BACK TO
TOP
Business

Το ‘χει η Σιθωνία και το Μεταγγίτσι με το ελαιόλαδο

Με έντονη παρουσία τόσο στην ελληνική όσο και την -απαιτητική- διεθνή αγορά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής έκανε άλλο ένα βήμα στην προώθηση και καθιέρωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας «Γαλανό» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

To Γαλανό Μεταγγιτσίου πάει Βρυξέλλες για ΠΟΠ

0
0

Ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναρτήθηκε αυτές τις ημέρες και για δύο μήνες, που απαιτούνται για τυχόν ενστάσεις, η έγκριση του αιτήματος καταχώρησης του ελαιολάδου «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής - Galano Metaggitsiou Chalkidikis» και πλέον απομένει η τελική έγκριση από πλευράς Βρυξελλών.
Παράλληλα, ο υπερδραστήριος συνεταιρισμός, που αποτελείται από 63 ενεργά και άλλα τόσα περίπου μη ενεργά μέλη, με στόχο την ευελιξία σε θέματα εμπορίας, διάθεσης κ.ο.κ. έχει βάλει μπρος μια μεγάλη επένδυση για εμφιαλωτήριο που θα καλυφθεί από κεφάλαια των ενεργών μελών του. Μάλιστα, τα πρώτα θεμέλια για την υλοποίηση του εμφιαλωτηρίου εντός του συνεταιρισμού έχουν μπει, ωστόσο, όπως μας είπε η γεωπόνος – σύμβουλος του Α.Σ. Μεταγγιτσίου, Παυλίνα Κασάπη, έχει φρενάρει λίγο καθότι βρισκόμαστε σε περίοδο δηλώσεων καλλιεργειών. Το μακρόπνοο πρότζεκτ φιλοδοξεί να φιλοξενήσει γραμμή παραγωγής 17.000 φιαλών ανά ώρα και πρόκειται για επένδυση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όχι μόνο την εμφιάλωση ποσοτήτων ελαιολάδου της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την κυρία Κασάπη, αλλά και πέραν αυτής.
«Αν όλα πάνε καλά», συμπληρώνει η κυρία Κασάπη, «μπορεί η νέα σοδειά να μας βρει με το εμφιαλωτήριο».
Ο κύριος λόγος για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για Π.Ο.Π. είναι η διατήρηση του brand name «Γαλανό», μια ποικιλία που συναντάται και καλλιεργείται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, επιχειρήθηκε η σύνδεση του τοπικού πληθυσμού με την ποικιλία της ελιάς «Γαλανό». Η ιδιαιτερότητα της ποικιλίας εξαρτάται φυσικά από τα εδαφολογικά καικλιματολογικά στοιχεία της περιοχής του Μεταγγιτσίου αλλά πρόκειται επίσης για μία ποικιλία που μπορεί να αξιοποιηθεί ως ελαιοποιήσιμη αλλά και ως επιτραπέζια.
Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1924 στο Μεταγγίτσι Σιθωνίας με πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση των μελών του έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια στην προώθηση των προϊόντων που παράγει το Μεταγγίτσι αλλά και πέρα από τα στενά όρια αυτού, και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.
Η «μαγική» τοποθεσία είναι σημαντικό πλεονέκτημα, αφού το Μεταγγίτσι είναι πέρασμα για τουριστικούς προορισμούς διεθνούς φήμης όπως είναι το Άγιο Όρος, και οι περιοχές Natura (ποταμός Χαβρίας, παλιός υδρόμυλος κ.ο.κ.). Αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα έδωσαν την αφορμή στο συνεταιρισμό να προχωρήσει σε συζητήσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, συνδυάζοντας τον πρωτογενή τομέα με τον κλάδο του τουρισμού.
Οι ελαιώνες των παραγωγών μελών του Α.Σ. Μεταγγιτσίου –βιολογικής καλλιέργειας και ολοκληρωμένης διαχείρισης- έχουν πιστοποιηθεί από τους φορείς BioHellas, QWays, TÜV Hellas και με σύμβουλο την εταιρεία Αειφορική Α.Ε.

Αρώματα της Μεσογείου
Φαίνεται πως ο συνεταιρισμός αφουγκράζεται τον παλμό και τις τάσεις της αγοράς. Πρόσφατα πάντρεψε τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Χρυσό Υγρό» και κυκλοφόρησε τη σειρά «Αρώματα της Μεσογείου».
Τα μπουκάλια αυτά προωθούνται στην αγορά σε delicatessen και είναι εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια από Αγιορείτικο βασιλικό, ρίγανη, δάφνη, φασκόμηλο, λεβάντα κ.ά.
Αξιοσημείωτη καινοτομία -ίσως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία στο ελαιόλαδο- είναι το σφράγισμα των πωμάτων των φιαλών με βουλοκέρι που διασφαλίζει την ποιότητα του ελαιολάδου και την αγνότητά του.
Ο συνεταιρισμός παράγει επίσης από την ποικιλία Καλαμών και Χαλκιδικής 21 προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς που καλύπτουν όλα τα γούστα: Ελιά παστεριωμένη με 2% αλάτι (κατάλληλη για διαβητικούς), ελιά με αμύγδαλο, καυτερή πιπεριά, σκόρδο κ.ο.κ. Η εταιρεία θα ρίξει στην αγορά και την επιτραπέζια εκδοχή της ποικιλίας «Γαλανό» ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να συνεργαστεί με τον συνεταιρισμό Vaeni για την παραγωγή κρασιού.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία