BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μικρή αύξηση των τιμών των τροφίμων, σημειώνει ο FAO

Ολοένα και πιο ισορροπημένες γίνονται οι αγορές των βασικών ειδών διατροφής και σημειώνεται μικρότερη αστάθεια τιμών σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάκαμψη των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. Ήπια αύξηση, κατά μέσο όρο 205,8 μονάδες, σημείωσε ο Δείκτης Τιμών του FAO τον Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ζάχαρης.

Μείωση 2% στις τιμές των τροφίμων βλέπει ο FAO

1
0
«Οι τιμές για τα περισσότερα βασικά προϊόντα διατροφής έχουν μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες . Αυτό σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγής και της προσδοκίας ότι κατά την τρέχουσα περίοδο  θα υπάρξουν περισσότερες διαθέσιμες ποσότητες για εξαγωγή και αύξηση των αποθεμάτων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάλλαμ, διευθυντής του τμήματος εμπορίου και αγορών του FAO

Αυξημένη παραγωγή δημητριακών
Η απότομη αύξηση στην παραγωγή δημητριακών το 2013 πηγάζει κυρίως από την ανάκαμψη των καλλιεργειών καλαμποκιού στις ΗΠΑ και από την παραγωγή - ρεκόρ στα δημητριακά στις χώρες της ΚΑΚ .
Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αναμένεται να αυξηθούν κατά 13%, σε 564 εκατ. τόνους, με τα δευτερεύοντα σιτηρά να αυξάνονται κατά 30%, κυρίως στις ΗΠΑ. Στο σιτάρι και στο ρύζι, τα αποθέματα , επίσης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% και 3%, αντίστοιχα
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ελαφρώς
Ήπια αύξηση, κατά μέσο όρο 205,8 μονάδες, σημείωσε ο Δείκτης Τιμών του FAO τον Οκτώβριο. Αύξηση των 2,7 μονάδων, ή 1,3% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όμως είναι 11 μονάδες, ή 5,3% κάτω από Οκτώβριο του 2012. Η μικρή αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των τιμών της ζάχαρης

Προβλέψεις για άλλα βασικά προϊόντα:
Ζάχαρη: Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2013/14. Η άνοδος είναι πιθανό να περιοριστεί στη Βραζιλία, το μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν εμποδίσει τη συγκομιδή . Η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2% το 2013/14

Ελαιούχοι σπόροι: Η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών το 2013/14, που υποστηρίζεται από την παραγωγή-ρεκόρ της σόγιας στη Νότια Αμερική

Κρέας:- Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2013. Οι τιμές παραμένουν  σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από τις αρχές του 2011.

Γαλακτοκομικά: Παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2013 εκτιμάται να αυξηθεί κατά 1,9%. Ασία και Λατινική Αμερική και Καραϊβική αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μειωθεί από τον Απρίλιο που είχαν φτάσει πολύ ψηλά, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Αλιεία: Οι υδατοκαλλιέργειες συνεχίζει να αυξάνουν τη συνολική προσφορά ψαριών, ωθώντας τις τιμές πιο κάτω από τα προηγούμενα επίπεδα . Η κατανάλωση ψαριών κατά κεφαλήν συνεχίζει να αυξάνεται.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία