BACK TO
TOP
Business

Κατεβάζουν ταχύτητα οι βιομηχανίες λιπασμάτων

Φρένο στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής μέσω της δημιουργίας νέων μονάδων ή της επέκτασης ήδη υφιστάμενων βάζουν οι λιπασματοβιομηχανίες σε μια προσπάθεια να «ρεγουλάρουν» την προσφορά και να αποφύγουν φαινόμενα κορεσμού της αγοράς.

Κατεβάζουν ταχύτητα οι βιομηχανίες λιπασμάτων

0
0
Η μείωση της ζήτησης σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση τιμών σε βασικά λιπάσματα που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην παγκόσμια αγορά έχει θορυβήσει τους κυρίαρχους «παίκτες» σε βαθμό που ορισμένοι εξ αυτών σε ιδιωτικές συζητήσεις τους να φέρνουν στο νου την… αποφράδα δεκαετία 1980-1990. Πρόκειται για μια περίοδο που ουδείς στον κλάδο θέλει να θυμάται καθώς, μέσα σε συνθήκες υπερπροσφοράς και κατακρήμνισης των τιμών, τα «λουκέτα» σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες ανά τον κόσμο βρίσκονταν σχεδόν στην… ημερήσια διάταξη.

Θα ήταν, βεβαίως, πρώιμο και μάλλον υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανάλογη κατάσταση, ωστόσο ορισμένοι από τους κολοσσούς σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Yara, παγκόσμιου leader στα νιτρικά λιπάσματα η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι «παγώνει» μέχρι… νεωτέρας τα σχέδια για επέκταση του εργοστασίου που διαθέτει στο Bell Plaine τoυ Καναδά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Jorgen Ole Haslestad στις δηλώσεις του επικαλέστηκε κυρίως το υψηλό κατασκευαστικό κόστος ως το σημαντικότερο λόγο για την αναβολή της επένδυσης, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για υπερπροσφορά νιτρικών λιπασμάτων στην αγορά. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (σ.σ. για υπερπροσφορά) ιδίως στη Βόρεια Αμερική στο άμεσο μέλλον καθώς όλο και περισσότερα επενδυτικά εγχειρήματα ανακοινώνονται από τις εταιρείες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές κερδοφορίας αυτών των επενδύσεων επιδεινώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο «ισχυρός άνδρας» της Yara

Η Yara είχε προαναγγείλει την επένδυση στο Belle Plaine περίπου ένα χρόνο πριν, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που θα δημιουργούσε υψηλές υπεραξίες και θα ενίσχυε την παραγωγική της δυναμικότητα σε ουρία κατά 1,3 εκατ. τόνους ετησίως. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το κόστος της στα 2 δισ. δολάρια

Δύο εβδομάδες νωρίτερα,  ένας ακόμα από τους ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς, η Καναδική Agrium ανακοίνωνε ότι βάζει στο «συρτάρι» το ύψους 3 δισ. δολαρίων πρότζεκτ για την ανέγερση μιας καινούργιας μονάδας παραγωγής νιτρικών λιπασμάτων στις ΗΠΑ. Ο όμιλος επανεξετάζει, επίσης, τα σχέδιά της για την επέκταση του εργοστασίου που διαθέτει στο Τέξας (ΗΠΑ).

Βεβαίως, οι αναφορές στη Βόρεια Αμερική δεν είναι τυχαίες, όπως δεν είναι τυχαία η απόφαση των περισσότερων λιπασματοβιομηχανιών να στήσουν νέες μονάδες εκεί: Η πρόσφατη ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα οι τιμές του συγκεκριμένου καυσίμου που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της CF Industries, αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Συνεχίζεται η πίεση στα αζωτούχα

Η διόρθωση που παρατηρείται στις τιμές των αζωτούχων πρώτων υλών των λιπασμάτων είναι ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια, κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο. Ορισμένοι παραγωγοί πρώτων υλών διακρίνοντας αυτή την υψηλή πίεση στις τιμές, προσπάθησαν με τεχνάσματα να κρατήσουν όσο μπορούν την αγορά, εμφανίζοντας πωλήσεις οι οποίες όμως αφορούσαν εισαγωγές και επανεξαγωγές. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν πως οι υψηλές τιμές των δημητριακών την περσινή εμπορική περίοδο θα δώσουν ώθηση για αύξηση της χρήσης λιπασμάτων, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά, αφού οι παραγωγοί επέλεξαν «ορθολογική» εφαρμογή λίπανσης. Παράλληλα η Κίνα αύξησε την περίοδο εξαγωγών ουρίας χωρίς δασμούς, με αποτέλεσμα να κατακλυστεί η παγκόσμια αγορά με προϊόν. Τέλος ένας σημαντικός παράγοντας που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο (σου έχω παρακάτω ένα άρθρο που είχα γράψει και εξηγεί).

Δε συμμερίζονται, πάντως, όλοι την επιφυλακτικότητα της Yara ή της Agrium. Στον αντίποδα, η CF Industries  -η οποία, σημειωτέον, έχει δρομολογήσει την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής αμμωνίας στη Λουιζιάνα και την Αϊόβα- εκτιμά ότι οι φόβοι περί κορεσμού της αγοράς είναι υπερβολικοί. «Πράγματι υπάρχει μια πληθώρα ανακοινώσεων περί δημιουργίας νέων μονάδων τόσο στη Β. Αμερική όσο και αλλού», δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Ανάλυσης Αγροβιομηχανίας της CF, Douglas Hoadley. «Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανακοινώσεις με σκεπτικισμό καθώς μόνο το 50%-60% των πρότζεκτ που εξαγγέλλονται εν τέλει υλοποιούνται», συμπληρώνει.

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία