BACK TO
TOP
Business

Στις 26 Αυγούστου επικύρωση του business plan της ΕΒΖ

Στη γενική συνέλευση της 26ης Αυγούστου θα επικυρωθεί και τυπικά το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ.

Στα ύψη οι πολιτικές πιέσεις λίγο πριν τις αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

4
0

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις 26 Αυγούστου, με σκοπό να επικυρώσει και τυπικά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για την αποδοχή του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας, που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενέκρινε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ).

Η σχετική απόφαση, που κλείνει το πακέτο των ενεργειών που έπρεπε να κάνει η ΕΒΖ ΑΕ στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» της συμφωνίας με το βασικό πιστωτή και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα για να απελευθερωθεί η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ της νέας χρηματοδότησης, λήφθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου.

Για την εξέλιξη αυτή, μάλιστα, ήδη ενημερώθηκε και ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, ως βασικός μέτοχος της βιομηχανίας και πλέον απομένει εκείνος να αποστείλει στην Τράπεζα Πειραιώς την επιστολή συναίνεσης σε όσα συμφώνησε η διοίκηση της ΕΒΖ, για να εκπληρωθεί και αυτό το προαπαιτούμενο.

Παράλληλα με τις συγκεκριμένες ενέργειες οι διοικούντες τη ζαχαροβιομηχανία αφού παρέλαβαν και μελέτησαν τις αποτιμήσεις των μη παραγωγικών ακινήτων της, όπως αυτές προέκυψαν από το εξειδικευμένο γραφείο κοινής αποδοχής που τις εκπόνησε τις διαβίβασαν τόσο στον εκκαθαριστή όσο και στο βασικό πιστωτή.

«Ό,τι ήταν να κάνουμε, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί στον οδικό χάρτη, ως ΕΒΖ τα υλοποιήσαμε. Τώρα απομένει να κινητοποιηθεί η Τράπεζα Πειραιώς και να εκταμιεύσει την πρώτη υποδόση των 5 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ της συμφωνηθείσας νέας χρηματοδότησης» είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της εισηγμένης ζαχαροβιομηχανίας, Χρήστος Ρώσσιος.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι για να απελευθερωθούν τα 5 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται να έχει πραγματοποιηθεί, ήδη, η γενική συνέλευση, αλλά αρκεί η ανακοίνωση της σύγκλησής της. Το ζητούμενο βέβαια είναι να συμφωνεί με την εκτίμησή του και ο βασικός πιστωτής της επιχείρησης.

Πάντως, αν τελικά εκταμιευτούν τα χρήματα, το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα κατευθυνθεί στο να πληρωθεί τμήμα της εναπομείνασας οφειλής των 5,5 εκατ. ευρώ, προς τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι όπως παραδέχθηκε έχουν κάνει Ιώβειο υπομονή, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της περιουσίας

Με τις αποτιμήσεις των μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αλλά και των αντίστοιχων για τις δύο σερβικές θυγατρικές, να βρίσκονται ήδη στα χέρια των τριών ενδιαφερόμενων (ΕΒΖ, ειδικός εκκαθαριστής και Πειραιώς), ανοίγει ο δρόμος και για την αξιοποίησή τους, όπως προβλέπεται από το σχέδιο διάσωσης. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην περίπτωση των σερβικών θυγατρικών, για τις οποίες όπως εκτιμά ο κ. Ρώσσιος, είναι πιθανό εντός διμήνου να έχει προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πώλησή τους. Τη διαδικασία, κατά το συνομιλητή μας, θα την «τρέξει» ο βασικός πιστωτής, ενώ η ΕΒΖ θα έχει το δικό της σύμβουλο που θα έχει ρόλο θεματοφύλακα.

Δεκτή η πρόταση της διαμεσολάβησης στα μισθολογικά

Προς διευθέτηση, όμως, φαίνεται να οδηγείται και το θέμα του περιορισμού του μισθολογικού κόστους, αφού η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας αποδέχθηκε την πρόταση του διαμεσολαβητή, η οποία προβλέπει σημαντικές μειώσεις επί των ονομαστικών μισθών, που προσεγγίζουν το 20%, αλλά και περικοπές σε άλλου είδους παροχές και στις υπερωρίες. «Θα λειτουργούμε πλέον με διευθέτηση του χρόνου εργασίας» μας είπε ο κ. Ρώσσιος, σπεύδοντας να αναγνωρίσει πως «οι εργαζόμενοι, πρέπει να παραδεχθούμε, στήριξαν την εταιρεία αυτή την περίοδο με γενναιότητα».

Σε εργολάβο η συντήρηση των εργοστασίων

Όσον αφορά, εξάλλου, στην «αναταραχή» που έχει προκύψει με τους εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη συντήρηση των εργοστασίων στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα, αλλά και στην καμπάνια ζάχαρης και δεν δέχονται να προσληφθούν σε ιδιώτη εργολάβο, για να κάνουν τις συγκεκριμένες εργασίες, ο πρόεδρος της ΕΒΖ ξεκαθάρισε πως αν επιμείνουν, τότε θα προσληφθούν άλλοι.

«Ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους αφορά στους εποχικούς, καθώς στα δύο εργοστάσια (σ. σ. Πλατύ και Ορεστιάδα) κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 850 εργαζόμενοι για χρονικό διάστημα από 5 έως 9 μήνες, τη στιγμή που η συντήρηση και η καμπάνια διαρκεί περίπου 4 μήνες. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή τη λογική. Πέραν αυτού, όμως, επειδή αργήσαμε να αναλάβουμε ως διοίκηση, καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οπότε δεν θα προλαβαίναμε. Για αυτό προκηρύξαμε μόνο 80 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και τις υπόλοιπες θα τις καλύψει ο εργολάβος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρώσσιος. Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που προκήρυξε η εταιρεία, προσήλθαν αρχικά 8 ενδιαφερόμενοι και κατέθεσαν οικονομική προσφορά οι τέσσερις. «Επιλέχθηκε μια κοινοπραξία, η οποία θα κάνει την ίδια δουλειά με περίπου 1,3 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι μας στοίχιζε με το προηγούμενο καθεστώς», εξήγησε ο ίδιος και ζήτησε από τους εποχικούς να συναινέσουν, καθώς «έχουμε θέσει ως όρο οι προσλήψεις να γίνουν με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας». Μένει να φανεί, πάντως, πως θα αντιδράσουν οι συγκεκριμένοι εποχικοί, δεδομένου ότι την περασμένη Τρίτη 26 Ιουλίου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο στο Πλατύ και τόνισαν πως θα υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις.

Αρχές Σεπτεμβρίου η έναρξη της καμπάνιας στο Πλατύ

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η συντήρηση πρέπει να «τρέξει» -κάποιοι λένε ότι ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση στη διαδικασία- διότι η έναρξη της φετινής καμπάνιας για το μεν εργοστάσιο στο Πλατύ έχει προσδιοριστεί στην εβδομάδα 1η έως 5η Σεπτεμβρίου, για τη δε Ορεστιάδα μεταξύ 15-20 Σεπτεμβρίου. «Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πάρει τη δόση των 5 εκατ. ευρώ και θα έχουμε εξοφλήσει μερικώς τους παραγωγούς, γιατί διαφορετικά οι μηχανάτορες δεν θα έχουν να βάλουν ούτε το πετρέλαιο για την εξαγωγή των τεύτλων» επισήμανε ο πρόεδρος της ζαχαροβιομηχανίας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί

Περίοδο χάριτος δύο ετών για πληρωμές δόσεων και ενός έτους για τόκους, ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις διάρκειας δέκα ετών και σημαντικό ποσοστό διαγραφής οφειλόμενου κεφαλαίου, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δανειακής οφειλής 149,5 εκατ. ευρώ, της ΕΒΖ ΑΕ, προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την πλευρά της η ΕΒΖ εισφέρει στη σύμβαση μέρος της ακίνητης περιουσίας της, η οποία, όπως τονίζεται, σήμερα όχι μόνο δεν της αποφέρει πρόσοδο, αλλά επιβαρύνει κάθε χρόνο τα αποτελέσματά της λόγω φόρων και διαφορών στη λογιστική αποτίμηση. Επιπροσθέτως, η πώληση των σερβικών θυγατρικών θα αποφέρει στην ΕΒΖ άμεση ρευστότητα, προς όφελος της ελληνικής παραγωγής και τευτλοκαλλιέργειας και διασφάλιση των ανωτέρω. Η διαδικασία μεταβίβασης της ως άνω περιουσίας θα λάβει χώρα με απόλυτα διαφανή τρόπο και μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Στις διευκρινίσεις αυτές προχώρησε η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας με απαντητική επιστολή της σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας, επίσης, πως έχει λάβει την εντολή από το βασικό μέτοχο και από την αρμόδια πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει όλα τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, η βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας και η συνέχιση της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας, με την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθεί οριστικά η συγκεκριμένη δανειακή οφειλή, που θα υποβληθεί σε έγκριση και σε προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στο επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan), η εκπόνηση του οποίου ανατέθηκε σε εγνωσμένου κύρους διεθνή συμβουλευτικό οίκο, η εταιρεία γνωστοποιεί πως αυτό περιέχει τις υπό υλοποίηση δράσεις και παρεμβάσεις που μεσοπρόθεσμα και πάντως το αργότερο εντός της προσεχούς τριετίας οδηγούν την εταιρεία σε λειτουργική κερδοφορία αποδεικνύοντας την πεποίθησή μας για τη βιωσιμότητά της. Ειδικότερα περιγράφονται κάθετες τομές στις διαδικασίες της τευτλοκαλλιέργειας, της παραγωγής, νέα πολιτική πωλήσεων, καθώς και προσθήκη δραστηριοτήτων και συνεργειών στο σκοπό της εταιρείας. Επιπλέον αποτυπώνεται και το αποτέλεσμα δέσμης μέτρων εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία