BACK TO
TOP
Business

Αποχωρεί από τη DowDuPont ο Άντριου Λιβέρης

Αφήνει το «πηδάλιο» της Dow Chemical ο επί μακρόν επικεφαλής Άντριου Λιβέρης, ολοκληρώνοντας μια 14χρονη θητεία που κορυφώθηκε πέρυσι με τη συγχώνευση του κολοσσού των χημικών με την ανταγωνίστριά του, DuPont.

Αποχωρεί από τη DowDuPont ο Άντριου Λιβέρης

3
0

Ο Ελληνοαυστραλός θα αποσυρθεί από το ρόλο του εκτελεστικού Προέδρου του συνδυασμένου σχήματος την 1η Απριλίου. Τα καθήκοντά του στην εταιρεία, γνωστή πλέον ως DowDupont, θα αναλάβει το υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος, Jeff Fettig. Ο Λιβέρης θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κοινού σχήματος έως την 1η Ιουλίου.

Η εταιρεία πρόκειται σύντομα να διαχωριστεί σε τρεις ξεχωριστές οντότητες.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Λιβέρης δήλωσε πως αποφάσισε ότι το timing ήταν σωστό με τη μετοχή να αναρριχάται σε ιστορικό υψηλό φέτος και την εταιρεία να ολοκληρώνει δύο έργα στα οποία είχε στηρίξει την κληρονομιά του: τη συγχώνευση με την DuPont και μια γιγάντια μονάδα πετροχημικών στη Σαουδική Αραβία.

Η αλλαγή σκυτάλης σηματοδοτεί την αποχώρηση μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της αμερικανικής βιομηχανίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άντριου Λιβέρης, εγγονός Ελληνα μετανάστη, που έφθασε πριν από 100 χρόνια στην Αυστραλία, δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν και κυρίως σταδιοδρόμησε στους κόλπους της Dow Chemical. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1976 στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αυστραλία. Μεταπήδησε στην Dow Chemical στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊλάνδη. Εκεί παρέμεινε 14 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε αναλάβει επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Το 2004 ανέλαβε τα ηνία ολόκληρου του ομίλου.

Τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου τον υπερψήφισαν γιατί πίστεψαν το σχέδιό του για την αναμόρφωση της εταιρείας. Το σχέδιο έδινε έμφαση στις κύριες δραστηριότητες της Dow Chemical και μείωνε την έκθεση σε πλαστικά και σε χημικά προϊόντα, ώστε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός από τους νέους παίκτες. Η εταιρεία υπό τον Λιβέρη ενίσχυσε τις δραστηριότητές της στα χημικά και στα πλαστικά ειδικής χρήσης και στα προηγμένα υλικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ηλεκτρονικά προϊόντα και γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Ο Ελληνοαυστραλός μεγιστάνας έχει συγγράψει το βιβλίο «Make it in America». Σε αυτό παρουσιάζει την επιχειρηματική στρατηγική του, την οποία ακολούθησε για να υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμού της Dow Chemical. Μεταξύ άλλων, ο Αντριου Λιβέρης είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου για τη μεταποίηση που συνέστησε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία