BACK TO
TOP
Business

Νέα συγκέντρωση στις 8 Αυγούστου για το μέλλον της Δωδώνη

Για την Τετάρτη 8 Αυγούστου έχει προγραμματισθεί το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» παραγωγών, εργαζομένων και Ενώσεων της Ηπείρου για το μέλλον της Δωδώνη.

Ως 25 Ιουνίου δεσμευτικές προσφορές για τη Δωδώνη

1
0
Στη συγκέντρωση που συγκαλεί η ΕΑΣ Ιωαννίνων στόχος είναι να συντονισθούν οι ενέργειες όλων των φορέων με στόχο να αποτραπεί η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.

Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός από τη Δωδώνη θα συνεχισθεί από εκεί που τον… άφησε η διοίκηση της «παλαιάς ΑΤΕ». Με λίγα λόγια, ότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί και, μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός του μήνα να γίνει γνωστός ο «προτιμητέος υποψήφιος» με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως έγραψε στο φύλλο του Σαββάτου 4 Αυγούστου η εφημερίδα η Agrenda, για τη Δωδώνη, ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκης έχει «πλέον δείξει» ως πλέον συμφέρουσα από τις υπάρχουσες προτάσεις αυτή της Simos Foods η οποία, όπως έχει γράψει Agrenda, έχει προσέλθει στην «κούρσα» μαζί με ρωσικό επενδυτικό γκρουπ. Aν και οι λεπτομέρειες για το ύψος των προσφορών δεν έχουν επισήμως γνωστοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προσφέρει 25 εκατ. ευρώ, δύο εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει η πρόταση της ΤΥΡΑΣ (27 εκατ. ευρώ) που είναι και η υψηλότερη από όσες έχουν κατατεθεί. Η διαφορά έγκειται ότι η πρώτη είναι διατεθειμένη να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το τίμημα σε μετρητά ενώ ο όμιλος Σαράντη ένα μέρος του σε δόσεις .

Την ίδια στιγμή, όμως, η Simos Foods η οποία είναι και ο βασικός διανομέας της Δωδώνη για τη Νότια Ελλάδα εμφανίζεται να χρωστάει στη γαλακτοβιομηχανία ένα μεγάλο ποσό που, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές, αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ!

Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι προσφορές που υπέβαλαν η γαλλική πολυεθνική Lactalis, η τουρκική Chobani και, βεβαίως, η κοινοπραξία των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας Φιλιππιάδας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ύψος των προσφορών στο σύνολό μπορεί να χαρακτηρισθεί πολύ κατώτερο των προσδοκιών δεδομένου ότι μόνο τα μικτά κέρδη της Δωδώνη για το 2011 ανήλθαν στα 14,8 εκατ.ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού φτάνει τα 86 εκατ.ευρώ.

Ενώσεις και κτηνοτρόφοι, πάντως, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι η διαδικασία περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ αναδεικνύοντάς το σε πολιτικό ζήτημα και επιμένοντας στη γραμμή της μεταβίβασης των μετοχών της ΑΤΕ στις ΕΑΣ, όπως προβλέπει το καταστατικό της Δωδώνη και στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως με δεδομένο ότι πλέον η «παλαιά» ΑΤΕ που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη εγχείρημα της εξαγοράς των μετοχών -έστω στη λογιστική τους αξία- από τις Ενώσεις πλέον δεν υφίσταται, η λύση αυτή φαντάζει δύσκολο να «περπατήσει»…

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία