BACK TO
TOP
Business

Ελληνικά καπνά ως το 2021 στη συμφωνία με Παπαστράτος

Ανοικτή την πόρτα για επέκταση, για μια ακόμη τριετία, της συμφωνίας που έχει σε ισχύ η «Philip Morris International» (PMI) με την ελληνική κυβέρνηση, από το 2016 έως και το 2018, για την απορρόφηση πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής καπνού, άφησε ο πρόεδρος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Ελληνικά καπνά ως το 2021 στη συμφωνία με Παπαστράτος

1
0

Ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της PMI, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Agrenda, τόνισε πως «η συμφωνία δίνει μια σιγουριά στον Έλληνα παραγωγό καπνού και δημιουργεί ένα περιβάλλον προβλεψιμότητας για την καλλιέργεια του προϊόντος», προσθέτοντας πως «πρόθεσή μας, εάν ευοδώσουν οι συνθήκες, είναι αυτό το περιβάλλον να το παρέχουμε και μετά το πέρας αυτής της συμφωνίας για να συνεχίσουν να παράγονται καπνά στη χώρα».

Από τη Θεσσαλονίκη όπου και βρέθηκε με κλιμάκιο της Παπαστράτος, με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος IQOS στην πόλη ο κ. Χαρπαντίδης σημείωσε πως ο καπνός παραμένει ένας από τους πολύ σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε μάλιστα πως οι εποχές είναι τέτοιες που θα πρέπει ο καθένας να τον υποστηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η PMI επενδύει αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, στην παραγωγή των καινοτόμων καπνικών προϊόντων.


Μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα όταν επενδύει ένας παγκόσμιος γίγαντας

«Σε μια περίοδο που δεν επενδύει κανένας στην Ελλάδα, πριν κλείσει η αξιολόγηση, η Philip Morris International αποφάσισε να τοποθετήσει στη χώρα 300 εκατ. Ευρώ και να δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, πέραν των 800 που διασφαλίζονται. Η κίνηση αυτή, εκτός από τον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική οικονομία, είναι και ένα πολύ θετικό μήνυμα, γιατί έχουμε έναν παγκόσμιο γίγαντα που επενδύει στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Εξίσου σημαντικό στην περίπτωση αυτή, τόνισε ο ίδιος, είναι ότι η επένδυση αφορά μια καινοτομία που θα παράγεται και θα εξάγεται από την Ελλάδα. «Το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο της Αττικής, θα γίνει το 3ο στον κόσμο και το 2ο αποκλειστικό εργοστάσιο που θα παράγει αυτά τα καινοτόμα προϊόντα και θα τα εξάγει σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου» επισήμανε. Εξήγησε δε, ότι «τα προϊόντα αυτά, που δεν καίνε, αλλά ζεσταίνουν τον καπνό, περιέχουν ένα σημαντικό ποσοστό ανατολικού τύπου καπνών κι αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη πίστη και ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελληνική καπνοπαραγωγή, με την οποία είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι τα τελευταία 86 χρόνια, βοηθώντας ακόμη και με έργα υποδομής όπου μπορούμε, αλλά και με συνεργασίες με τους μεταποιητές και συμβουλές προς τους παραγωγούς ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η παραγωγικότητα των καπνών και συνακόλουθα και το εισόδημά τους».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Παπαστράτος διευκρίνισε πως οι πρώτες μηχανές θα παραδοθούν στο εργοστάσιο το φετινό Οκτώβριο και η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα προχωρούν οι αδειοδοτήσεις και επεκτάσεις κτηρίων.


Στα μέσα του 2018 σε πλήρη παραγωγή η νέα μονάδα στον Ασπρόπυργο

Το συγκρότημα του Ασπροπύργου θα μπει σε πλήρη παραγωγή στα μέσα του 2018 πιάνοντας το στόχο για 20 δισεκατομμύρια ράβδους («heets») του εναλλακτικού καπνικού προϊόντος IQOS, αντικαθιστώντας πλήρως τα 12 δισ. τσιγάρα που παράγει σήμερα το συγκρότημα.

Το IQOS διανέμεται σήμερα στη χώρα από αποκλειστικούς διανομείς της εταιρείας και ήδη έχουν ανοίξει 17 καταστήματα με προοπτική να φτάσουν τα 23 μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Μελλοντικά δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η λειτουργία σημείων πώλησης με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising), όπως ανέφερε η υπεύθυνη του εμπορικού τμήματος της Παπαστράτος, Κωνσταντίνα Ψαρράκου.

Την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, η PMI έχει επενδύσει περί τα 3 δισ. ευρώ για την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών καπνικών προϊόντων. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε φάκελος στον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), ώστε τα προϊόντα αυτά να λάβουν άδεια ως «μειωμένου κινδύνου», κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, όπως είπε ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος από το τμήμα εταιρικών υποθέσεων.

«Επενδύουμε στο μέλλον, θεωρώντας ότι αυτό δεν θα έχει καπνό. Για το λόγο αυτό επενδύουμε σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε ένα αύριο χωρίς καπνό. Σε δυο χρόνια από τώρα θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική καπνική αγορά στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Χαρπαντίδης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ήδη σε 1,5 έτη κυκλοφορίας του IQOS στην Ιαπωνία, το προϊόν έχει κατακτήσει 10% μερίδιο αγοράς σε όλα τα είδη καπνικών προϊόντων.


«Καπνός» οι φόροι από τα καπνικά, λόγω λαθρεμπορίου

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης ο πρόεδρος της Παπαστράτος και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη σε αυτό το πεδίο, μετά τη Λετονία, με το παράνομο εμπόριο να στοιχίζει στα δημόσια ταμεία απώλειες ύψους 635 εκατ. ευρώ ετησίως. Την τελευταία διετία, τα παράνομα τσιγάρα εκτιμάται ότι έχουν αποσπάσει μερίδιο αγοράς 19% από τα νόμιμα, ενώ με την αύξηση των τιμών των τσιγάρων υπάρχουν πλέον εκτιμήσεις ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να φτάσει το 30%.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία