BACK TO
TOP
Business

Στο 2018 με νέες επενδύσεις για τον Όμιλο Τυράς

«Και φέτος όση ανάπτυξη έλθει στον όμιλο, θα έλθει από το εξωτερικό. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να πιέζεται», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Τυράς Δημήτρης Σαράντης, με αφορμή την τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος προς τιμήν των εργαζομένων, το Σάββατο στη Λάρισα.

Στο 2018 με νέες επενδύσεις για τον Όμιλο Τυράς

2
0

Πέρυσι ο όμιλος – από τους κορυφαίους γαλακτοκομικούς ομίλους της ελληνικής αγοράς – κατόρθωσε να βελτιώσει όλα τα οικονομικά του μεγέθη, από τις πωλήσεις ως και την καθαρή κερδοφορία του, μόνο που αυτή η ανάπτυξη προήλθε από τις ξένες αγορές. Πράγματι οι πωλήσεις εξωτερικού – συνυπολογίζονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα και οι πωλήσεις των παραγωγικών μονάδων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας – στη διάρκεια του 2017 αυξήθηκαν κατά 25% και ανήλθαν περί τα 146 εκατ. ευρώ.

Φέτος αναμένεται νέα αύξηση - προβλέπεται ότι θα πλησιάσουν τα 180 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι και η συνολική ανάπτυξη του ομίλου στη διάρκεια του 2018. Οι συνολικές του πωλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, με βάση τις συμφωνίες που ο όμιλος έχει συνάψει προβλέπεται εφέτος να ανέλθουν στα 330 – 340 εκατ. ευρώ, θα αυξηθούν δηλαδή περί το 10%.

Στη διάρκεια του 2017 οι πωλήσεις του ομίλου Τυράς, των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, που περιλαμβάνει πέντε παραγωγικές μονάδες, τρείς στην Ελλάδα (την Τυράς στα Τρίκαλα, τον Όλυμπο στη Λάρισα και την Ροδόπη), μία στη Βουλγαρία και μία στη Ρουμανία, είχε πωλήσεις ύψους 312 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% έναντι του 2016. Οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν στα 146 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25% έναντι του 2016 και αντιστοιχούν στο 45% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Το ebitda πέρυσι διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ το 2016 και τα καθαρά κέρδη από 7,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 22,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι λόγω των καλών επιδόσεων της κερδοφορίας, η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε για πρώτη φορά να διανείμει στους εργαζομένους του περί τα 1,5 εκατ. ευρώ – το 90% των εργαζομένων θα πάρει ως bonus ένα μισθό και το 50% αυτού θα πάρει και δεύτερο μισθό.

Ο όμιλος Τυράς είναι ο μεγαλύτερος συλλέκτης αιγοπρόβειου γάλακτος στην ελληνική αγορά – πέρυσι συνέλεξε 50.000 τόνους – και θεωρείται ως ο «μεγαλύτερος τυροκόμος», παρήγαγε 25.000 τόνους τυροκομικών προϊόντων, εκ των οποίων 10.000 τόνους φέτας.


Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, στην οποία συγκεντρώνεται η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου, το 2017 είχε πωλήσεις ύψους 210 εκατ. ευρώ και εξαγωγές ύψους 48 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πέρυσι ο όμιλος των αδελφών Σαράντη επένδυσε περί τα 25 εκατ. ευρώ – στο διάστημα της τελευταίας τριετίας έχει επενδύσει συνολικά 75 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει άλλα 25 εκατ. ευρώ και με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσει και το 2019. Συνολικά στην πενταετία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 125 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος έκοψε την πίτα των εργαζομένων με καλές ειδήσεις και νέες επενδύσεις

Με ιδιαίτερη χαρά η οικογένεια Σαράντη, ιδιοκτήτρια του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, έκοψε το Σάββατο στη Λάρισα την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της γαλακτοβιομηχανίας “Όλυμπος” προς τιμήν των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση, παρουσία του προέδρου Τάκη Σαράντη και του διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Σαράντη, πέρα από τις ευχές, το εθιμοτυπικό της βασιλόπιτας, τα φλουριά με τα δώρα, και τα καθιερωμένα γεύματα, προηγήθηκε ο απολογισμός μιας ακόμα γόνιμης χρονιάς για τον επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2017 η “Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.”, που έχει στην κατοχή της πέντε εργοστάσια και τρία εμπορευματικά κέντρα, κατέγραψε το 2017 αύξηση των πωλήσεων στα 312 εκ. ευρώ έναντι 278 εκ. το 2016. Το EBITDA την χρονιά που πέρασε έφτασε στα 50 εκ. ευρώ έναντι 32 εκ. το 2016, ενώ η καθαρή κερδοφορία (προ φόρων) ανήλθε στα 22,7 εκ. ευρώ έναντι 7,3 εκ. ευρώ το 2016. Ο όμιλος συνεχίζει να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης καθώς ο συνολικός αριθμός του προσωπικού ανήλθε το 2017στα 1228 άτομα έναντι 1138 το 2016.

Μπόνους 1,5 εκ. ευρώ στους εργαζόμενους

 Η διοίκηση της εταιρείας, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή στελεχών και απλών εργαζομένων στην θετική πορεία των επιχειρήσεων του ομίλου, ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης παροχής χρηματικού ποσού ύψους 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα επιμερισθεί αναλογικά, ως επιβράβευση των προσπαθειών τους.

Επίσης, η επιχείρηση, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σκοπεύει και φέτος να χρηματοδοτήσει ανάγκες κοινωνικού χαρακτήρα στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων δράσεων θα γίνει, ύστερα από αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων, από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Οι νέες επενδύσεις στην «Όλυμπος»

 Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι προσκεκλημένοι στην γιορτή του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Ολύμπου η οποία έγινε στην νέα πτέρυγα της επιχείρησης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την καινοτόμο αυτοματοποίηση των αποθηκών του εργοστασίου.

Πρόκειται για μια επένδυση υψηλής τεχνολογίας που έρχεται από το μέλλον. Είναι η πρώτη του είδους στην Ελλάδα και στον Βαλκανικό χώρο, ενώ την χρησιμοποιούν εμβληματικές επιχειρήσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας όπως είναι η Pepsico, η Barilla και άλλες παρόμοιου βεληνεκούς.

Η παρουσίαση της επένδυσης αλλά και η οικονομική πορεία της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος έγιναν από δύο εκπροσώπους της νέας γενιάς των οικογενειακών μετόχων, τους κυρίους Στέλιο Μ. Σαράντη και Γιώργο Δ. Σαράντη, οι οποίοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν τους εργαζομένους και ευχήθηκαν σε όλους μια παραγωγική χρονιά γεμάτη υγεία.

Φορτώνοντας 10 φορτηγά ταυτόχρονα!

Η νέα επένδυση στον Όλυμπο ανήλθε στα 11 εκ. ευρώ. Περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις 9 στρεμμάτων και 10.000 παλετοθέσεις εκ των οποίων οι 8.000 βρίσκονται σε αποθήκες-ψυγεία.

Η διαχείριση των παλετών που καταφθάνουν από την παραγωγή, είτε πάνε προς αποθήκευση είτε προς φόρτωση, γίνεται από δύο αυτόματα παλετοφόρα οχήματα (χωρίς οδηγό-χειριστή), και από τρεις γερανούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στις αποθήκες.

Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει ότι το πλήθος των προς διαχείριση παλετών ανέρχεται σε 65 παλέτες την ώρα, δηλαδή περίπου μία παλέτα το λεπτό, τηρουμένων όλων των διεθνών στάνταρ ασφαλείας. Πρακτικά το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης φόρτωσης δέκα φορτηγών αυτοκινήτων.

Η επένδυση έγινε με γνώμονα την ταχύτερη διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων, την αποφυγή των ανθρώπινων λαθών και την τυποποίηση των διαδικασιών φόρτωσης. Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραβλέψουμε την οικολογική της διάσταση καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τους παραγόμενους ρύπους, συμβάλλοντας σε έναν λιγότερο επιβαρυμένο πλανήτη.

Καλή χρονιά σε όλους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία