BACK TO
TOP
Πολιτικές

Διατροφική ασφάλεια, γάλα και βιολογικά ψηλά στην ατζέντα των Ιταλών

Σε επτά στόχους για τον αγροτικό τομέα θα επικεντρωθούν οι προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας, μεταξύ των οποίων είναι η διατροφική ασφάλεια στην Ε.Ε., η βιολογική γεωργία και το μέλλον του γαλακτοκομικού κλάδου, όπως αποκάλυψε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα κατά τη διάρκεια του πρώτου Συμβουλίου Γεωργίας υπό την ιταλική προεδρία, στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουλίου.

Διατροφική ασφάλεια, γάλα και βιολογικά ψηλά στην ατζέντα των Ιταλών

0
0
Αναλυτικότερα για τον αγροτικό τομέα, η ιταλική προεδρία θα εστιάσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 14 Ιουλίου, στα εξής:
  1. Διατροφική ασφάλεια στην Ε.Ε.: Στα πλαίσια της προετοιμασίας της διεθνούς έκθεσης “EXPO Milano 2015”, με τίτλο «Τρέφοντας τον πλανήτη: Ενέργεια για τη ζωή» η ιταλική προεδρία θα εστιάσει στην ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, τη βιωσιμότητα και η σχέση μεταξύ διατροφής, ειρήνης και πολιτισμού. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από Μάιο έως τον Οκτώβριο 2015 στο Μιλάνο (http://en.expo2015.org/expo-2015 ). Στόχος της ιταλικής προεδρίας είναι η προώθηση της αειφορίας και της καινοτομίας στη γεωργία, τα τρόφιμα και την αλιεία στην Ε.Ε. Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επιθυμεί η EXPO Milano 2015 να αποτελέσει ορόσημο για τη διατροφική ασφάλεια στην Ε.Ε.
  2. Βιολογική Γεωργία: Να συνεχιστεί η πρόταση αναθεώρησης της βιολογικής γεωργίας της Κομισιόν σε διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να υιοθετηθεί μια νέα πρόταση που θα εστιάζει σε κανόνες ελέγχου, εισαγωγών και καταπολέμησης της απάτης στον κλάδο των βιολογικών αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών.
  3. Στρατηγική Ευρώπη 2020: Έμφαση στο ρόλο της γεωργίας, ειδικά των νέων ανθρώπων στη στρατηγική Ευρώπη 2020.
  4. Οπωροκηπευτικά και γάλα στα σχολεία: Συνέχιση της συζήτησης για τη συγχώνευση του καθεστώτος προώθησης φρούτων-λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία,  ώστε να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία.
  5. Γαλακτοκομικός κλάδος: Να διευρυνθεί η συζήτηση για το μέλλον του γαλακτοκομικού κλάδου, μετά τη λέξη των ποσοστώσεων το 2015.
  6. Προώθηση αγροτικών προϊόντων: Ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών σχετικά με την έγκριση της προώθησης αγροτικών προϊόντων εντός και εκτός Ε.Ε.
  7. Εφαρμογή κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της ΚΑΠ: Ολοκλήρωση των τελευταίων κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ από τον Ιανουάριο του 2015.
Όσον αφορά την αλιεία, η ιταλική προεδρία θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα
  • Παρακολούθηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και θέση σε ισχύ του Ευρωπαϊκού ταμείου θάλασσας και αλιείας  (EMFF) από τις αρχές του 2015.
  • Έμφαση στις ιχθυοκαλλιέργειες, με βάση την αύξηση της παραγωγής εντός Ε.Ε.
  • Επίτευξη συμφωνίας για τα ιχθυαποθέματα για το 2015,σε συμφωνία με τη νέα ΚΑλΠ.
  • Συντονισμός της θέσης της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις πρωτοκόλλων συνεργασίας για την αλιεία με τρίτες χώρες, όπως και ετήσιες συναντήσεις με περιφερειακούς οργανισμούς και παράκτια κράτη για τη διαχείριση της αλιείας.
  • Εισαγωγή κατάλληλων μέτρων σχετικά με τα ιχθυαποθέματα στη Μεσόγειο Θάλασσα.    
Για τα τρόφιμα και τα θέματα υγείας των ζώων και των φυτών, η ιταλική προεδρία θα ασχοληθεί με τα εξής:
  • Εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης για τα θέματα κλωνοποίησης ζώων και καινοτόμων τροφίμων, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στην έρευνα και την καινοτομία.
  • Πακέτο νομοθεσίας για την αλυσίδα τροφίμων: Κανονισμοί για επίσημους ελέγχους, υγεία των ζώων, προστατευτικά μέτρα κατά επιβλαβών οργανισμών στα φυτά και παραγωγή και εμπορία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών για την καταπολέμηση της απάτης τροφίμων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία