BACK TO
TOP
Business

Τι ζητάει για να μην κλείσει η Μαρινόπουλος

Την 1η Ιουλίου συζητείται η προσωρινή διαταγή της αλυσίδας για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος

1
0

Εξόφληση σε βάθος 15ετίας των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά  ταμεία, Δημόσιο, πιστωτές  και μηδενικό κούρεμα οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε την Τρίτη 29 Ιουνίου η Μαρινόπουλος προς το δικαστήριο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης και να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99).

Στο μεταξύ η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σημειωτέον ότι με επείγουσα επιστολή σ' όλες τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο απέστελλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να απαντήσουν εάν έχουν οποιαδήποτε απαίτηση απέναντι στον Μαρινόπουλο. Μέχρι τώρα έχουν απαντήσει οι εισηγμένες Γαλαξίδι και Μύλοι Χατζηκρανιώτη, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν οικονομικό άνοιγμα απέναντι στον όμιλο.

Σύμφωνα με την αίτηση προληπτικών μέτρων (106 σελίδων) που κατέθεσε η εταιρεία μέρος της οποίας δημοσιοποιεί το  capital.gr «η εισαγωγή της στη Διαδικασία Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη. […] Η μοναδική λύση για να συνεχίσει η εταιρεία να είναι όχι μόνο βιώσιμη αλλά και να μπορέσει να αντεπεξέλθει εξ’ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της είναι να εισαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου για το άνοιγμα της Διαδικασίας Εξυγίανσης».

Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει της εξής:

- Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

- Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

- Μηδενικό κούρεμα οφειλών

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και η εταιρεία Μαρινόπουλος οδηγηθεί αναγκαστικά στη διαδικασία βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.

Στην 106 σελίδων πρόταση αναφέρεται πως μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31/3/2016) η Μαρινόπουλος διατηρεί παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Σημειώνεται πως κατείχε το 2014 το 17,1% στην αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων.

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της

Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας (Δεκέμβριος του 2015) οι υποχρεώσεις της προς όλους του πιστωτές της και προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

-          Οι υποχρεώσεις της  προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).

-          Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους Ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ. Προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.

-          Τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ.

-          Η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.

Η πρόβλεψη για την πορεία των οικονομικών μεγεθών

Με βάση πάντα την πρόταση που έχει κατατεθεί για εξυγίανση της εταιρείας, προβλέπεται πως οι πωλήσεις από 1,227 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο που θα τρέξει το σχέδιο θα ανέλθουν στα 1,766 δισ. ευρώ την 15η περίοδο, τα EBITDA από -13,009 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα αγγίξουν τα 184,369 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο, και τα αποτελέσματα προ φόρων από ζημιές 60,487 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα ανέλθουν σε κέρδη 152,736 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο.

Ποια περιουσιακά στοιχεία βαίνουν προς εκποίηση

Η αξία των παγίων και κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης ανέρχεται σε 50,405 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 8,318 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές της στο σούπερ μάρκετ Ξυνός, σούπερ μάρκετ Πειραϊκό, OK Anytime Market, Μαρινόπουλος εταιρεία Καφέ, Κρόνος Καρακίτσος, κ.α.

Πτώχευση της Μαρινόπουλος ζητούν οι προμηθευτές

 Στο μεταξύ η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σε ανακοίνωση σημειώνει πως: «σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.» Στην αίτηση αυτή, η δικηγορική εταιρεία εκπροσωπώντας προμηθευτές της Μαρινόπουλος ζητούσε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή της, της οποίας την συζήτηση «επισπεύδουμε άμεσα» όπως αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση «ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της "Μαρινόπουλος ΑΕ".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωση σημειώνεται πως «ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες". Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ' ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ' ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.»

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" αναφέρει πως: «Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της "Μαρινόπουλος ΑΕ" με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 ευρώ, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους».

Από την Τρίτη το Agronews έγραφε

Μούδιασε η αγορά στο αίτημα υπαγωγής Μαρινόπουλου στον πτωχευτικό κώδικα

Άσχημα τα νέα από το μέτωπο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές. Περισσότεροι από 3.000 προμηθευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραγωγοί και μεταποιητές από τον κλάδο των τροφίμων, όπως και 11.000 εργαζόμενοι, ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο από τις ανοιχτές υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι των πιστωτών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων του κλάδου που συναλλάσσονταν για χρόνια με τον εν λόγω όμιλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για την 1η Ιουλίου και ώρα 11, όρισε η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα. Σημειώνεται πως μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Παρ’ ότι τα προβλήματα της αλυσίδας ήταν γνωστά από καιρό και ο καθένας είχε πάρει τα μέτρα του γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν τα ανοίγματά τους προς τη συγκεκριμένη αλυσίδα της οποίας, όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.  

Ήδη από το 2012, όπως έγραφε η εφημερίδα Agrenda, σε παραγωγούς, προμηθευτές και από εκεί σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων μεταδίδονταν σαν «επιδημία» τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου. Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στην εξόφληση των παραγωγών, με τους πιο εκτεθειμένους του τομείς των νωπών οπωροκηπευτικών και του γάλακτος.

Η εταιρεία η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων κάτι που αποτυπώνεται και στην οικονομική έκθεση του 2014, σύμφωνα με την οποία ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, 201,130 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση ομολογιακών δανείων, ποσό 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 100,729 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 37,249 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους.

Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και συνεχίζει: Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για  τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος

Τρέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη για να μη σκάσουν «κανόνια» στην αγορά από μία κατάρρευση της αλυσίδας, η οποία βρίσκεται σε κλοιό 2.500-3.000 πιστωτών – προμηθευτών της, καθώς οι οφειλές της μόνο προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το μέλλον του μεγαλύτερου – βάσει δικτύου - λιανέμπορου της χώρας καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σήμαινε κίνδυνο για δεκάδες άλλες επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, και δη από την ημέρα που ανεστάλη η απεργία των δικηγόρων η οποία σήμανε και την έναρξη του μπαράζ ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί λύση.

Λύση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του capital, ενδέχεται να περάσει ακόμη και μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα (με κούρεμα οφειλών) και της κατάθεσης business plan το οποίο προβλέπει την είσοδο επενδυτή. Στην αγορά τις τελευταίες ώρες υπάρχει πλειοδοσία σεναρίων:

  • Το σενάριο που θέλει να έχει κατατεθεί πρόταση στην αλυσίδα Σκλαβενίτης παραμένει, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι η πλευρά της οικογένειας Σκλαβενίτη επιθυμεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

  •  Στην εικόνα τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν μπει και δύο ευρωπαϊκές λιανεμπορικές αλυσίδες και ένα private equity fund, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μετοχοποίηση χρεών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το άνοιγμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος στην αγορά ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες κατά βάσει ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη τους την αλυσίδα. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σημάνει το δικό τους κανόνι με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά.

Η Αgrenda το περασμένο Σάββατο έγραφε τα εξής:

Συναγερµός στην αγορά  από το «πάγωµα» του ντηλ   

-Τρέµουν προµηθευτές, δίκτυα της Μαρινόπουλος µην κάνει πίσω ο Σκλαβενίτης

-Για Lehman Brothers της Ελλάδας µιλά ο CEO της εταιρείας Καραµολέγκος

Ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηµατικό κόσµο καθώς φαίνεται να «παγώνει» η συµφωνία «Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου», καθώς η δεύτερη δείχνει να αδυνατεί να επανέλθει στην κανονικότητα εξαιτίας των τεράστιων οικονοµικών απαιτήσεων προς τους προµηθευτές της, όπως έγραφε η εφημερίδα Agrenda σε σχετικό της δημοσίευμα το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο προκειµένου να βρεθεί άµεσα λύση και να ξεπεραστούν τα  νοµικά και τεχνικά κωλύµατα και να µην εγκαταλειφθεί το σχέδιο για σύσταση κοινής εταιρείας µεταξύ των δύο επιχειρήσεων στην οποία προβλεπόταν να µεταβιβαστούν τα 33 υπερµάρκετ της «Μαρινόπουλος.

Τα ζητήµατα που φέρεται να ανησυχούν την «Σκλαβενίτης» το τελευταίο διάστηµα είναι η µη καταβολή της δόσης του Μάϊου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προµηθευτές της, όπως είχε συµφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθµισης των οφειλών της, ο µεγάλος αριθµός ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων (µε προµηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ), και οι εκκρεµότητες µε την Επιτροπή Ανταγωνισµού.

Ήδη αρκετοί προµηθευτές της Μαρινόπουλος µετά την πρώτη δόση που έλαβαν βρίσκονται στο «περίµενε», αφού εισέπραξαν είτε µικρότερα ποσά από ό,τι είχε συµφωνηθεί, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου. Το γεγονός δε, ότι η  ζήτηση δεν ανέκαµψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήµατα µε τους ρυθµούς που προβλεπόταν, τίναξαν στον αέρα τους όποιους σχεδιασµούς, την ώρα που οι διαταγές πληρωµής «έρχονταν βροχή».

Ενδεικτική είναι η ανησυχία του Εµµανουήλ Καραµολέγκου, διευθύνοντος σύµβουλου της φερώνυµης εισηγµένης εταιρείας ο οποίος κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση απαντώντας σε ερωτήσεις µετόχων είπε «πρόκειται για µια υπόθεση που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιοµηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς».

Τα σενάρια που επανήλθαν τα τελευταία 24ωρα:

-Να τεθεί σε ισχύ η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις τράπεζες στην αλυσίδα Σκλαβενίτης να αναλάβει να «τρέξει» την Μαρινόπουλος µε την παροχή ρευστότητας υπό µορφή δανείου.

-Να δοθεί λύση από την Carrefour µέσω του στρατηγικού της συνεργάτη σε Αίγυπτο - Μέση Ανατολή.

-Να υπαχθεί η Μαρινόπουλος σε καθεστώς εξυγίανσης - προστασίας από τους πιστωτές, µε αξιοποίηση των διατάξεων είτε του άρθρου 99 ή του 106 Β.

 

Συζητάμε με τις τράπεζες, τίποτα δεν έχει τελειώσει λέει η Μαρινόπουλος

Η έντονη πίεση που ασκείται αυτές τις ηµέρες στην Μαρινόπουλος οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην καθυστέρηση που παρατηρείται στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραµµα προέβλεπε έναρξη της κοινής εταιρείας εντός του Ιουνίου. Αυτή την στιγµή, όµως, δεν έχει κατατεθεί ακόµη στην Επιτροπή Ανταγωνισµού ούτε καν η συµφωνία µετόχων.

«Βρισκόµαστε σε δύσκολη θέση, αλλά τίποτα ακόµη δεν έχει τελειώσει» είναι το σήµα που επιχειρεί να δώσει η «Μαρινόπουλος» µε ανακοίνωση της. Όπως αναφέρει η εταιρεία «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν µέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήµατος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντοµότερο δυνατόν. Παραµένουµε σε συνεχείς συζητήσεις µε τις τράπεζες µας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι µόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη µιας µακροπρόθεσµα βιώσιµης λύσης. Αδιαπραγµάτευτες προτεραιότητες µας παραµένουν η διασφάλιση των εργαζοµένων µας, οι σχέσεις µε τους προµηθευτές µας και το χτίσιµο της εµπιστοσύνης µε το καταναλωτικό κοινό, που µας στηρίζει σε µια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουµε µε σχετικές ενηµερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόµενων εβδοµάδων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία