της μόνο προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος

3
0

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το μέλλον του μεγαλύτερου – βάσει δικτύου - λιανέμπορου της χώρας καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σήμαινε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις και φυσικά θέσεις απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, και δη από την ημέρα που ανεστάλη η απεργία των δικηγόρων η οποία σήμανε και την έναρξη του μπαράζ ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί λύση.

Λύση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του capital, ενδέχεται να περάσει ακόμη και μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα (με κούρεμα οφειλών) και της κατάθεσης business plan το οποίο προβλέπει την είσοδο επενδυτή. Στην αγορά τις τελευταίες ώρες υπάρχει πλειοδοσία σεναρίων:

  • Το σενάριο που θέλει να έχει κατατεθεί πρόταση στην αλυσίδα Σκλαβενίτης παραμένει, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι η πλευρά της οικογένειας Σκλαβενίτη επιθυμεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

  •  Στην εικόνα τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν μπει και δύο ευρωπαϊκές λιανεμπορικές αλυσίδες και ένα private equity fund, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μετοχοποίηση χρεών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το άνοιγμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος στην αγορά ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες κατά βάσει ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη τους την αλυσίδα. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σημάνει το δικό τους κανόνι με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά.

Η Αgrenda το περασμένο Σάββατο έγραφε τα εξής:

Συναγερµός στην αγορά  από το «πάγωµα» του ντηλ   

-Τρέµουν προµηθευτές, δίκτυα της Μαρινόπουλος µην κάνει πίσω ο Σκλαβενίτης

-Για Lehman Brothers της Ελλάδας µιλά ο CEO της εταιρείας Καραµολέγκος

Ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηµατικό κόσµο καθώς φαίνεται να «παγώνει» η συµφωνία «Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου», καθώς η δεύτερη δείχνει να αδυνατεί να επανέλθει στην κανονικότητα εξαιτίας των τεράστιων οικονοµικών απαιτήσεων προς τους προµηθευτές της, όπως έγραφε η εφημερίδα Agrenda σε σχετικό της δημοσίευμα το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο προκειµένου να βρεθεί άµεσα λύση και να ξεπεραστούν τα  νοµικά και τεχνικά κωλύµατα και να µην εγκαταλειφθεί το σχέδιο για σύσταση κοινής εταιρείας µεταξύ των δύο επιχειρήσεων στην οποία προβλεπόταν να µεταβιβαστούν τα 33 υπερµάρκετ της «Μαρινόπουλος.

Τα ζητήµατα που φέρεται να ανησυχούν την «Σκλαβενίτης» το τελευταίο διάστηµα είναι η µη καταβολή της δόσης του Μάϊου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προµηθευτές της, όπως είχε συµφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθµισης των οφειλών της, ο µεγάλος αριθµός ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων (µε προµηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ), και οι εκκρεµότητες µε την Επιτροπή Ανταγωνισµού.

Ήδη αρκετοί προµηθευτές της Μαρινόπουλος µετά την πρώτη δόση που έλαβαν βρίσκονται στο «περίµενε», αφού εισέπραξαν είτε µικρότερα ποσά από ό,τι είχε συµφωνηθεί, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου. Το γεγονός δε, ότι η  ζήτηση δεν ανέκαµψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήµατα µε τους ρυθµούς που προβλεπόταν, τίναξαν στον αέρα τους όποιους σχεδιασµούς, την ώρα που οι διαταγές πληρωµής «έρχονταν βροχή».

Ενδεικτική είναι η ανησυχία του Εµµανουήλ Καραµολέγκου, διευθύνοντος σύµβουλου της φερώνυµης εισηγµένης εταιρείας ο οποίος κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση απαντώντας σε ερωτήσεις µετόχων είπε «πρόκειται για µια υπόθεση που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιοµηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς».

Τα σενάρια που επανήλθαν τα τελευταία 24ωρα:

-Να τεθεί σε ισχύ η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις τράπεζες στην αλυσίδα Σκλαβενίτης να αναλάβει να «τρέξει» την Μαρινόπουλος µε την παροχή ρευστότητας υπό µορφή δανείου.

-Να δοθεί λύση από την Carrefour µέσω του στρατηγικού της συνεργάτη σε Αίγυπτο - Μέση Ανατολή.

-Να υπαχθεί η Μαρινόπουλος σε καθεστώς εξυγίανσης - προστασίας από τους πιστωτές, µε αξιοποίηση των διατάξεων είτε του άρθρου 99 ή του 106 Β.

 

Συζητάμε με τις τράπεζες, τίποτα δεν έχει τελειώσει λέει η Μαρινόπουλος

Η έντονη πίεση που ασκείται αυτές τις ηµέρες στην Μαρινόπουλος οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην καθυστέρηση που παρατηρείται στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραµµα προέβλεπε έναρξη της κοινής εταιρείας εντός του Ιουνίου. Αυτή την στιγµή, όµως, δεν έχει κατατεθεί ακόµη στην Επιτροπή Ανταγωνισµού ούτε καν η συµφωνία µετόχων.

«Βρισκόµαστε σε δύσκολη θέση, αλλά τίποτα ακόµη δεν έχει τελειώσει» είναι το σήµα που επιχειρεί να δώσει η «Μαρινόπουλος» µε ανακοίνωση της. Όπως αναφέρει η εταιρεία «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν µέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήµατος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντοµότερο δυνατόν. Παραµένουµε σε συνεχείς συζητήσεις µε τις τράπεζες µας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι µόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη µιας µακροπρόθεσµα βιώσιµης λύσης. Αδιαπραγµάτευτες προτεραιότητες µας παραµένουν η διασφάλιση των εργαζοµένων µας, οι σχέσεις µε τους προµηθευτές µας και το χτίσιµο της εµπιστοσύνης µε το καταναλωτικό κοινό, που µας στηρίζει σε µια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουµε µε σχετικές ενηµερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόµενων εβδοµάδων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία