BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Αλλαγές στη διατροφή των αγελάδων προλαμβάνουν καρδιακές ασθένειες

Η προσθήκη ελαιούχων σπόρων στις ζωοτροφές των αγελάδων θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο γάλα τους, χωρίς να υπονομεύουν τα θρεπτικά συστατικά του, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Ρέντινγκ.

Αλλαγές στη διατροφή των αγελάδων προλαμβάνουν καρδιακές ασθένειες

1
0
Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι συμπληρώνοντας τη διατροφή των αγελάδων με μια ποικιλία από ελαιούχους σπόρους μειώνει τα κορεσμένα λίπη στο γάλα κατά 1/4. Επίσης, αυξάνει και τα cis-μονοακόρεστα λίπη και τα φυσικά τρανς-λιπαρά οξέα τα οποία πιστεύεται ότι έχουν οφέλη για την ανθρώπινη υγεία

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη Μεγάλη Βρετανία, και είναι υπεύθυνες για περισσότερους από 88.000 θανάτους κάθε χρόνο. Κλειδί της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση καρδιακών νόσων είναι να μειωθεί η ποσότητα κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, είναι σημαντικά τρόφιμα που παρέχουν και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι μειώνοντας την ποσότητα του γάλακτος που πίνουμε μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό.

Το τριετές έργο του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, που χρηματοδοτείται από την Ένωση για τη βιομηχανική έρευνα στη διατροφή και την υγεία (DRINC), αποτελείται από δύο κύριες μελέτες

Συγκεκριμένα η πρώτη μελέτη είχε ως εξής: 22 γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις στα νοτιοδυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριέλαβαν για πάνω από ένα μήνα στη διατροφή των αγελάδων τους 3 συμπληρώματα ελαιούχων σπόρων, ή ένα εμπορικά διαθέσιμο συμπλήρωμα λίπους. Μετά την περίοδο αυτή, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο γάλα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 5%, χωρίς να μεταβάλλεται η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος. Ταυτόχρονα, τα μονοακόρεστα λίπη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 9%

Η δεύτερη μελέτη, υπό τη μορφή διαφόρων πειραμάτων, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ κατά τη διάρκεια 2012/13. Τα πειράματα εξέτασαν λεπτομερώς την επίδραση διαφόρων λιπών στη διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη ενός νέου συμπληρώματος με βάση το ελαιόλαδο στη διατροφή των αγελάδων μείωσε το κορεσμένο λίπος κατά 27% και αύξησε τα cis - μονοακόρεστα λίπη (+ 55 %) αλλά και τα τρανς λιπαρά

Ο καθηγητής Ίαν Γκίβενς, από το πανεπιστήμιο Ρέντινγκ επικεφαλής του προγράμματος DRINK , δήλωσε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης: «Η κατανάλωση γάλακτος από ενηλίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί από περίπου 3 λίτρα την εβδομάδα το 1970 σε λιγότερο από 1 λίτρο. Αυτό μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας συστατικά της διατροφής μας, παρέχοντας περίπου το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες και έως 60% των ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Οι καταναλωτές πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο γάλα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντικατάσταση μέρους των κορεσμένων λιπών στο γάλα με μονο ή πολυακόρεστα λίπη βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του ανθρώπου μόλις καταναλωθεί. Και οι δύο μελέτες, μας έδειξαν ότι η προσθήκη ελαιούχων σπόρων στη διατροφή της αγελάδας θα μπορούσε να είναι η λύση»

Η επιτυχία αυτών των μελετών έχει ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσει ένα νέο έργο που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ανθρώπων. Ξεκινώντας αυτό το μήνα η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC), θα εξετάσει κατά πόσον ή όχι η μείωση των SFA στο γάλα και τα γαλακτοκομικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία