BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Οκ» από Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα ΚΑΠ

Τη σκυτάλη παίρνει το Συμβούλιο Υπουργών που θα ψηφίσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

1
0
Τη θετική ψήφο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου απέσπασε το μεταρρυθμιστικό πακέτο της νέας ΚΑΠ στο οποίο περιλαμβάνονται και τα μεταβατικά μέτρα για το 2014. Τη σκυτάλη παίρνει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα ψηφίσει επί του τελικού σχεδίου, στις 16 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες

Για τη λιθουανική προεδρία η θετική αυτή ψήφος ερμηνεύεται ως ένα βήμα πιο κοντά σ’ έναν πιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και δίκαιο αγροτικό τομέα στην ΕΕ.

Το τελευταίο διαδικαστικό βήμα για την τελική σφραγίδα στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα είναι η αποδοχή της από το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας το Δεκέμβριο.

«Μόλις η νέα ΚΑΠ πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου οι αγρότες θα είναι διασφαλισμένοι για την περίοδο 2014-2020», τόνισε ο υπουργός γεωργίας της Λιθουανίας Βιγκίλιους Γιουκνά.   

Η νέα ΚΑΠ εγγυάται ότι πιο στοχευμένη βοήθεια θα δοθεί στους ευρωπαίους αγρότες και οι αγροτικές περιοχές θα έχουν μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα διασφαλιστεί η παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων, καταλήγει η λιθουανική προεδρία σε ανακοίνωσή της

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Καποούλας Σάντος, κεντρικός διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι η νέα ΚΑΠ είναι πιο οικολογική και δίκαιη σε σχέση με την παλιά
Δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η εξισορρόπηση των άμεσων ενισχύσεων σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, τα κράτη μέλη που λαμβάνουν λιγότερα από το 90% του μέσου όρου θα πάρουν προοδευτικά μεγαλύτερο μερίδιο

Ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Τσιόλος, δήλωσε το εξής: «οι εθνικές ενισχύσεις στηρίζονταν στην αγροτική παραγωγή για την περίοδο 2000-2002. Αυτό είχε οδηγήσει σε μεγάλες διαφοροποιήσεις, με μέσες ενισχύσεις που εκκινούν από το 40% του μέσου όρου και προσεγγίζουν το 250% του μέσου όρου. Βασική αρχή της μεταρρύθμισης είναι κάθε κράτος μέλος να λαμβάνει τουλάχιστον 75% του εκάστοτε ευρωπαικού μέσου όρου. Έγκειται στην ευχέρεια του κράτους μέλους αν θα χρησιμοποιήσει εθνικό ή περιφερειακό μέσο όρο ώστε να κατανείμουν τις ενισχύσεις»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσίολος, ανέφερε τα εξής:  «Συγχαίρω τη σημερινή θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Είναι μια σημαντική μέρα για τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά και για το σύνολο των πολιτών της ΕΕ καθώς διασφαλίζεται η ποιότητα των τροφίμων τους και οι βιώσιμες μέθοδοι  αγροτικής παραγωγής. Η νέα ΚΑΠ θα είναι καλύτερα ισορροπημένη μεταξύ των περιφερειών και των κρατών μελών και ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους νέους αγρότες. Προωθείται ο ανταγωνισμός, η καινοτομία και οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα της Ευρώπης. Επίσης, βοηθάμε τους αγρότες στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια της βιοποικιλότητας και των παραγωγικών πόρων (νερό, έδαφος). Ανυπομονώ για την επίσημη υιοθέτηση από το Συμβούλιο γεωργίας το Δεκέμβριο. Τις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για τις κατ 'εξουσιοδότηση πράξεις σε στενή συνεργασία με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική και ομαλή εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε: «Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την νέα ΚΑΠ έγινε με την ψήφιση αυτών των Κανονισμών και του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020. Χαιρετίζω επίσης την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του μεταβατικού Κανονισμού για το έτος 2014, αφού η τρέχουσα ΚΑΠ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και η ισχύς της νέας θα ενεργοποιηθεί από το 2015.
Η νέα ΚΑΠ και η εφαρμογή της αποτελεί τη βάση για το σχεδιασμό και τη χάραξη της εθνικής αγροτικής πολιτικής, αφού οι πόροι της συνιστούν το 40% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής μας παραγωγής. Η νέα ΚΑΠ και το πάντρεμα της με τις εθνικές μας προτεραιότητες μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο γεωργίας σύγχρονο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, προσελκύει τους νέους στην ύπαιθρο, βελτιώνει το εμπορικό μας ισοζύγιο, γίνεται επίκεντρο ανάπτυξης και απασχόλησης, βελτιώνει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και την κάνει φιλόξενη όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία