BACK TO
TOP
Business

Έπεσαν οι υπογραφές Chipita με την ινδική Britannia

Στην υπογραφή μη δεσμευτικού μνημονίου με τον ινδικό όμιλο Britannia προχώρησε η Chipita.

«Ναι» από Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγχώνευση Νίκας από Chipita

1
0

«Υπογράψαμε μη δεσμευτικό MOU και εργαζόμαστε προς την επισημοποίηση μιας κοινοπραξίας. Βλέπουμε τεράστια επέκταση μέσω αυτής της συνεργασίας, αφού οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά επεκτάσιμες και αποτελούν προϊόντα-γέφυρα μεταξύ των μπισκότων, των σοκολατών και των φρέσκων αρτοποιημάτων, σε ανταγωνιστικές τιμές», δήλωσε στους Economic Times ο γενικός διευθυντής της Britannia, Varun Berrry, εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει ο ινδικός όμιλος, απαντώντας στο τοπικό Χρηματιστήριο με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Chipita για την οριστικοποίηση της συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία joint venture.

Η συνεργασία με τον ινδικό όμιλο Britannia, αφορά τη διανομή των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας αλλά και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν. Η νέα μονάδα, για την κατασκευή της οποίας θα επενδυθούν περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια, θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2018 και θα δημιουργηθεί από την κοινή εταιρεία των Chipita– Britannia, στην οποία η ελληνική εταιρεία θα ελέγχει σύμφωνα με πληροφορίες το 40% και ο ινδικός όμιλος το 60%. Σημειώνεται πως ο Ινδός «βασιλιάς» των μπισκότων, ελέγχει μερίδιο 38% στην τοπική αγορά και «σερβίρει» περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια καταστήματα.

Η εταιρεία που κατασκευάζει τα μπισκότα Good Day και Tiger πιθανότατα θα κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία, η οποία θα αφορά αρχική παρασκευαστική επένδυση ύψους περίπου 11 εκατ. δολαρίων για την δημιουργία εργοστασίου.

Ο κ. Berry δήλωσε πως η Britannia θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις δίπλα στις υφιστάμενες μονάδες της προκειμένου να βελτιστοποιήσει το κόστος των logistics και να ενισχυθεί στην αλυσίδα προμηθειών και στα δίκτυα διανομής.

Η συνεργασία με την Chipita αποτελεί την πρώτη κοινοπραξία που θα επισημοποιήσει η Britannia, μετά την λύση της συνεργασίας της με την Fonterra Dairy της Νέας Ζηλανδίας το 2009, λόγω της χλιαρής υποδοχής που είχε στην αγορά αλλά και των ζημιών. Η κοινοπραξία της Britannia με τη γαλλική Groupe Danone επίσης τερματίστηκε την ίδια χρονιά, μετά από μια παρατεταμένη νομική διαμάχη.

«Αυτή η συνεργασία μας δίνει έναν μακρύ διάδρομο για επιθετική ανάπτυξη σε μια εντελώς νέα κατηγορία», σημείωσε ο κ. Berry. Η διάθεση σε διάφορες αγορές, μεταξύ των οποίων και σύγχρονα εμπορικά καταστήματα και μικρότερες αγορές, αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euromonitor, τα αλμυρά σνακ στην Ινδία αναμένεται να καταγράψουν ετήσια αύξηση 12% μέχρι το 2020, με πωλήσεις που θα αγγίζουν τις 445 δισ. ρουπίες. Αυτή η ανάπτυξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα οδηγηθεί από την αύξηση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, την καινοτομία στην παραγωγή και την επέκταση σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε πως εκτός της Ευρώπης, σε κάθε χώρα η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω κοινοπραξιών. «Η ποικιλομορφία και ο νεαρός σε ηλικία πληθυσμός της Ινδικής αγοράς μας καθιστά πολύ αισιόδοξους για την ανάπτυξη εκεί».

Σήμερα η Chipita, ο τζίρος της οποίας το 2015 αυξήθηκε κατά 9% στα 388,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα 62,7 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, έχει 11 δικά της εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης έχει παρουσία, με 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Εντός των ελληνικών τειχών, τα σχέδια της Chipita, εκτός από την απόκτηση του ελέγχου της Νίκας, περιλαμβάνουν εξαγορές και συνεργασίες και με άλλες βιομηχανίες τροφίμων. Σχέδια υπάρχουν και για τη διεύρυνση της παρουσίας της Wonderplant, που ελέγχεται από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τη Wonderplant (δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας), είναι έτοιμη να «μπει» στην καλλιέργεια και άλλου προϊόντος.

Με πληροφορίες από capital.gr και euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία