BACK TO
TOP
Business

Άγονος διαγωνισμός για τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία

Άγονος κηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση των δύο σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ, καθώς οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τους τρεις «φιναλίστ» κρίθηκαν ότι δεν είναι ικανοποιητικές για την αξία του εκποιούμενου περιουσιακού στοιχείου και για να υπηρετήσουν το στόχο της διασφάλισης της βιωσιμότητας της μητρικής στην Ελλάδα.

Στο τραπέζι σενάριο και για λουκέτο σε εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης

2
0

Την απόφαση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Agronews, έλαβε το μαραθώνιο (ξεκίνησε στις 2 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 9 το βράδυ) διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να κοινοποιηθεί και επίσημα με δελτίο τύπου της ζαχαροβιομηχανίας.

Κατά τις ίδιες πηγές την καλύτερη προσφορά κατάθεσε η ΜΚ Group του Miodrag Kostic –ήταν άλλωστε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΕΒΖ και υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά- και αυτή κινήθηκε κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό, ωστόσο, με δεδομένο ότι είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα κέρδη που θα έχουν παρουσιάσει οι δύο θυγατρικές της Σερβίας τα τελευταία δύο έτη, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό, χωρίς να υπάρξουν «κατηγορίες» προς τα μέλη της διοίκησης ότι συνυπέγραψαν το «χάρισμα» του πιο αξιόλογου περιουσιακού στοιχείου της ζαχαροβιομηχανίας.

Στη λήψη της απόφασης ενεργό ρόλο είχαν τόσο η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, όσο και ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ, με τους οποίους υπήρξε καθ όλη της διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΒΖ, ανοικτή επικοινωνία, ώστε από κοινού να καταλήξουν στο πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Το γεγονός, πάντως, ότι κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει κι η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης στην οποία βρίσκεται η ΕΒΖ. Όπως επισημάνθηκε κατηγορηματικά στο Agronews από πηγή που είναι κοντά στις εξελίξεις, θα αναζητηθούν άμεσα, από κοινού με την πιστώτρια τράπεζα, εναλλακτικές λύσεις που θα διασφαλίσουν την ολοκλήρωση του σχεδίου για την εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανίας και στις λύσεις αυτές δεν μπορεί να εξαιρεθεί ακόμη και η επιλογή της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, χωρίς αυτό να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως εκτός από τη σερβική «MK Group», προσφορές υποβλήθηκαν και από την γαλλοκροατική κοινοπραξία της «Cristal Union» με τη «Viro», όπως και από το αυστριακό «Group Agrana». Οι δύο τελευταίοι «μνηστήρες», πάντως, δεν προέβησαν σε βελτιωτικές προσφορές, αγνοώντας τη σχετική πρόσκληση του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος είχε βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2017 και αφορούσε την πώληση του 92,6% της AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του 87,5% της Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία