BACK TO
TOP
Business

Καθοδόν κούρεμα ως 50% στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος

To σχέδιο Σκλαβενίτη περιλαμβάνει «κούρεμα» 40-50% των οφειλών προς τους προμηθευτές της αλυσίδας.

Το αίτημα για το άρθρο 99 εγκρίθηκε, το «κούρεμα» των προμηθευτών έρχεται

1
0

Κοντά σε συμφωνία που θα ανακοινωθεί πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, διαρρέεται ότι βρίσκονται τα εμπλεκόμενα μέρη γύρω από τη διάσωση της Μαρινόπουλος, ενώ με βάση τραπεζικές πηγές, το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%.

Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα χάσουν συνολικά 260 με 300 εκατ. ευρώ και θα πάρουν «στο χέρι» περί τα 350  εκατ.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από χαμηλότοκη μακροπρόθεσμη τραπεζική χρηματοδότηση, για την οποία θα εγγυηθεί ο όμιλος Σκλαβενίτη. Πέραν των εγγυήσεων που θα παράσχει στις τράπεζες για τον νέο δανεισμό, ο όμιλος Σκλαβενίτη θα αναλάβει την υποχρέωση να εισφέρει τμηματικά 125 εκατ. ευρώ στην νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση  της αλυσίδας Μαρινόπουλου.

Πλέον οι εσωτερικές διαδικασίες εγκρίσεων της συμφωνίας χρηματοδότησης της Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, με τις εμπλεκόμενες τράπεζες (Alpha, ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι οποίες ωστόσο απαιτούν χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αφορούν την εκταμίευση εκ μέρους των τραπεζών ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ και πλέον. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών σε ποσοστό 60% κι εν συνεχεία να ενταχθεί η Μαρινόπουλος στο άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα.

Σε θετικό κλίμα λέγεται ότι διεξάγονται και οι επαφές με την ευρύτερη οικογένεια Μαρινόπουλου, κατόπιν της ρητής εκδήλωσης πρόθεσης εκ μέρους της τελευταίας, για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να δοθεί από τις τράπεζες ενδιάμεση χρηματοδότηση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρία έως ότου ενεργοποιηθεί η συμφωνία διάσωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσό ενδιάμεσης χρηματοδότησης που προβλέπεται να απαιτηθεί, υπολογίζεται πλέον σε 10-11 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Σκλαβενίτη για τη διάσωσης της Μαρινόπουλος

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα απαιτηθεί κοντά στο μισό δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του capital, το σχέδιο διάσωσης της χειμαζόμενης εταιρείας προβλέπει:

  • Χρηματοδότηση: Από αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τα 360 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread. Με βάση πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως αν το ασκήσουν θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

  • Φρέσκο χρήμα: Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει 125 εκατ. ευρώ "φρέσκο χρήμα". Εξ αυτών σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2017.

  • Ενδιάμεση χρηματοδότηση: Κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσει να επιβιώσει το χειμαζόμενο δίκτυο της Μαρινόπουλος, πέρα φυσικά από τις υπογραφές και το MoU, είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση. Αυτή υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα προέλθουν από τον "κουμπαρά" του φρέσκου χρήματος που θα βάλει η Σκλαβενίτης, δηλαδή 15 εκατ. ευρώ, και από το δάνειο.

  • Προμηθευτές: Με βάση τραπεζικές πηγές, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης περιλαμβάνει "κούρεμα" οφειλών προς τους προμηθευτές της χειμαζόμενης αλυσίδας της τάξεως του 40-50%. Σε ό,τι αφορά πάντως το υπόλοιπο ποσό των οφειλών προς τους προμηθευτές αυτό θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά.

  • Οφειλές προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία: Καταβολή οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς "κούρεμα".

  • Εργαζόμενοι-δίκτυο: Διατήρηση των εργαζομένων της χειμαζόμενης αλυσίδας Μαρινόπουλος (υπολογίζονται σε πάνω από 11.000 άτομα) και όλου του δικτύου. Αλλαγή του brand στο δίκτυο καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.

  • Eξωτερικό: Η Μαρινόπουλος, εκτός από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, έχει παρουσία και στο εξωτερικό και δη στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει και το κομμάτι της Κύπρου. Κάτι που σημαίνει αυτόματα, αν και εφόσον φυσικά η Μαρινόπουλος περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, ότι η τελευταία αποκτά όχι μόνο ισχυρή πανελλαδική κάλυψη αλλά και διεθνή παρουσία σε μια χώρα (Κύπρος) η οποία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία