BACK TO
TOP
Business

Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια για τη Ζάχαρη

«Παγωμάρα» επικρατεί στη διοίκηση της ΑΤΕbank μετά το άνοιγμα των φακέλων με τις δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις εναπομείναντες διεκδικητές της ΕΒΖ. Τα τιμήματα και οι όροι που θέτουν οι δυο ξένοι και ο ένας εγχώριος «μνηστήρας» καθιστούν εκ των πραγμάτων δύσκολη την πώληση και, το κυριότερο, εκτιμάται ότι υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής αξίας της βιομηχανίας που, σημειωτέον, είναι πλέον κερδοφόρα.

Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια για τη Ζάχαρη

0
3
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews και της εφημερίδας Agrenda, η υψηλότερη προσφορά προέρχεται από την πολωνική κρατική βιομηχανία ζάχαρης Poski Cukier η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να αγοράσει το 82,33% της ΕΒΖ έναντι 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θέτει ως απαράβατο όρο την εγγύηση είσπραξης όλων των μεγάλων, εκκρεμών, απαιτήσεων της ΕΒΖ οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ

Τέτοιες αξιώσεις δεν έχει βάλει στο «τραπέζι» η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, ωστόσο η δική της προσφορά είναι κατά 50% χαμηλότερη, δηλαδή ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 της ήδη πιεσμένης χρηματιστηριακής αξίας της ΕΒΖ.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι πίσω από την ελληνική εταιρεία κρύβεται μεγάλος ξένος όμιλος από το χώρο της ζάχαρης και δη γαλλικών συμφερόντων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
Το χαμηλότερο τίμημα προέρχεται  από τη βουλγαρική Litex Commerce  η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσφέρει μεταξύ 5 και 7 εκατ. ευρώ. Ποσό που εκ των πραγμάτων και σε συνδυασμό με τις δικαστικές «περιπέτειες» του αφεντικού της, Γκρίτσα Γκάντσεφ (που, όπως αποκαλύπτει σε νέο ρεπορτάζ της η Agrenda, δεν… έχουν τελειωμό) μάλλον τη θέτει εκτός διεκδίκησης. Για την Litex αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργασθεί με την ΕΒΖ για την αγορά και, εν συνεχεία, εισαγωγή στη Βουλγ α ρ ί α ποσοτήτων ζάχαρης που, όμως, ουδείς γνωρίζει αν έγιναν με νόμιμο ή παράνομο τρόπο από τη βουλγαρική εταιρεία. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η ΣΔΟΕ Καλοχωρίου έχει ζητήσει –προφανώς ύστερα από σχετικό αίτημα των βουλγαρικών αρχών- από την ΕΒΖ αναλυτικά στοιχεία και παραστατικά για όλες τις παραγγελίες και τις φορτώσεις που έγιναν για λογαριασμό της Litex το τελευταίο διάστημα.
Είναι φανερό ότι οι προσφορές που έχουν φτάσει στα γραφεία της Αγροτικής κυμαίνονται σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα και σίγουρα δεν αντανακλούν την αξία της ΕΒΖ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αξία μόνο των δύο μονάδων στη Σερβία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών και, ειδικότερα, των Πολωνών σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή. Σημειώνεται ότι με πιθανή απόκτηση της ΕΒΖ, η Polski Cukier παίρνει «πακέτο» και την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων και πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να αποκλεισθεί ενδεχόμενη «μεταφορά» μέρους της εγχώριας παραγωγής στο εξωτερικό (π.χ. με καθορισμό χαμηλών τιμών από τα νέα «αφεντικά) όπου το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλότερο.

 

Σε νέους μπελάδες ο Βούλγαρος της Litex

Ο τρίτος «υποψήφιος», η Litex Commerce χάνει πολύτιμους πόντους στην κούρσα απόκτησης της ΕΒΖ από τη στιγμή που και το δικό της μέλλον βρίσκεται πλέον στον «αέρα». Κι αυτό, μετά τα δικαστικά και οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια, ο Γκρίτσα Γκάντσεφ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του να πουλήσει όλες τις επιχειρήσεις του και να αποσυρθεί από την… επιχειρηματική δράση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Το …κερασάκι στην τούρτα των περιπετειών του Βούλγαρου μεγιστάνα που αποκάλυψε πρόσφατα η Agrenda ήταν η σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του για σύσταση εγκληματικής συμμορίας με «ειδίκευση» στις φορολογικές απάτες αλλά και για …δολοφονικές απειλές προς τον επικεφαλής του βουλγαρικού  ΣΔΟΕ(!).

 

Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης ζητούν οι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, με νέα ανακοίνωσή της η Ο.Ε.Β.Ζ.Ε (Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος) «καταγγείλει δημόσια στον Ελληνικό λαό και σε όλους τους πολιτικούς φορείς που τον εκφράζουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Διοίκησης της Α.Τ.Ε.»

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «εδώ και δύο χρόνια εξυφαίνεται ένα μεθοδευμένο και στοχευμένο σχέδιο απαξίωσης και αποδυνάμωσης της μεγαλύτερης Γεωργικής Βιομηχανίας της χώρας. Στόχος του σχεδίου αυτού το ξεπούλημα της Εθνικής αυτής Βιομηχανίας με αποτέλεσμα την συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και τον αφανισμό της υπαίθρου της Βόρειας Ελλάδος».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση ως εξής:

«Η τελευταία πράξη του δράματος όμως έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Βιομηχανίας, που από την πρώτη στιγμή φώναξαν σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι πρόκειται για ένα ανίερο ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η κατάθεση λοιπόν των δεσμευτικών προσφορών, των υποψηφίων αγοραστών παρότι σαν ενέργεια είναι αντίθετη στο πνεύμα συμφωνίας των πολιτικών Αρχηγών για πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, έρχεται να επιβεβαιώσει την φοβερή αλήθεια.

Κύριε Διοικητά, με τις προσφορές που δεχτήκατε τι ξεπουλάτε; Για 40 εκατ. ευρώ, η Πολωνικής POLSKI CUKIER ή για 20 εκατ. ευρώ η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ, τι πρόκειται να αγοράσουν κάποιο περίπτερο; (μάλιστα η POLSKI συνδέει το ευτελές αυτό ποσό με την είσπραξη των μεγάλων απαιτήσεων της Ε.Β.Ζ. από πελάτες.)

Σας ερωτούμε και βέβαια ο Ελληνικός λαός όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης (γιατί πρόκειται για περιουσία του Ελληνικού λαού) θα σας ερωτήσει:

Διαπραγματεύεστε αλήθεια να πουλήσετε την μεγαλύτερη Γεωργική Βιομηχανία για 40 ή 20 εκατ. ευρώ;

Πόσο αλήθεια, κ. Διοικητά αποτιμώνται:

·         Τα γραφεία στην πλατεία Αριστοτέλους,

·         Το κτίριο στην οδό Κουντουριώτου (λιμάνι) – η δημοπρασία το όρισε στα 18 εκατ. ευρώ,

·         Τα εργοστάσια ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ-ΣΕΡΡΩΝ-ΠΛΑΤΕΟΣ-ΛΑΡΙΣΑΣ με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό (πολλά εξ αυτών με εκτάσεις άνω των 700 στρεμμάτων είναι οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως)

Ή τα Εργοστάσια στην Σερβία όπου η ετήσια Οικονομική έκθεση 2009-2010 της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. αναφέρει επί λέξει ότι: Σε σχετικές αναλύσεις ευαισθησίας με σενάρια για ροές και επιτόκια προεξόφλησης το ανακτήσιμο ποσό των μονάδων κυμαίνεται για μεν την AD FABRIKA SECERA SAJKASKA από 64 έως 93 εκατ. ευρώ και για την δε AD FABRICA SECERA CVRENKA από 69 έως 99 εκατ. ευρώ.

Πόσο αποτιμάται η εθνική ποσόστωση των 158.000 τον. Ζάχαρης και οι άυλες αξίες της Βιομηχανίας.

Αλήθεια κ. Διοικητά, το εξευτελιστικό αυτό ποσό των προσφορών, σας πείθει ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές, νοιάζονται για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα και την διατήρηση των εργοστασίων Ε.Β.Ζ. Α.Ε.; Όχι κ. Διοικητά, με κατηγορηματικό τρόπο ΟΧΙ. Ενδιαφέρονται μόνο για την εμπορία της ζάχαρης.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς της χώρας, να πάρουν άμεσα θέση και να σταματήσουν αυτούς που επιβουλεύονται την καταστροφή της γεωργίας και την ερήμωση της υπαίθρου στη χώρα.

Εσάς κ. Διοικητά, σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης της Ε.Β.Ζ.

Παρακαλούμε δε την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε προσφύγει και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διερευνήσει σε βάθος τις πράξεις ή τις παραλείψεις οφειλομένων πράξεων, αυτών που διαχειρίζονται την τύχη της Βιομηχανίας την περίοδο αυτή και να αποδώσουν με αυστηρότητα τις ευθύνες που θα προκύψουν.»

 

 

 


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2012 00:25nikos

ολους τους τευτλοκαλλιεργητες δεν τους νιαζει πιος θα παρει την Ε.Β.Ζ αλλα να συνεχιστει και για τα επομενα χρονια η τευτλοκαλλλιεργεια στην χωρα μας γιατι αυτη η επιχειρηση συντηρει πανω απο 3 χιλιαδες ανθρωπους στην Ελλαδα αγροτες και προσωπικο.

Απάντηση

12-06-2012 23:22ΣΕΡΡΕΣ

Πάνος Καμμένος.Χωρίς πρωτογενή παραγωγή δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση. Πρέπει οπωσδήποτε να μη μείνει ούτε μέτρο καλλιεργήσιμης ελληνικής γης που να μην αξιοποιείται.

Απάντηση

12-06-2012 18:00ΣΕΡΡΕΣ

Ο μονος πολιτικος Αρχηγος που μιλησε για την Ε.Β.Ζ ειναι ο Πανος Καμμενος. Ξεκαθαρίσαμε ότι από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ η πρωτογενής παραγωγή, η αγροτική ανάπτυξη, η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι πυλώνες που θα πρέπει να στηριχτούμε για να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα, για να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας. Τα θέματα έχουν να κάνουν με τις βιομηχανίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής, όπως είναι η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης και τα λιπάσματα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία