BACK TO
TOP
Business

Βελτίωση στα κέρδη, λιγότερες πωλήσεις για Yara το α’ 4μηνο

Η Yara International ASA δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν μειωμένα ποσοστά στις παραγγελίες της κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό.

Βελτίωση στα κέρδη, λιγότερες πωλήσεις για Yara το α’ 4μηνο

0
0

Οι μη ελεγχόμενες συμμετοχές στα καθαρά περιουσιακά στοιχεία άγγιξαν τα 116 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στα 0,42 δολάρια ανά μετοχή, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2017, το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 201 εκατομμύρια δολάρια και τα 0,73 δολάρια ανά μετοχή. Αφαιρώντας τα κέρδη από την διαφορά συναλλάγματος αλλά και ειδικών προϊόντων, το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στα 0,42 δολάρια ανά μετοχή, σε αντίθεση με το αντίστοιχο περσινό των 0,59 δολαρίων ανά μετοχή.

Για το πρώτο τετράμηνο του 2018, ο δείκτης EBITDA, δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση, ήταν 377 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνιστά μια μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρσι, καθώς οι μειωμένες παραγγελίες, το αυξημένο κόστος στην ενεργειακή κατανάλωση αλλά και το εξασθενημένο δολάριo αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τα κέρδη από τις υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου και CEO της Yara, Σβέην Τορ Χόλσεθερ, ο όγκος εμπορευμάτων και το ενεργειακό κόστος επηρεάστηκαν σημαντικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, οι οποίες καθυστέρησαν την περίοδο σποράς και την χρήση λιπασμάτων, κάτι που οδήγησε στα μειωμένα αποτελέσματα της εταιρείας. «Η θετική πλευρά είναι ότι το πρόγραμμα βελτίωσης βρίσκεται στον σωστό δρόμο», αντιπαρέβαλε στα χαμηλά αποτελέσματα του τετραμήνου ο πρόεδρος της εταιρείας, ενώ προσέθεσε: «Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας παραμένει απαιτητικό και υπολογίζουμε πως οι αγορές λιπασμάτων θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσφορά για λίγο καιρό ακόμα. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην βελτίωση των επιχειρήσεών μας και στην διεκπεραίωση των αφοσιωμένων στην ανάπτυξη προγραμμάτων μας».

Συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2017, η Yara κατέγραψε μια πτώση στις παραγγελίες λιπασμάτων της τάξης του 7%, οι οποίες συσχετίστηκαν με τις χαμηλότερες παραγγελίες από την Ευρώπη και την Βραζιλία. Οι βιομηχανικές παραγγελίες ωστόσο παραμένουν ίδιες με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, η εταιρεία κατέγραψε μια αύξηση στην παραγωγή αμμωνίας, η οποία ήταν 13% υψηλότερη από  το 2017, ενώ παράλληλα η παραγωγή τελικών προϊόντων λιπάσματος αυξήθηκε κατά 2%. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά συνεπώς, τα περιθώρια κέρδους φαίνονται βελτιωμένα, αφού η αύξηση στις  πραγματικές τιμές όλων των βασικών προϊόντων της, αντισταθμίζει ικανοποιητικά τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σε δήλωση της, η Yara υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην παγκόσμια αγροτική οικονομία και η ζήτηση για λιπάσματα δείχνουν σημάδια βελτίωσης, με τους δείκτες τιμών δημητριακών, κρέατος και  γαλακτοκομικών προϊόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων να βρίσκονται  σε υψηλότερες τιμές συγκριτικά με πέρσι. Παρόλα αυτά, οι παραγγελίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αζώτου ήταν χαμηλότερη κατά 22% σε αυτό το τετράμηνο από ότι στο αντίστοιχο περσινό, ενώ η Yara υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του έτους οι βιομηχανικές παραγγελίες θα έχουν μειωθεί περίπου 3-5%.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα βελτίωσης της Yara βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να αγγίξει μια βελτίωση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο ετήσιο EBITDA μέχρι το 2020, από τα οποία ήδη τα 275 εκατομμύρια έχουν ήδη επιτευχθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Πηγή: World Fertilizer Magazine

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία