BACK TO
TOP
Business

Η κατάρρευση στο ντηλ με Kraft έριξε τη μετοχή της Unilever

Το πρωί της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου η μετοχή της Unilever υποχωρούσε κατά 8% στο χρηματιστήριο.

Η κατάρρευση στο ντηλ με Kraft έριξε τη μετοχή της Unilever

1
0

Η κατάρρευση της συμφωνίας εξαγοράς της Unilever από την Kraft Heinz του Γουόρεν Μπάφετ έναντι 143 δισ. δολαρίων συνέβη μόλις δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή της.

Το αποτέλεσμα έγινε εμφανές στα χρηματιστηριακά ταμπλό, καθώς η μετοχή της Unilever υποχώρησε κατά 8% το πρωί της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, ενώ λίγο αργότερα περιόρισε τις απώλειες.

Την Παρασκευή, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόταση εξαγοράς, η μετοχή της Unilever είχε κάνει άλμα 13%, κλείνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Η μετοχή της Kraft Heinz είχε σημειώσει άνοδο 11% κάνοντας ρεκόρ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση να μην γίνει πράξη το deal ήρθε όταν 3G Capital και Berkshire Hathaway Inc., που κατέχουν από κοινού την Kraft Heinz, κατέληξαν στο ότι η απόρριψη μιας φιλικής μεταβίβασης από πλευράς Unilever δεν άφησε κανέναν περιθώριο διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Αμφότερες πλευρές εξάλλου θεωρούν ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος λέξεων δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Kraft και θα έθετε σε κίνδυνο την πιθανότητα μελλοντικών συμφωνιών.

Την Κυριακή η Kraft Heinz απέσυρε την προσφορά ύψους 143 δισ. δολαρίων που είχε κάνει στην Unilever.

Η απρόσμενη αυτή κίνηση από τον αμερικανικό όμιλο, ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την προσέγγιση που έγινε δημόσια εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τον αγγλο-ολλανδική αντίπαλό της.

«Το ενδιαφέρον της Kraft Heinz είχε δημοσιοποιηθεί σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της, Michael Mullen μέσω mail.

«Η πρόθεσή μας ήταν να προχωρήσουμε σε μια φιλική βάση, αλλά κατέστη σαφές ότι η Unilever δεν επιθυμούσε να ακολουθήσει. Είναι καλύτερα να απομακρυνθούμε το συντομότερο, ώστε και οι δύο εταιρείες να μπορέσουν να εστιάσουν στα δικά τους η καθεμιά σχέδια», ανέφερε επίσης ο κ. Mullen.

Εάν έκλεινε η συμφωνία, θα ήταν η πιο ακριβή εξαγορά αγγλικής εταιρείας στην ιστορία, ενώ αρκετοί δήλωσαν πως είναι μια προειδοποίηση προς την Τερέζα Μέι, μετά την υπόσχεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να εμποδίσει επιθετικές εξαγορές, την ώρα μάλιστα που οι βρετανικές θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία