BACK TO
TOP
Business

Στο Ρέθυμνο ξέρουν από ζωοτροφές

Ένα πρωτότυπο για την εποχή του εταιρικό σχήμα, η ΑΣΕΑΡ Α.Ε., σήμερα διατηρεί το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας διαθέτοντας στην αγορά καινοτόμα είδη, όπως ζωοτροφές από υποπροϊόντα ελιάς αλλά και πορτοκαλιάς.

Στο Ρέθυμνο ξέρουν από ζωοτροφές

2
0

Έτσι, επιχειρεί να αυξήσει τα κέρδη της, υποστηρίζοντας τον τομέα της κρητικής κτηνοτροφίας, που ως γνωστόν δοκιμάζεται από το υψηλό κόστος των εισαγόμενων ζωοτροφών.
Η ΑΣΕΑΡ Α.Ε. Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Αναπτύξεως Ρεθύμνο διαθέτει πυρηνελαιουργείο και εργοστάσιο ζωοτροφών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1981 με μετόχους την Αγροτική Τράπεζα, την ΕΑΣ Ρεθύμνης και την ΕΑΣ Μυλοποτάμου, με σκοπό την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης, κυρίως της κτηνοτροφίας και της ελαιοκομίας. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΣΕΑΡ Α.Ε. μετέχουν η ΕΑΣ Ρεθύμνης με 86% και η ΕΑΣ Μυλοποτάμου με 14%. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της είναι της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ και είναι συνεχώς αυξανόμενος. Η εταιρεία απασχολεί 54 εργαζόμενους και προσλαμβάνει κατά τη χειμερινή περίοδο για ένα εξάμηνο περίπου έξι εργαζόμενους.
Η Α.Σ.Ε.Α.Ρ. Α.Ε. συμμετέχει στην Εταιρεία ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου ισχύος 2,4 M.W. Επίσης, μετέχει στην AGRO και την εταιρεία φορτοεκφορτώσεων ΓΕΡΑΝΟΣ–ΑΣΕΑΡ Είναι μια καθαρά βιομηχανική εταιρεία η οποία έχει σε λειτουργία τη μονάδα του εργοστασίου ζωοτροφών στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου και το Πυρηνελαιουργείο στο Μελιδόνι.
Το εργοστάσιο ζωοτροφών παράγει μείγματα ζωοτροφών για όλα τα είδη των ζώων που διατίθενται σε όλη την Κρήτη. Επίσης παράγει νιφαδοποιημένα δημητριακά εξαιρετικής ποιότητας με τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η ίδια η ΑΣΕΑΡ.
Η ζήτηση των νιφαδοποιημένων δημητριακών είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Η δυναμικότητα του εργοστασίου σε πλήρη μείγματα και με την μορφή συμπήκτων (πέλετς) είναι 16 τόνοι /ώρα.
Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται την ελαιοκομική περίοδο κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνους ελαιοπυρήνα. Εκεί λειτουργεί ακόμα μία μονάδα διαχωρισμού της εκχυλισμένης ελαιοπυρήνας σε ψίχα και ξύλο για την καλύτερη εκμετάλλευση της ελαιοπυρήνας με τεχνολογία την οποία έχει αναπτυχθεί επίσης από την ίδια την εταιρεία. Η ψίχα με προσμείξεις που γίνονται και μετά από πελετοποίηση, μετατρέπεται σε μια εξαιρετική ζωοτροφή, το δε εναπομένον ξύλο σε εξαιρετικό καύσιμο.
Την αξιοποίηση υποπροϊόντων ελιάς
Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνουν οι καλλιέργειες της Κρήτης για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας ζωοτροφών σε χαμηλές τιμές, επιχειρεί η ΑΣΕΑΡ και σε ένα μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει.
Με δική της τεχνογνωσία κατάφερε να παράγει και να διαθέτει στην αγορά ζωοτροφές που παράγονται από ελαιοπούλπα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της παρέχει το πυρηνελαιουργείο της.
Η «ελαιοπούλπα» παράγεται από την ελαιόπιτα που είναι υποπροϊόν του πυρηνελαιουργείου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται επεξεργασία εκχυλισμένης ελαιοπυρήνας και διαχωρίζεται σε ψίχα (πούλπα) και ξύλο. Λαμβάνεται καταρχήν ηψίχα στην οποία προστίθενται αντιοξειδωτικά όταν πρεσάρεται για να παραχθεί με τη μορφή πέλετ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις το συγκεκριμένο προϊόν είναι υψηλής ποιότητας ζωοτροφή. Παράλληλα το ξύλο αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη για καυστήρες θέρμανσης.
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν περίπου 7 χρόνια, έχουν γίνει τα σχετικά πειράματα και οι αναλύσεις οι οποίες απέδειξαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΑΣΕΑΡ, την υψηλή διατροφική αξία του συγκεκριμένου είδους ζωοτροφής. Σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις η ενέργεια της ζωοτροφής είναι εφάμιλλη, κυρίως για τα μηρυκαστικά, με αυτή των δημητριακών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαροκόπος η διατροφή των ζώων αποτελεί το 70% επί του συνόλου του κόστους της κρητικής κτηνοτροφίας. Κατά συνέπεια, η μείωση του κόστους με την προμήθεια ντόπιων ζωοτροφών θα δώσει ανάσα ανακούφισης στους κτηνοτρόφους, κυρίως αιγοπροβατοτρόφους, της Κρήτης.
Τα στελέχη της ΑΣΕΑΡ επισημαίνουν τέλος ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά αντίστοιχων προϊόντων και από άλλες καλλιέργειες.

Από φύλλα ελιάς και πορτοκαλιάς
Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο προετοιµασίας για την παραγωγή ζωοτροφών και από ελαιόφυλλα. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΑΣΕΑΡ, Νικίστρατο Χαροκόπο, οι επιστήµονες της  επεξεργάζονται τα φύλλα της ελιάς και ήδη έχουν καταφέρει να παράγουν ένα θαυµάσιο προϊόν που θα µπορεί να αξιοποιηθεί ως ζωοτροφή. Η πλήρης παραγωγή και διάθεση στην αγορά θα γίνει µε τη συµπλήρωση του τεχνολογικού εξοπλισµού.
Κατά τον κ. Χαροκόπο είναι δυνατόν µελλοντικά να γίνει επεξεργασία και της πορτοκαλόφλουδας (είναι υποπροϊόν των εργοστασίων παραγωγής χυµού) για την παραγωγή ζωοτροφής. Έτσι η κτηνοτροφία της Κρήτης θα απαλλασσόταν από το 20% των εισαγωγών της σε ζωοτροφές. Παράλληλα θα αυξηθεί και η απασχόληση στην Κρήτη, καθώς θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία