BACK TO
TOP
Business

Τα καπνιστά του Λούρου

Τα ψάρια του γλυκού νερού «λατρεύουν» τον ποταμό Λούρο με το μοναδικό του οικοσύστημα. Εκεί άλλωστε μεγαλώνουν ώσπου να φτάσουν σε «εμπορεύσιμη» ηλικία οι πέστροφες και τα χέλια της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Smokedfish Τσιάλιος Ε.Ε.

Τα καπνιστά του Λούρου

3
0

Η μονάδα εκτροφής βρίσκεται στην περιοχή Βουλιάστα στα Ιωάννινα και ξεκίνησε τη λειτουργία της πίσω στο 1976, από δύο αδέρφια, τον Βλαδίμηρο και τον Ανδρέα Τσιάλιο. Ήδη όμως, από το 1952 -όταν και άνοιξε ο ιχθυογεννητικός σταθμός- η κυριότερη ενασχόληση των ανθρώπων της περιοχής ήταν η εκτροφή ποταμίσιων ψαριών και δη η εκτροφή πέστροφας.

Ένα βήμα παραπέρα
Πολύ αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με το κάπνισμα της πέστροφας και για την επόμενη δεκαετία περίπου, σχεδόν η μισή παραγωγή έτοιμων προϊόντων του ιχθυοτροφείου διοχετεύονταν στις αγορές του εξωτερικού.

Η διαδικασία
Κάθε ψάρι περνάει από διάφορα στάδια μεταποίησης. Αρχικά, μεγαλώνει στο εκκολαπτήριο με φυσικό νερό από τις πηγές. Σε δέκα ημέρες το νεαρό ψάρι κάνει την εμφάνισή του και τρέφεται μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάρος των 400-500 γρ. περίπου. Εν συνεχεία ψαρεύεται και είτε συσκευάζεται νωπό για τις ιχθυαγορές της βόρειας Ελλάδας είτε οδηγείται για περαιτέρω επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Η μονάδα εκτροφής και τυποποίησης της μονάδας Τσιάλιος βρίσκεται λίγα μέτρα από τις πηγές του Λούρου και καταλαμβάνει συνολική έκταση περί τα 600τμ. Η δεύτερη γενιά, μαζί με τους υπαλλήλους της εταιρείας, παράγει σήμερα περίπου 70 τόνους έτοιμου προϊόντος το οποίο διοχετεύει σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων όπως Σκλαβενίτης, Γαλαξίας, Μασούτης αλλά και τις τοπικές αλυσίδες όπως «Παπαγεωργίου» και «Κρόνος». Παράλληλα, τα προϊόντα Smokedfish Τσιάλιος Ε.Ε. διακινούνται σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ανά την επικράτεια.
Επίσης, ένα μέρος της παραγωγής εξάγεται στο Βέλγιο και τη Γερμανία ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι και το άνοιγμα σε αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας. «Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται αγώνας», λέει ο Βασίλης Τσιάλιος στην Agrenda, ένας από τους συνεχιστές της επιχείρησης. «Όλες οι προσπάθειές μας γίνονται με προσωπικές επαφές», τονίζει, προσθέτοντας πως η ποιότητα είναι αυτή που δίνει την υπεραξία στο προϊόν.

Το «κάπνισμα»
Κάθε ψάρι μπαίνει ολόκληρο στο σφαγείο και έπειτα αλατίζεται για περίπου 12 ώρες. Εν συνεχεία στεγνώνει σε ζεστό αέρα για τέσσερις ώρες. Καπνίζεται σε πριονίδι οξιάς και ύστερα τοποθετείται στο ψυγείο. Έπειτα φιλετάρεται αφού αφαιρεθούν όλα τα σκληρά μέρη και συσκευάζεται σε κενό αέρα, ώστε να μην χρειάζεται πρόσθετα συντηρητικά.
Οι νέοι επιχειρηματίες Βαγγέλης και Βασίλης ήδη από πολύ νωρίς έμαθαν βήμα – βήμα τη διαδικασία εκτροφής και καπνίσματος από τους πατεράδες τους. Ακολουθώντας τις επιταγές τις αγοράς και της ασφάλειας τροφίμων, το 2000, οι νέοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου μέσω κρατικής επιχορήγησης.
Σήμερα, η εταιρεία εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας όπως ISO και HACCP ενώ υπόκειται και σε ελέγχους του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Τα προϊόντα
Η... άκρως ποταμίσια γκάμα των προϊόντων της Smokedfish Τσιάλιος περιλαμβάνει έτοιμα προϊόντα όπως πέστροφα καπνιστή αλλά επίσης και καπνιστό σκουμπρί, λαβράκι, ρέγκα, σολομό και χέλι. Το χέλι όπως και η πέστροφα εκτρέφεται στο ιχθυοτροφείο, κοντά στις πηγές του ποταμού Λούρου.
 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία