BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αλλάζοντας το μονοπώλιο καπνού στην Κίνα

Μέσα σε 3 δεκαετίες οι Κινέζοι καπνιστές αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια και συνεχώς αυξάνονται αγγίζοντας τους 320 εκατ. ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει μέτρα παρόλο που οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία είναι ευρέως γνωστές καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο περιορισμός του καπνίσματος θα επηρεάσει τους καπνοκαλλιεργητές και θα αποτελέσει πλήγμα στην κινεζική εταιρία που μονοπωλεί τον καπνό.

Αλλάζοντας το μονοπώλιο καπνού στην Κίνα

0
0
Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος της καθηγήτριας Victoria Li, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είναι να προκαλέσει μια επανάσταση για τους 20 εκατ. καλλιεργητές καπνού στην Κίνα, που θα στερήσει από την εθνική εταιρία καπνού της χώρας - ένας γίγαντας που παράγει δύο στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται σε όλο τον πλανήτη- τις πρώτες ύλες που χρειάζεται.

Μάλιστα, για να το πετύχει αυτό εφάρμοσε πιλοτικά ένα πρόγραμμα αντικατάστασης της καλλιέργειας του καπνού στην επαρχία Yunnan. Το πρόγραμμα ήταν επιτυχές καθώς οι πρώην καλλιεργητές καπνού στράφηκαν στην παραγωγή τροφίμων και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα.

Η καθηγήτρια Li, πιστεύει ότι αν ένας ικανοποιητικός αριθμός αγροτών παρατήσουν τον καπνό, δεν θα υπάρχει αρκετή διαθέσιμη πρώτη ύλη με αποτέλεσμα, οι τιμές να ανέβουν και να κοστίζουν πιο ακριβά τα τσιγάρα και έτσι αυτό να δρα αποτρεπτικά για τους καπνιστές.    

Δυσεπίλυτα ΕμπόδιαΗ Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καπνού στον κόσμο και οι φόροι από τα τσιγάρα αντιστοιχούν στο 7% την ετήσιων κυβερνητικών εσόδων. Κατά προσέγγιση το 2012, τα έσοδα υπολογίζονταν στα 100 δισ. δολάρια. 

Επίσης, η διοίκηση του μονοπωλίου καπνού της χώρας ρυθμίζει την παραγωγή και εμπορία των τσιγάρων και διοικείται από την ίδια ομάδα ανθρώπων που είναι στην εθνική εταιρία καπνού της Κίνας.

«Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με πολλά δυσεπίλυτα εμπόδια στον έλεγχο του καπνού: πολιτικά, διοικητικά, οικονομικά και κοινωνικά», υποστηρίζει ο Hu Teh-Wei, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.    
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία