BACK TO
TOP
Business

Αργεί η μεταβίβαση του σήματος της ΑΓΝΟ

Το τοπίο γύρω από το σήμα της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας θα ξεκαθαρίσει ως τον Σεπτέμβρη.

Πρώτος στη λίστα για την ΑΓΝΟ ο Δασκαλόπουλος

1
0

Προς το τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δυνατότητα ή μη της ιδιοκτησίας της ΑΓΝΟ, να μεταβιβάσει, αυτοτελώς, σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο επενδυτή, το σήμα της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας.

Προοπτική, πάντως, την οποία επιχειρούν να μπλοκάρουν δικαστικά οι κτηνοτρόφοι πιστωτές της ΑΓΝΟ, καθώς θεωρούν πως αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας, το οποίο υπό προϋποθέσεις, στο μέλλον μπορεί να ικανοποιήσει μέρος των απαιτήσεών τους.

Η υπόθεση συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης 1η Αυγούστου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κατόπιν αιτήματος των περίπου 50 αγελαδοτρόφων, πρώην συνεργατών της ΑΓΝΟ και όπως άφησε να εννοηθεί η πρόεδρος της Έδρας, η απόφασή της θα εκδοθεί συντόμως και σίγουρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η νομική εκπροσώπηση των αγελαδοτρόφων, υπό τη δικηγόρο Δέσποινα Κωττή ζήτησε και πέτυχε τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου, σχετικά με τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής (σ. σ. είχε εκδοθεί πριν περίπου ένα μήνα, όπως είχε αποκαλύψει σχετικά το Agronews) για την απαγόρευση της μεταβίβασης του σήματος της ΑΓΝΟ από τον επιχειρηματία Κολιό, σε κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Αντιθέτως δεν έγινε δεκτό το αίτημα για την επέκταση της προσωρινής απαγόρευσης και στην ίδια την ΑΓΝΟ (καθώς από την πλευρά των νομικών της εταιρείας διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως το σήμα στην πραγματικότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Κολιός, αλλά μεταξύ των δύο εταιρειών υπάρχει μια ενοχικής φύσεως δικαιοπραξία που διευκολύνει την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος και ως εκ τούτου την κυριότητά του τη διατηρεί η ΑΓΝΟ) με την πρόεδρο της Έδρας να εκτιμά πως «είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την έκδοση της απόφασης, ώστε δεν συντρέχει κίνδυνος μεταβίβασης του σήματος».

Στη διατήρηση της προσωρινής απαγόρευσης πιθανώς να έπαιξε ρόλο και η εξέταση του διαδίκου Δημήτρη Παπαδάκη -ενός εκ των 52 κτηνοτρόφων στους οποίους οφείλει η ΑΓΝΟ - ο οποίος αναφέρθηκε στη φημολογία των τελευταίων μηνών περί ύπαρξης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη γαλακτοβιομηχανία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί κάποιος που θελήσει μόνο το σήμα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά για το γιαούρτι ελληνικού τύπου. Στην ουσία, όπως είπε, να χρησιμοποιηθεί η ΑΓΝΟ σαν όχημα από πολυεθνικές που δεν τους ενδιαφέρει η παραγωγική ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά το πώς θα μπουν σε αυτό το δυναμικό κομμάτι της αγοράς.

Αν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των αγελαδοτρόφων θα πρόκειται για σημαντική δικαστική νίκη, δεδομένου ότι οποτεδήποτε στο μέλλον υπάρξει πιθανότητα μεταβίβασης του σήματος, θα πρέπει να ερωτηθούν και εκείνοι και μόνο αν συμφωνούν θα επισυμβεί κάτι τέτοιο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν πως θα μπορέσουν να μειώσουν τη χασούρα τους, η οποία, αρχικώς, αφορούσε απαιτήσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, από την ΑΓΝΟ. Στο μεσοδιάστημα,  βέβαια, από το Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα, η απαίτηση αυτή μειώθηκε κατά περίπου 600-650 χιλ. ευρώ, μια και οι παραγωγοί έχουν κάνει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (από πωλήσεις σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ), και δέσμευσαν αυτό το ποσό, έναντι των απαιτήσεών τους.

Σε αυτό το δεδομένο προσπάθησε να «πατήσει» ο κ. Οικονόμου, δικηγόρος της ΑΓΝΟ στο σημερινό δικαστήριο, ζητώντας να διαγραφούν 4-5 παραγωγοί από τη λίστα των πιστωτών, καθώς, όπως είπε, έχουν ήδη εξοφληθεί για την απαίτησή τους. Όπως εξήγησαν, πάντως, κτηνοτρόφοι στο Agronews τα χρήματα αυτά μπορεί να φαινόταν ότι τα ελάμβαναν κάποια συγκεκριμένα άτομα, όμως στην πραγματικότητα πήγαιναν σε ένα κοινό ταμείο και κατόπιν μοιραζόταν και στους 52 αγελαδοτρόφους. Με αυτά και με αυτά, σήμερα, λένε οι ίδιοι, έχουν φθάσει να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως η καταβολή του ΦΠΑ για τα χρήματα που υποτίθεται ότι έλαβαν από την ΑΓΝΟ (κατά τους επίμαχους μήνες που είναι απλήρωτοι) και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να μην είναι εφικτό να εξασφαλίσουν φορολογική ενημερότητα.

Ο νομικός της εταιρείας, τέλος, ζήτησε, αλλά δεν έγινε δεκτό, να κηρυχθεί καταχρηστικό το αίτημα των κτηνοτρόφων για την απαγόρευση της μεταβίβασης του σήματος, τονίζοντας ότι εξαιτίας της δικής τους παρέμβασης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο απορρίφθηκε, στον πρώτο βαθμό, η αίτηση της ΑΓΝΟ για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Στο επιχείρημα αυτό, η αντίπαλη πλευρά αντέτεινε πως η πρωτόδικη απόρριψη συνέβη διότι «φωτογραφιζόταν» στην αίτηση απόπειρα καταδολίευσης εκ  μέρους της ιδιοκτησίας. Για το θέμα αυτό η ΑΓΝΟ έχει προσφύγει στο Εφετείο και η σχετική απόφαση, αν δηλαδή θα αναιρεθεί η πρωτόδικη απορριπτική απόφαση για το άρθρο 99, αναμένεται σύντομα.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία